Eestis on palju heal tasemel noori ja andekaid mängijaid. Mis on see otsustav tegur miks paljud neist ei jõua kodumaa liigadest kaugemale?

Ma usun, et see on iga noore korvpalluri enda teha, kui kaugele ta jõuda tahab. Väga palju muidugi oleneb tahtmisest Eestist kaugemale jõuda. Ma ei oska küll täpselt öelda, mis andekatel noortel peas toimub, aga mitte mingil juhul ei tohi mõelda, et ma mängin hästi ja kõik tuleb lihtsalt. Võibolla on asi treening töös või individuaalses harjutamises, ei oska täpselt öelda.

Rocki pikaajaline fänn küsib: Mis on sinu arvates viga Eesti mängijatel, et kõik pole jõudnud sama kaugele kui sina ehk siis välismaale. Kas Eesti klubikorvpalli palgad on tõesti nii head, et välismaale eriti ei kiputa?

Ma tõesti ei tea, miks teised mängijad pole nii kaugele jõudnud. Võibolla lihtsalt ei taheta Eestist ära minna, pole kellelegi silma jäänud, pole tähtsates mängudes õnne olnud. Paljudel on ka pered. Teiste Eesti korvpallurite palkasid ma ei tea, aga minu arust tasutakse välismaal mängimise eest paremini.

Lugeja Siim küsib: Olles ise teinud sporti Eestist väljaspool on mul tekkinud tunne, et Eestis ei tehta piisavalt ja vajaliku intensiivsusega treeninguid. Kuidas sa võrdled Saksamaa ja Eesti liiga klubide treeningprotsesse?

Võrreldes Tartuga ma ei ütleks, et treeningu intensiivsus väga erinev on. Lihtsalt see, et mida tehakse ja kuidas tehakse. Saksamaal oli mul teise riigi treener, kellel olid oma nägemused ja meetodid. Treeningul tehtavad harjutused olid erinevad, aga intensiivsus suhteliselt sama, natukene kõrgem.

Lugeja Taaniel küsib: 2010. aastal hakkasin su tegemisi jälgima, lugesin ajalehest sinust pikka artiklit ja vaatasin huviga play-offe, kus sa noore kutina enesekindlalt TTÜ ja Tartu vastu paugutasid. Millal tekkis sul tunne, et võid vabalt mingil ajal Eesti meeste paremikuga rinda pista? Mis moment andis selle eneseusu? (kui välja jätte sellest unistamine 10-aastase poisina)

See hooaeg, kui ma liitusin Rakvere Tarvasega. Hooaja eelsetes mängudes kohtusime nii Kalevi kui Rockiga, kus ma tegin päris korralikud mängud. Sealt saingi eneseusu, et ma olen võimeline Eesti paremikega rinda pistma.

Millist hetke pead enda karjääris kõige olulisemaks või murrangulisemaks? Ehk tänu kellele või millele oled nii kaugele jõudnud?

On olnud mitmeid treenereid, mänge, turniire, mis on mulle tähtsad olnud. Aga Kõige tähtsamaks ma pean Tarva hooaega, sest treener usaldas mind täielikult, andis mulle palju mänguaega ning mul oli võimalus ennast tõestada, millega ma ka hakkama sain.

Kui palju sa suhtled Tarva peatreeneri Andres Sõbraga ja millest te tavaliselt omavahel räägite?

Kuu või kahe tagant ikka helistame. Põhiliseks jututeemaks on ikka korvpall, kuidas kummalgi läheb. Ja muidugi ei puudu mõni nali, mida Sõber oskab teha.

Kas emotsionaalselt oli raskem üle minna Rakverest Tartusse või Tartust Saksamaale? Ja miks?

Raskem oli minna Rakverest Tartu, sest ma olin noorem ning pidin minema esimest korda uude klubisse.

Kui palju planeerid suvel individuaalset trenni teha ja kui palju on sul võimalust üldse hooaja sees individuaalsete võimete arendamisele tähelepanu pöörata?

Mul selget plaani pole paika pandud, millal ma trenni teen. Kui Saksamaalt tagasi jõudsin, hakkasin järgmisel päeval juba treenima. Ma üritan teha igapäev, aga kui on palju tegemist või vajan natukene puhkust, siis jätan päeva või kaks vahele. Hooaja keskel on tegelikult võimalus igapäev individuaalselt trenni teha. Kui on kaks trenni päevas, siis ma ei tee individuaalselt midagi, aga kui on vaba päev või üks trenn, siis ma kas jooksen õues, teen korralikult jõusaali või töötan saalis oma viske kallal.

Koosta palun TOP-3 nendest oskustest, mille kallal sa personaalselt enim vaeva näed. Kas erinevatel treeneritel koondises või klubides on sinu nõrkadest ja tugevatest külgedest sarnane nägemus või on see Eestis ja Saksamaal väga erinev?

Kaitsemäng, keskpositsiooni vise, paremalt poolt läbimurre. Nii Eestis kui ka Saksamaal on treenerite nägemused minu tugevate ja nõrkade külgede suhtes samad.

Mis on sinu arvates sinu enda mängu juures sinu kõige suuremaks trumbiks ja kus näed veel mängulises mõttes arenguruumi? Kas mõistsid näiteks Saksamaal end teistega võrreldes, et mõni mänguelement vajab kindlasti parandamist?

Kõige suuremaks trumbiks on teravuse loomine nii enda jaoks kui ka võistkonna kaaslastele. Arenguruumi näen veel kõikides mängu elementides, eriti kaitsemängu lugemises. Saksamaal olles mõistsin, et mul on veel küllaga arenenda ning selle kallal ma ka töötan.

Kui oleksid Eesti koondise peatreener, siis millise algviisiku sina välja paneksid?

Sten-Timmu Sokk, Kristo Saage, Gregor Arbet, Kristjan Kangur, Janar Talts.

Kui Tiit Sokk lahkub koondise peatreeneri kohalt, siis keda näeksid sina meelsasti uue juhendaja koha peal?

Gert Kullamäe. Samuti oleks huvitav Andres Sõber.

Millised on su järgmise hooaja plaanid? Bayreuthi treener oli sinust väga vaimustusest. Kas sooviksid ise Saksamaal jätkata?

Täpselt ei oska veel sellele küsimusele vastata, aga Saksamaal jätkaksin ma hea meelega.

Millisel tasemel mängib Rain Veideman seitsme-kaheksa aasta pärast, kui kõik peaks minema plaanipäraselt?

Tahaks loota, et mingis Euroliiga klubis, mis on võimeline võitma ka tiitlit.

Kas oled kunagi mõelnud NBA peale ja kas usud, et jõuaksid sinna?

Ma usun, et iga korvpallur unistab NBA-sse pääsemisest, aga selleks on vaja meeletult tööd teha. Jääme reaalsusesse ja kõigepealt peab ennast tõestama ning hakkama saada Euroopas.

Kes võiks olla järgmine mängija, kes sarnaselt sinule murrab noorelt Eesti meistriliigast välismaale?

Janar Soo, aga kahjuks pole tal õnne olnud vigastustega, Samuti Martin Dorbek ning miks mitte ka Sven Kaldre.

Mida arvad koondisekaaslase ja eakaaslase Soo saatusest? Kuidas selline vigastus ja nii pikk mängupaus ta karjäärile võib mõjuda?

Väga suur rõõm oli teda näha mängimas peale esimest suurt põlve vigastust. Ta näitas ennast igati heast küljest, hea mängumees. Aga praegune vigastus on küll kurb. Kõik oleneb sellest, kuidas ta ise sellega toime tuleb. Kui ta pead norgu ei lase ja tuleb sama hoogsalt tagasi nagu peale esimest vigastust, siis mina küll Janari karjääri suhtes mingeid takistusi ei näe.

Ennusta palun, kes tuleb sel aastal Eesti meistriks ja mitme mängu peale seeria läheb.

Tartu Ülikool mängudega 4-2.

Olles selles seerias kõrvaltvaataja, hinda palun, miks Tartul esimene finaalmäng käest libises?

Minu arust olid Tartu mehed liialt närvis, Kalevi mehed mängisid vabamalt. Samuti jäi puudu mõnest Tartu põhimehe panusest.

Milline mäng sulle oma karjäärist kõige eredamalt meelde on jäänud ja miks?

Terve U20 EM-i B-divisjoni finallturniir. Kõige eredamalt jäi meelde poolfinaal mäng Belgia vastu, mille võitsime viimase sekundi viskega ning mis tagas koha A-divisjoni.

Hea lugeja, anna teada, kellega võiks Delfi Sport järgmise online-intervjuu teha!