Kalev lasi Rishon LeZioni klubil FIBA Euroopa karikasarja avamängus endale kodusaalis visata 92 punkti, mida on ikka röögatult palju. Kelle pealt käriseb? Kes ei jaksa kaitses sama mehemoodi rügada, kui ta seda rünnakul teeb? Lasime kogenud treeneritel Priit Venel ja Heino Endenil olukorda analüüsida.

Patuoinas nr 1 - Brandis Raley-Ross

"Mis siin ikka spekuleerida! Number üks mees on Raley-Ross, kes laseb enda vastu ära korraldada. Tema jäi ka eilses mängus kõige rohkem silma," ütles Vene.

Varrak andis Rossi kohta ka eilsel pressikonverentsil selge vihje, kui avaldas lootust, et küllap mõne mehe ründetegevus korvab tema vajakajäämised kaitses. Ross oli eile Kalevi resultatiivsuselt teine mees, visates korvi 17 punkti.

"See on konkreetselt Rossi kohta öeldud. Kuna ta viskas kõik visked sisse, on asi tasakaalus. Aga sellist päeva ootama jääda ka ei tasu. Võib-olla kaotad enne mitu tähtsat mängu, kui selline hea viskepäev saabub," lisas Vene.

Heino Endeni arvates on endisel Rakvere Tarva viskekahuril Rossil probleeme Kalev/Cramos uue olukorraga kohanemisega. VTB ja FIBA eurosari nõuavad mängijatelt hoopis teistsugust kaitsetegevust kui Eesti ja Balti liiga.

"Selge see, et eelmistel hooaegadel Tarvas temale väga palju nõudmisi kaitses ei esitatud. Tal on vaja uute konkreetsete nõudmistega harjuda. Kalevis on selle koha pealt kindlad reeglid, kuidas tuleb mängida. Kui üks mees eksib, on kogu meeskonnas segadus. Kuid fakt on ka see, et kui sa 40 minutit mängid, pead sa millegi arvelt ennast säästma. Kogu aeg täie tambiga rügada ka ei saa," sõnas Enden.

"Tarvas mängiti natuke teistmoodi. Ta peideti kaitses ära. Ühtlasi sai ta seal oluliselt rohkem mänguaega, oli enesekindlam ja tegi osasid liigutusi automaatselt ega jäänud nii palju vahele. Mida kõrgemaks mängutase läheb, seda rohkem leitakse need augud üles," ütles Vene.

Patuoinas nr 2 - Rolands Freimanis

Vene ja Enden nimetavad teise kaitses passiivseks jääva mehena mõlemad Läti koondislast Freimanist. "Tal oli eile kohe eriti paha päev. Ei tea, mis teda vaevas. Väga passiivne. Ei teinud ka rünnakul eriti midagi," osutas Vene.

"See on ammu teada, et Freimanis on kaitses nõrk. Ka EM-finaalturniiril võeti ta seetõttu tihti pingile, et kaitses tema pealt logiseb. Ta on veidi aeglane ja sirgel jalal mängiv pallur. Ei ole nii tugev, et korvialust kontrollida ja on ka väljakul aeglane," lisas Enden.

"Vastastel oli kodutöö hästi tehtud. Freimanise pealt hakati kohe ründama," ütles ka Vene.

Patuoinas nr 3 - Sten-Timmu Sokk

Endeni arvates on Kalev/Cramo eriti hädas siis, kui Soku vastu satub mängima mõni pikem ja jõulisem mängujuht. "Pikem ja jõulisem mängujuht tuleb selg ees korvi poole Soku väikest kasvu ära kasutama. Eelkõige mängivad tema mõõtmed tema kahjuks kaitses, aga miks mitte tulevikus ka rünnakul, kui vastane hakkab tema tugevusi ja nõrkusi järjest paremini läbi hammustama. Kui talle tõsisemalt survet teha, lõigatakse Kalevi ees- ja tagaliin üksteisest täiesti ära. Sokk toob aega-ajalt punkte, aga paraku teeb ka palju pallikaotusi. Tema pealt tuleb palju korve, mida protokolli ei märgita," arutles Enden.

Lõpetuseks arvab Enden, et Kalev on teinud hooajaeelsel komplekteerimisel väikse vea. "Minu arvates oleksid nad pidanud endale esmajärjekorras tugeva number 1 võtma ja hiljem siis, kui mõnda meest oleks odavamalt saanud või keegi oleks kuskil vabaks jäänud, pika juurde tooma. Hästi palju toodi meeskonda tugevaid eesliini mängijaid, aga mängujuhi peale VTB ja eurosarja taset arvestades nii palju ei mõeldud," sõnas ta.

Vaata eilse mängu tipphetki ja otsusta ise, kelle pealt kaitses kärises!