Praegune EM-i karikas on kasutusel alates 1995. aastast, olles nime saanud Nikolai Semashenko (1907-1976) järgi, kes kuulub FIBA kuulsuste halli.

Karikas on valmistatud Saksamaa kullassepa Günter Schoebeli poolt, olles kaetud kulla ja hõbedaga ning dekoreeritud 24 juveeliga.

Homme on korvpallifännidel võimalik karikat näha Alexela Meistriliiga 4. finaalkohtumisel Saku Suurhallis, kus FIBA trofee toovad korvpallimekas lavalaudadele kaks meie legendaarset Euroopa meistrit – Priit Tomson ja Aleksei Tammiste.

Septembrikuine EM-finaalturniir Riias on Eesti spordielu aasta suurim magnet. Ükski teine spordisündmus ei ole toonud kokku nii paljusid eestlastest spordisõpru. Riias on viiel mängul eestlaste poolt tänase seisuga täidetud 24 000 kohta.

FIBA-l on Lätis oluline kohal olla just tänavu, sest esiteks möödub esimesest EM-finaalturniirist (toimus Genfis) 80 aastat ning tol 1935. aastal võitis kõige esimese trofee just Läti. Eesti osales teisel korral (1937), olles viies, kuid Läti ajaloolist kulda ei võta neilt keegi ning kindlasti seda saavutust nad ka Riias igal võimalusel eksponeerivad.

20. mai ning Kalev/Cramo-TÜ/Rock finaalseeria kontekstis väärib lisaks esiletõstmist, et esimene Eesti meister selgus täpselt 90 aastat tagasi – 1925. aastal ning Eesti korvpalli 95. sünnipäev on samuti kohe - kokkuleppeliselt 7. juunil.