1. (detsembri koht: 1.) Tartu Ülikool/Rock
Tartlased on teist kuud järjest esikohal. Eurosarjas jäi jaanuari saldo küll negatiivseks, üks võit ja kaks kaotust, kuid vastased on kahtlemata kõvast puust. Kes arvab, et Rock pidanuks võõrsil igal juhul üle olema hollandlaste Den Boschist, siis soovitan vaadata faktidele näkku. Den Bosch alistas alagrupiturniiril kodus kõik kolm vastast, kaasa arvatud Saksamaa liiga neljanda meeskonna Ulm Ratiopharmi 87:76 ja Itaalia liiga viienda klubi Brindisi Enel Basketi 71:69. Kas Rock on neist selgelt parem meeskond? Vaevalt. Aga mängulõpp hollandlastega jääb kripeldama, selge see.

Rock väärib õigupoolest reitingu kõrgeimat kohta ainuüksi ühe õhtu eest. See mida tehti 20. jaanuaril Saraatovis, on ikka müstika. FIBA EuroChallenge´i võimsam viskeõhtu, mida külalismeeskonnad kunagi pakkunud. Jätke need numbrid meelde - 19 tabatud kolmest.
Koduses liigas sai Rock jaanuaris neli võitu, alistades teiste hulgas ka tiitlikaitsja Kalev/Cramo 66:54.

2. (2.) BC Kalev/Cramo
VTB Ühisliigas küll nulliring, kuid vastased olid hirmkõvad – Moskva CSKA, Kaasani Unics, Krasnodari Kuban-Lokomotiv ja Moskva oblasti Himki. Ühtegi häbiväärset kaotust ei saadud, vaid Himkiga mäng libises kiirelt käest ja oli seetõttu igavavõitu. Tõele au andes puudus selleks hetkeks meeskonnast juba Rolands Freimanis, kelle Unics rahapakkidega minema meelitas. Teades palju Freimanis Cramos teenis, siis Unicsi pakutav pidi olema väga suur summa. Lisaks Freimanisele jäädi kuu teises pooles ilma Reinar Hallikust, kes siirdus rendile Rakvere Tarvasse ja Armands Škelest, kes oli sunnitud minema põlvelõikusele.

Balti liigas kaotati oluline kohtumine võõrsil leedulaste Pieno žvaigždėsile 77:84 ja seetõttu jäädi alagrupis teiseks. Koduse liiga saldoks kujunes kolm võitu ning kaotus lähirivaal Rockile. Võit tartlaste üle taganuks sisuliselt põhiturniiril esikoha. Nüüd võib aga üks vääratus anda trumbid juba Rocki kätte.

3. (6.) Rapla Tyco
Kahe suure seljataha tõusnud Rapla võttis jaanuaris kõik, mis võtta andis. Seepärast võrreldes detsembriga ka kõige tähelepanuväärsem tähelend - kuuendalt kohalt kolmandaks. Eesti liigas alistati kahel korral TLÜ/Kalev, korra Valga Maks&Moorits ning Rakvere Tarvas. Mullune pronksimeeskond Tarvas alistati sealjuures võõrsil 84:80. Koduses liigas on Rapla võiduprotsent imetlusväärselt kõrge, koguni 68,4 (13 võitu ja 6 kaotust).

Jaanuari keskel liitusid meeskonnaga uued leegionärid Domagoj Bubalo ja C.J. Barksdale, kes esimeste nädalate järgi hinnates tunduvad mänguklassilt sobivat. Rapla sai kõvasti tugevdust korvi alla, horvaadil pikkust 212 cm ja ameeriklasel 203 cm. Sats tundub soojendusel juba korvpallimeeskonna moodi.

4. (4.) Rakvere Tarvas
Aasta algul muutuste keerises seisnud Tarvas säilitas reitingus neljanda koha. Eesti liigas kõrgemal seisvate meeskondade vastu ei saadud, kuid tagumisi võideti. Kaotused tuli vastu võtta Kalev/Crmolt ning Raplalt, samas oldi üle Valgast, Audentese SG/Noortekoondisest ja Pärnust.
Oluliste täiendustena lisandusid meeskonda Reinar Hallik ja ameeriklane Julius Brooks. Halliku Kalev/Cramolt rendile saamine läheb puhtalt Andres Sõbra veenmisoskuse kirja. Kui novembris ei olnud Hallik nõus Cramost lahkuma, siis kaks kuud hiljem oli mängija juba kahe käega poolt. Kui te arvate, et Sõber tegi selle aja jooksul Hallikule vaid ühe kõne, siis olete teel sohu.

Huvitav seik veel! Vaid nädalapäevad Hallikust hiljem lahkus Kalev/Cramost Freimanis ning kolmeste kuningas ehmatas sellest koledasti ära. Tarva riietusruumis uudist kuuldes tõusis ta püsti ja ütles… (riietusruumi jutud ei ole kahjuks valges meedias avaldamiseks). Laske fantaasial lennata!

5. (7.) TTÜ KK
Tallinna Tehnikaülikooli meeskond tegi tõusu seitsmendalt kohalt viiendaks. Jaanuaris oli neil vähe mänge ja vähe võite, kuid südikas tegutsemine Balti liigas viis väga lähedale play-off kohale. Koduväljakul alistati TLÜ/Kalev ja leedulaste Prienai, võõrsil kaotati kaks tasavägist mängu lätlastele. Sealjuures oldi Jekabpilsi vastu võidus kinni lõpusekunditeni. Eduseisul 72:70 võimaldati vastastel visata kolmest ja pall kukkus sisse, nagu ikka. Alles jäänud 15 sekundiga korviga vastata ei suudetud. Sinna jäi lõpuks ka play-off´i pääse.

Koduses liigas kaotas TTÜ kahele suurele Kalev/Cramole ja TÜ/Rockile. Mäng Cramoga kujunes tasavägiseks heitluseks, kus vähegi parem kaugvisete tabavus andnuks üliõpilasmeekonnale šansi suurüllatuseks. Kohtumise lõppnumbrid 70:80.

6. (5.) Valga Maks&Moorits
Piirilinna meeskond loovutas võrreldes detsembri reitinguga ühe koha ja on seekordses valikus paremuselt kuues. Koduses liigas parandati küll jõuliselt positsioone, kuid selles etendavad suurt rolli kohustuslikud võidud Audentese SG/Noortekoondise üle. Kuna tegemist on nii-nimetatud topeltmängudega, siis teeniti hoobilt neli võidupunkti tabelisse lisaks. Viieski võidupunkt tuli, sest koduväljakul oldi üle KK Pärnust 86:80. Selles mängus paugutas Viljar Veski üleplatsimehena 24 punkti. Tundub, et Veskit ei ole veel mõtet lõplikult maha kanda.

Balti liigas mängiti aga lootust andvad seisud maha. Kodus jäädi valusalt alla Prienaile 68:70 ning play-off väljavaated lendasid sellega vastu taevast. Kahjuks jääb meeskonnal stabiilsusest puudu.

7. (3.) KK Pärnu
Kõva kukkumine. Eelmise kuu kolmandalt kohalt raginaga seitsmendaks. Ülekaalukalt pärnakate kõige kehvem kuu - seitsmest mängust vaid üks võit. Koduses liigas suudeti üle olla TLÜ/Kalevist, lähirivaalidest kaotati näiteks Valgale ja Tarvale.

Balti liiga play-off´i Pärnu küll pääses, aga seda tänu detsembri suurepärastele esitustele. Heiko Rannula juhendatav meeskond tuli selgelt kõige ebaõnnestunumalt välja Jõulude ja aastavahetuse pausilt. Tundub, et midagi läks treeningutega nihu. Lisaks Rannula enda tõdemus, et kaitsemängus tehtud muudatused pole ennast õigustanud ja pigem on see kasu toomise aseme hoopis halvanud mängu. Mõtteainet jagub.

8. (9.) TLÜ/Kalev
Tagasi eelviimasel positsioonil, ehkki meeskond võitis viimati 29. novembril. Mastaapses plaanis võiks öelda, et asjad tänasel päeval hapumad kui paljukirutud New York Knicks´il. Kuna ka Audentese noored ei võitnud jaanuaris meistriliiga taseme ühtegi mängu, siis Balti liiga lisaajale läinud lahing Prienaiga annab eelise Tallinna Ülikool/Kalevile.

9. (8.) Audentese SG/Noortekoondis
Rõõm on tõdeda, et Audentese noormehed pole meistriliigas mingid peksupoisid. Kaotatakse, aga reeglina väärikalt. Jaanuaris näidati hambaid Rakvere Tarvale, kellega oli kõva andmist 35 minutit. Samas jääb protokollist silma üks väga halb number – kui Tarvas tegi 10 kiirrünnakut, siis noored mehed vaid ühe! Kas ei peaks olema mitte vastupidi?