Kõigepealt rõõmustav sõnum fännidele, kes mänge taas selgi aastal otseülekandes jälgida saavad. Sarnaselt eelmistele aastatele vahendab ka algaval hooajal VTB Ühisliiga kohtumisi Tallinna TV. BC Kalev/Cramo alustab hooaega juba sel pühapäeval, mil kohtutakse võõrsil Nymburkiga.

Komplekteerimine lõpetati septembri keskpaigaks

Kaheksakordse Eesti meistermeeskonna üle tuleb rõõmu tunda, sest tänavu sooritati komplekteerimine ilma pealtnäha suuremate valu ja vaevadeta ning septembri keskpaigaks oli seltskond sisuliselt koos, viimasena lisandus Sten Sokk.

Ometi, õhku jäi kaks küsimärki. Kas EMilgi statisti rollis käinud ukrainlasel Pavlo Krutousil jääbki Kaleviga ühinemata ja kui, siis miks? Alar Varraku vastus küsimusele oli kümmekond päeva tagasi: "hakkasime plaane tegema temata..." Krutousi-sugune seitsmes-kaheksas või kui soovite, siis 13. mees kuluks Cramole marjaks ära kui musta töö tegija ja kiirrünnakute asjatundja, nii nagu ta ennast ise on presenteerinud.

Kui vaadata Cramo tänast komplekteeritust, mis on ilma kahtluseta huvitav ja löögijõuline, siis ikkagi tekib küsimus eesliini osas - üks lüli oleks nagu puudu. Kas on võimalik, et sellesse osakonda on lähikuudel lisajõudu tulemas? Klubi pressišeff Kristo Raudam jäi täna seda olukorda kommenteerides kidakeelseks, öeldes: „Seda tuleb homme juhtkonna käest küsida...“

Basket.ee väidab, et kui Kalev saaks eelmainitud kahest variandist ühe - ehk arvestatava tsentri lisaks, oleks šanss jõuda FIBA Europe Cupis küllalt kaugele ning ka olla VTB Ühisliigas vähemalt sama edukas kui mullu. Tõsi - palju sõltub ka meeskonna sisekeemiast ja koostöö toimima saamisest. Aga kui filmiloos ja elus on kõige taga naine, siis Ivar Valdmaa ja Kalev/Cramo jaoks on seks teguriks küllap "raha"...

Kalev/Cramo hooaja alguse kalender on järgmine: 4.10 võõrsil CEZ Nymburkiga, 11.10 võõrsil Avtodoriga, 19.10 kodus Loimaa Bisonsiga, 25.10 kodus Tbilisi Vitaga ning 1.11 võõrsil Moskva CSKA-ga.

Kalev/Cramo tänavune koosseis:
Marco Killingsworth, 203 cm
Sten Olmre, 190 cm
Sten Sokk, 182 cm
Rain Veideman, 192 cm
Janar Soo, 199 cm
Josh Boone, 208 cm
Erik Keedus, 197 cm
Martin Dorbek, 194 cm
Gregor Arbet, 195 cm
Rolands Freimanis, 208 cm
Silver Jurno, 196 cm
Brandis Raley-Ross, 188 cm

Alar Varrak andis äsja intervjuu VTB Ühisliiga kodulehele, mis kandis pealkirja „Kalev peab võitmiseks riskima“, pidades selle fraasi all peamiselt silmas, et meeskonna komplekteerimisel peab Kalevi sugune väike klubi võtma riske.

Mõned väljavõtted sellest intervjuust allpool.

Kuidas näitasid EMil end Kalevi mängijad? Kes mängis allpool oma taset, kes üllatas meeldivalt?

Gregor Arbet ja Rain Veideman olid koos Janar Taltsiga Eesti koondise parimad korvikütid. Gregor tegi ühe supermängu, aidates oma 26 punktiga võita Ukrainat. Veideman ja Sokk tegid tagaliinis stabiilsed esitused, kõik kolm olid ka efektiivsed. Erik Keeduse roll kahanes turniiri jooksul, aga kokkuvõttes ei saa nuriseda.

Kuidas möödus Kalevi suvi? Kas meeskonna komplekteerimine on lõppenud või võib oodata veel mõnda olulist täiendust?

Hetkel viimasena sõlmisime eelmisel nädalal lepingu mängujuht Sten Sokuga. Suvi kulges raskelt, me ei teadnud oma finantsseisu. Tänaseks oleme 12 meest kokku saanud. Ideaalis tahtnuks mõnda meest juurde.

Arvatavasti oli meeskonna koostamisel suurimaks võiduks Freimanise naasmine. Kas olete sellega nõus?

Loomulikult. Kõik, kes jälgisid Läti koondise mänge EMil, nägid, kui tähtis mees on võistkonnale Freimanis. Olen väga rõõmus, et ta naasis Tallinna. Freimanise värbamine oli kindla peale minek.

Brandis Raley-Ross on Eesti liigas tõeline täht, statistika on muljetavaldav. Kas ta on tõepoolest nii hea?

Elu näitab. Eesti liiga tase on teistsugune kui VTB liigas, seal on samu numbreid keerulisem saavutada – ka klubisisene konkurents on suurem. Aga kindlasti on ta hea mängija.

Josh Boone’i värbamine – kas see pole riskantne? Ta pole kunagi mänginud Euroopas, eelmise hooaja veetis mitte just tugevaimas Bahreini liigas…

Oleme aastaid võtnud teatavaid riske – mõni õigustab ennast, mõni mitte. Näiteks eelmisel aastal aitas Scott Machado meid väga, Mindaugas Kupšas aga ei õigustanud ootusi. Meie võimaluste juures peame riskima ja jäämegi riske võtma.

Kas Kalev üritas hoida meeskonnas eelmise aasta liidrit Scott Machadot?

Olime temaga suvel kontaktis, kuid rahalised võimalused ei võimaldanud teda endale hoida.

Kalev ei hiilanud eelmisel hooajal resultatiivsusega (mängus keskmiselt 77,4 punkti – kodulehe märkus). Kas seda on arvestatud ka uue hooaja meeskonna komplekteerimisel või muutuvad mängus endas rõhuasetused?

Meil pole 12 võrdset mängijat. Teisalt rõhusime esmalt kaitsele ja võib-olla olid meie mängude skoorid väiksemad. Tähtis on võit, pole vahet, kas tulemusega 60:58 või 80:78. Pool meeskonda on vahetunud, alustame nullist ja soovime mängida kiiret korvpalli.

Millised on eesmärgid uuel VTB tšempionaadil?

Väga lihtne – näidata head korvpalli ja rõõmustada oma toetajaid. Võitleme alati lõpuni. Seejuures arvan, et play-off’i on keerulisem jõuda kui eelmisel hooajal.