Oktoobri alguses äärmiselt kõikuvalt mänginud Tartu Ülikool/Rocki aktsiaid tõstsid märgatavalt kolm järjestikust võitu Balti liigas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuid laupäeval esitasid Üllar Kerde hoolealused kodusaalis kehva partii ja alistusid võidetavas kohtumises BK Ventspilsile 63:64.

Kalev/Cramo pälvis pärast Rocki õnnetut väljakukkumist hõlpsa vaevaga Eesti karika, ent startis Balti liigas kolme kaotusega. Laupäevane 82:68 võit võõrsil BC Šiauliai üle parandas pealinlaste tabeliseisu, aga mis peamine — suurendas enesekindlust. Hoolealused said lõpuks aru, mida peatreener Nenad Vucinic neilt eeskätt nõuab — armutut enesepiitsutamist kaitses.

Rumal allajäämine andis Rocki kapteni Gert Kullamäe sõnul valusa moraalse hoobi.

„Halvasti mängisime,” ütles 37-aastane korvikütt. „Minu meelest pole me oma õiget nägu veel leidnud. Vahel võime mängida nagu kulda, aga järgmises kohtumises kukume rütmist välja. Kaotasime kodus teise kaaluka kohtumise, sellest on kõige rohkem kahju.“

Kerde meelest pole mingit vahet, kas valmistuda vastasseisuks Kalev/Cramo­ga pärast võitu või kaotust.

„Riia Baronsi 22-punktiline võit Riia ASK üle näitab, et Balti liigas käib võrdsete heitlus,” arutles Rocki peatreener. „Me kaotasime Ventspilsile, kes ei tulnud Tartusse täiskoosseisuga.”

Rocki mootori Giorgi Tsintsadze roll jäi vastuoluliseks. Välkkiire ja terav grusiin kogus 16 punkti, kuid viskas lõpusekunditel otsustava viske mööda ja tema kuus korvisöötu olid meeskonna ainsad.

„Meile nii tähtis söödumäng lonkas. Üks on professionaal, teine arvab, et on proff,” hindas Kerde Tanoka Beardi kasulikkust. 37-aastane USA keskmängija kogus 16 punkti ja 12 lauapalli.

Kerde noomitus jäi seekord sihtmärgita, ent mitme rohkesti mänguaega saanud tartlase, näiteks viie isikliku veaga välja langenud Janar Taltsi ja Marek Doronini panus jäi kesiseks. Rocki peatreener loodab, et mõlemaid innustab võimalus Kalev/Cramo mehi ületada — olgu kas või eakaaslasi Kristjan Kangurit ja Gregor Arbetit, kes andsid võidu heaks Šiauliai üle kaaluka osa ja mõlemad kogusid 14 punkti.

Kalevi ühtlane panus

Teisedki kalevlased tegutsesid rünnakul ohtlikult: John Linehan tõi samuti 14, Josh Pace 13 ja õlavigastuse tõttu mitu treeningut vahele jätnud Kevin Lyde 10 punkti.

„Me pole tiim, kus on säravad tähed, tahame saada tähtmeeskonnaks,” lausus peatreener Vucinic. „Esimestes mängudes näitas head viskekindlust Arbet, kuid vastased pöörasid kohe tema katmisele rohkem tähelepanu. Nii avanesid viskevõimalused teistel, kes seda ka kasutasid.”

Kuigi Vucinic peab lugu kindlast esiviisikust, ei tee ta põhitegijatel ja vahetusmeestel vahet. Väljakule pääseb mees, kes tahab ja jaksab kaitses võidelda. Kalevlased surusid Šiauliai korvpallureid eriti teravalt neljandal veerandil ja spurtisid 14:0! Kokku tegid tallinlased kümme vaheltlõiget.

„Nii Rocki kui ka meie ettevalmistus jäi puudulikuks, seetõttu olemegi esinenud tõusude ja mõõnadega,” ütles Vucinic. „Publikule pakub homne kohtumine palju põnevust, aga ma ei tähtsustaks seda ülearu. Võib-olla mängime Rockiga sel hooajal ligi kümme korda.”

TTÜ purustas kodus Valga Welgi 84:64. Joosep Toome tõi võitjale 18 punkti ja kaheksa lauapalli. Kristjan Make kattis hästi piirilinna keskmängijat Richard Andersoni. Pärnu/Catwees kaotas kodus Tallinna Kalevile 81:89.

Andres Sõber

Rakvere Tarvase treener

„Kui paneksin end eri meeskonna treeneri rolli ja hakkaksin võitu õngitsema, oleksin pigem Kalev/Cramo juhendaja. Rock on kokkuvõttes olnud tublim, aga Kalev/Cramol on võimalus oma potentsiaali välja tuua. Ehk tuleb neil kodus kõik välja.”

Aivar Kuusmaa

TTÜ peatreener

„Kalev/Cramo on liikunud normaalses tõusvas joones. Rock on suutnud võita hirmtugevaid vastaseid, kuid jäänud kodus alla endast tunduvalt nõrgematele. Heal päeval võib Rock ükskõik keda võit, halval päeval igaühele kaotada. Mu meelest peaks keskenduma ikka igaks kohtumiseks.”