FIBA ähvardas, et Kalevi EuroCupil osalemise korral võidakse Eesti korvpallikoondis rahvusvahelistelt turniiridelt eemaldada ja lisaks ootaks karistus ka Kalevit.

"FIBA ei oleks meil lubanud mängijaid registreerida ja kuna VTB Ühisliigal on FIBA-ga leping, ei oleks meile antud Ühisliigas mängimiseks FIBA litsentsi. Seetõttu olime väga raskes situatsioonis ja pidime kiiresti otsustama. Võtsime vastu meile valusa otsuse," sõnas Valdmaa Delfile ja Eesti Päevalehele.

Presidendi sõnul käis Kalev/Cramo mänedžer Kaarel Sibul esmaspäeval VTB Ühisliiga nõupidamisel, kuid midagi positiivset seal välja kaubelda ei õnnestunud. "Proovisime erinevaid variante, aga midagi ei olnud teha. Me ei saa sel aastal EuroCupil mängida. See mäng käib üle meie peade," tunnistab Valdmaa. "Me oleme liiga väikesed, et selles FIBA ja Euroliiga vahelises sõjas osaleda. Samas suurte riikide võistkonnad osalevad EuroCupil - näiteks Venemaa ja Leedu."

Valdmaa sõnul ei julge FIBA Venemaa klubidele midagi teha. Ühisliigas mängivatest Venemaa klubidest osalevad EuroCupil Himki, Krasnodari Kuban Lokomotiv, Nižni Novgorod, Peterburi Zenit ja Volgograd.

"Lietuvos Rytas on Leedu korvpalliliiduga ka kohtusse läinud selles küsimuses. Mäng on väga räpane ja kogu Euroopa korvpall kannatab selle all. FIBA surub hirmsa jõuga oma tahtmist peale," ütleb Valdmaa, rõhutades samas, et Eesti korvpalliliidule tal etteheiteid ei ole: "Meie koostöö on hea. Nad teevad seda, mis nad saavad, aga Eesti korvpalliliidu käed on küll väga lühikesed, et seal (FIBA-s) asju muuta."

Valdmaa lisab, et pärast EuroCupist loobumist nad Meistrite liigaga taasliitumisele enam ei mõelnud. "Selle FIBA liiga nimi on Meistrite liiga, Kalev/Cramo on Eesti meister. FIBA teeb Euroopas mingi liiga, kus peaks meistrid osalema, kuid meile põhiturniiri kohta ei pakutud," on Valdmaa nördinud. "Kvalifikatsioonist me loobusime rahalistel põhjustel. Kui põhiliigas makstakse 100 000 eurot, siis madalamal tasemel toetust ei ole. See oleks meie eelarve küsimärgi alla pannud ja seetõttu me loobusime. Loodame, et Tartu Ülikoolil läheb seal hästi. Ma usun, et meile VTB liigast piisab, see on meie põhiliiga sel hooajal."

Lisaks Ühisliigale osaleb Kalev tänavu veel kolmes sarjas – Alexela korvpalli meistriliigas, Triobet Balti liigas (alates play-offidest) ja OlyBet Eesti karikavõistlustel.

Meeskonna komplekteerimise kohta ütles Valdmaa, et kuigi juba viie leegionäriga on käed löödud, otsitakse veel ühte pikka: "Üks pikk on korvi alt veel puudu. Hetkel otsimine käib."