Nimelt lendab 192 sentimeetrit pikk mängumees täna öösel lombi taha, kus ta hakkab õppima ja palli põrgatama Faulkner Universitys. Kui kahtlemata kaalukaim ja kuulsaim USA ülikooliliiga kannab nime NCAA, siis Halleri uus koduülikool tegutseb NAIA nimelises liigas.

Endine tiimikaaslane USA-st aitas ülikooli leidmisel

"Kokku on NAIAs kolm divisjoni - esimeses divisjonis on kõik mängijad spordistipendiumiga, teistes võib stipendiumitega olla juba nii ja naa - võib olla ka vaid õppestipendium. Faulkner mängib aga seal kõige tugevamas divisjonis. See tähendab, et kõigil on spordistipendiumid ja tase täiesti korralik," kirjeldab erinevaid noortekoondiseid esindanud Haller lühidalt sealset süsteemi.

"Olen päris palju NAIA liiga mänge vaadanud ja usun, et sealsed tipud võiksid konkureerida ka NCAA I divisjoni (selles liigas tegutseb ka Rauno Nurgeri koduülikool Wichita State - toim.) tagumiste meeskondadega. Näiteks toodigi just Faulkneri tiimi üks NCAA I divisjoni mees, kes nii palju mänguaega ei saanud," lisab Haller.

Teenis 4-aastase spordistipendiumi

Tiit Soku korvpallikooli kasvandik avaldab, et oma osa spordistipendiumi teenimisel mängis ka fakt, et tal juba keskkoolist USA-s mängimise kogemus olemas oli. "Keskooli 1. divisjonis (Haller mängis Faith Baptist Christian Academy Crusaders tiimis - toim.) oli asi ikka väga hästi. Saime seal mängida ka selliste vendade vastu, kes nüüd hiljuti NBA draftis olid. Keskkooliajast oli mul ka üks venelasest tiimikaaslane, kes nüüd agendiks hakkas ja minu videosid laiali saatis."

"Faulkner oligi asjast huvitatud ja nüüd saingi 4-aastase spordistipendiumi. Seesama agent ütles, et tase on tiimis päris hea. Näiteks kuulub meie tiimi mees, kes eelmine aasta liiga Freshman of the year auhinna sai. Agent eeldas, et seesama noor võiks tulevikus ka Euroliigas mängida. Ehk mitte päris Panathinaikoses, aga korraliku taseme Euroopas peaks ta edaspidi ära kandma küll," jätkab Haller.
Päev algab kell 6 hommikul. Siis ootab ees 2-tunnine treening - tund teeme jõusaali ja tund viskeid.
USA-s eesootavast režiimist rääkides koorub välja, et keskmisel päeval ootab eestlast ees koguni 3 treeningkorda. "Päev algab kell 6 hommikul äratusega. Siis ootab ees 2-tunnine treening - tund teeme jõusaali ja tund viskeid. Kõigil on küll olenevast vanusest pisut erinev tunniplaan, aga edaspidi läheme loengutesse."

"Siis kell 2 päeval on võistkondlik trenn. Asjad on sätitud nii, et ka pärast seda on ilmselt mõni loeng ja siis õhtul 7-8 paiku on veel kerge treeningkord. Kas siis tehakse midagi individuaalselt või kui on mäng ees ootamas, analüüsitakse järgmist vastast. See plaan muidugi varieerub, kui on tihe hooaeg käimas, aga laias laastus on graafik päris tihe," avaldab 20-aastane korvpallur.

Uuriti ka Rakverest ja Valgast

Tihedaid treeningkordi noormees aga ei pelga - just sellepärast Ameerika sihiks võetud saigi. "Juba keskkoolis nägin, kui organiseeritud sealne treeningtegevus oli. Ei taha küll midagi halvasti Eesti kohta öelda, aga näiteks Valgaga ikka asju võrrelda ei saa."

"Ka selle hooaja algul uuriti mult Valgast jätkamise kohta. Samuti just eile Šumanov [Rakvere Tarva mänedžer Madis Šumanov] küsis edasiste plaanide kohta, aga ei tahtnud kellegagi koheselt käsi lüüa. Teadsin, et Ameerika variant on õhus ja siis võinuks siin takistused tekkida - kuna Eesti on väike, ei soovinud ka niimoodi suhteid solkida, et tulen mängin paar nädalat ja siis lähen ära."