"Kui me hetkel vaatame alasid, mis saavad edukusest rääkida, tooksin mina välja ühe ühise näitaja – fanatismi – ja seda just eestvedamise seisukohalt. Tõenäoliselt mingil hetkel tundus, et korvpallil pole seda vaja, kuna kõik kulges edukalt," rääkis Visnapuu Delfi lugejate küsimustele vastates.

Järgnevalt avaldame intervjuu teise osa.

Kuidas kommenteerite seda, et Rock on kolm aastat järjest jäänud nn. Euroopa mudaliigas alagrupis viimaseks.

Mina ei nimetaks seda mudaliigaks, sest seal mängib väga palju riikide meistreid ja teisi tugevaid klubisid ning Euroopa korvpall on viimasel ajal tervikuna palju arenenud ja tase on ühtlustunud, eriti klubikorvpallis. Kahjuks pole Eesti korvpall sellega kaasa suutnud minna.

Positiivse poole pealt vaadates olime sel hooajal mänguliselt kindlasti rohkem konkurentsis kui eelneval kahel aastal ning võistkonnad kellega BBL-is edukalt konkureerisime suutsid teistest alagruppidest jõuda kaugemale (meie alagrupp oli ainuke, kuhu oli kokku sattunud neli erineva riigi meistrid).

Kas Balti liiga ja Eurochallenge jaoks võiks koostada Eesti klubide koondise, et paremat tulemust saavutada?

Ma arvan, et see ei ole võimalik puhtalt klubide praegusi tihedaid mängugraafikuid arvestades. Koos oleks vaja ju ka trenni teha ning minu arvates ei annaks sellise koondise moodustamine garanteeritult paremaid tulemusi. 

Teoorias võiks Eurocupil eesotsas mängimise nimel Eesti klubidevahelisele koostööle mõelda, kuid seda ainult juhul, kui võtmerollides oleks eestlased.

Kas liigne pidutsemine ja kõik selle juurde kuuluv (alkohol) on Eesti korvpallis suur probleem? Oma elustiili poolest torkavad negatiivses mõttes just silma korvpallurid. Teiste võistkonnaalade sportlased tunduvad hoopis arukamad olevat. Kas korvpallurite elustiil võib olla põhjuseks, miks korvpallis sisuliselt areng puudub ja 95 % meie andekatest noortest jäävadki eluagseteks andekateks noorteks?

Minu praktikas pole ette tulnud, et tööajal oleks mängijatel alkoholiga probleeme olnud. Oma vaba aja sisustamise osas on igaüks ise vastutav. Lõõgastumiseks tuleb leida õige aeg ja koht. Ma usun, et mängijad tajuvad oma rolli Eesti spordielus ja annavad endale aru, et nende käitumine on ka avalikkuse valve all.

Sportlase elustiili osas võib laiast maailmast ja ka Eestist tuua erinevaid näiteid nii “pahade” kui ka “heade” poiste edust ja ebaedust. 

Kui rääkida andekate noorte edukaks korvpalluriks kasvamisest, siis minu arvamuse kohaselt on Eesti korvpallis kõige pärssivamaks teguriks konkurentsi puudumine.

Millise hinde ise paneksite endale kui peatreenerile, kelle juhendatava Eesti suurima eelarvega meeskond ei suutnud alagrupist edasi jõuda euromängudes ega ka Balti liiga finaalturniirile?

Olen püüdnud igal ajahetkel anda endast töös maksimumi, kuid hinnangu andmise jätataksin siiski neile, kes on määratud seda tegema.

Mida olete antud hooaja jooksul treenerina õppinud?

Olen õppinud kannatlikkust, liikuma järk-järguliselt ja strateegiliselt seatud eesmärgi poole. Samuti täiendab iga trenn ja uus mäng minu kogemustepagasit.

Kaugele mõtlete treenerikarjääriga jõuda? Kas kavatsete jäädagi Rocki juhendama või tahate jõuda Euroliiga tasemel klubi etteotsa?

Loomulikult soovin pikas perspektiivis jõuda Eestist välja, kuid esmalt tuleb edu saavutada sellel tasemel kus me hetkel oleme. Seega saab soovi täitumine olla järk-järguline protsess - mängijad arenevad, võistkond tugevneb, tulevad paremad tulemused, siis on võimalik rääkida ka treenerina edasipürgimisest. Lisaks sihipärasele tööle on kindlasti vaja veel õnne ja head agenti.

Kui Doronin, Leppik ja Allingu näiteks kahe aasta pärast tippkorvpallist hakkavad taanduma, kas olete mõelnud, kes neid asendada saaksid? On uusi noori mängijaid uuel hooajal lisandumas?

Kedagi jõuliselt uksele koputamas hetkel ei ole.
Tartu Ülikooli Akadeemilises Spordiklubis tegutsev korvpallidivisjon on viimaste aastate jooksul teinud mitmeid olulisi samme, tagamaks seda, et tulevikus oleks olukord teistsugune – uute andekate korvpallurite saamiseks on võetud ette mitmeid tegevusi: Rocki korvpallikooli käivitamine, Rocki korvpalliakadeemia rajamine Ülenurme, Rocki esindusvõistkonna kontseptuaalsed muutused, SK Duo korvpalliosakonna liitumine Rocki korvpallikooliga. Kõik need sammud peaksid juba varsti hakkama tulemusi andma.

Küsimuses nimetatud mängijad on kõik füüsiliselt konditsioonilt sellises seisus, et teha veel oma arengus samm edasi. Nüüd, kus nad on uues rollis (otsustaja) ja kui nad sellega kohaneda suudavad ja oma positiivsed küljed stabiilselt välja mängivad, siis võib meil neid veel pikalt vaja minna.

Teie kolleeg Aivar Kuusmaa on öelnud midagi sellist, et Müürsepalt kuuleb ta häid tähelepanekuid, mida Müürsepp ise on kõrva taha pannud tipptreenerite käe all mängides. Paraku aga nende nõuannete ellurakendamine viibib, kuna jätkuvalt on vaja tegeleda alles korvpalli ABC-ga. Kuidas Teil on? Et saate nt Kullamäelt häid mõtteid, aga vaadates oma mängijaid, tuleb nentida, et...

Jah, on meilgi selliseid jutuajamisi ette tulnud ning vahel tundub tõesti, et mingit etappi vahele jättes nõuame mängijatelt liiga palju. Samas seab see tase, kus me tahame mängida, meile ise kõrged nõudmised. 

Oleme üritanud leida sobivaid lahendusi nii individuaalse meisterlikkuse tõstmiseks kui ka võistkondlikuks arenemiseks.
Päris keeruline on meie selle hooaja tiheda mängugraafiku juures leida sobivat
treeningmudelit, mis võimaldaks pöörata piisavalt tähelepanu mängijate individuaalse meisterlikkuse arendamisele.

Milline oleks Teie hinnangul sel hooajal Eesti klubides mängivatest meestest tugevaim viisik + varuviisik?

Teeks mööndusega ühe viisiku, kuhu ei kuulu Rockist mängijaid.
Hüpoteetilise viisiku koostamine ei anna küll midagi, aga ok. Viisik oleks siis järgmine: Osby, Dunigan, Keerles, Dorbek, Tamm (kommentaariks: veel pole Vaikulist/Timmermanist mängimas näinud)

Kuna saabub aeg, kui mõni Eesti järelkasvumeeskond mängib eliitdivisjonis nagu võrdne võrdsega Läti ja Leedu meeskondadega nagu seda tegi Perlas sel hooajal?

Lähema 10 aasta jooksul kindlasti mitte.

Kas Tsindzadse palkamisega astusite see hooaeg ämbrisse?

Tsintsadze panus pole olnud kahjuks loodetud tasemel.
Teisest küljest vaadates olen kindel, et Sokk on tänu sellele paremaks läinud.
Georgel on ka veel aega ennast näidata.

Kas jätkate uuel hooajal suures osas samade mängijatega või plaanite teha olulisi muudatusi?

Meil on paljudel mängijatel kehtivad lepingud järgmiseks hooajaks, see lihtsustab kindlasti komplekteerimist. Välismängijate arvu ja kvaliteedi ning Eesti mängijate lisandumise määrab eelarve – see ei ole veel järgmiseks hooajaks teada.

Kas Valga, Rapla või Pärnu meeskonna mängijatest on keegi teile silma jäänud, kes võiks järgmine hooaeg Rocki põhimeeskonnas mängida?

Me hoiame Eesti noormängijatel hoolega silma peal, sest konkurentsi tase on üsna madal ja seetõttu tuleb järelkasvuga tõsiselt tegeleda.
Nimetatud võistkondadest on stabiilsete esitustega silma jäänud T.Raadik Pärnust. Rapla võistkonnas on kahju M.Limbergi vigastada saamisest.
Valga võistkonnas on kohalike noorte osakaal väike, millest muidugi on jällegi ääretult kahju.

Miks lasite Kitsingul Kalevisse minna?

Minu soov oli, et ta jätkaks Rockis, kuid mängija otsustas teistmoodi.
Mängija otsustab ise, millises võistkonnas mängida soovib.

Kas sellised mängijad nagu Leppik ja Doronin jne. tegelikult ka teevad individuaalselt tööd, et paremaks saada?

Iga korvpalluri kohustus ja klubi ootus on ka individuaalne töö. Nemad on selles ühed kõige usinamad.

Miks tehti Raadikuga 3-aastane leping?

Klubi kontseptsioonist lähtuvalt.

Mis Teie arvates pärsib enim noortekorvpalli arendamist Eestis (raha kõrvale jättes)?

Arvan, et halvemad ajad on möödas. Noortekorvpalli arengus on näha märke paremuse poole - töö järjepidevus, noorte hakkajate treenerite lisandumine/kaasamine, noorte mängijate huvi end tugevamas konkurentsis proovile panna, jne.

Ühes varasemas vastuses viitasin probleemina konkurentsi puudumisele noorte hulgas, aga kindlasti on veel erinevaid tegureid, kasvõi näiteks meie riigis toimunud muutused viimase paarikümne aasta jooksul, kus noorkorvpallurite arendamine ei olnud kindlasti prioriteetide hulgas.

Kui me hetkel vaatame alasid, mis saavad edukusest rääkida, tooksin mina välja ühe ühise näitaja – fanatismi – ja seda just eestvedamise seisukohalt. Tõenäoliselt mingil hetkel tundus, et korvpallil pole seda vaja, kuna kõik kulges edukalt.

Kui tuleb pakkumine Eesti koondise treeneriks, kas olete valmis sellist koormust ja vastutust kandma?

Mulle ei meeldi ”kui” küsimused ja oletamine. Vastaks, et ”aeg näitab”.
Kõige olulisem tegur oleks kindlasti see, kellega koos saaks seda teha.

Kas Rock soovib võimaluse korral järgmisel hooajal mängida ka VTB liigas?

Erinevad väljundid on jutuajamiste tasandil kaalumisel.
Kahjuks ei ole ühegi potentsiaalse liiga formaadid hetkel 100% teada.

Kas trennis vabaviskeid ka harjutatakse? Kui vaadata Euroliiga paremaid vabaviskeprotsente, siis ei ole harv nähtus 90-95% tabavus hooaja peale. Kuidas on võimalik, et Rocki mängijate tabavus ei küüni sellisele tulemusele ligilähedalegi?

Harjutame pidevalt. 90-95% on üksikute mängijate protsent hooaja peale, arvan, et meie parimate protsent jääb hooaja lõpuks 85-90% vahele.

Kas on tõsi, et Tartus on treeneri palkamisel kõige tähtsamad õiged sugulus- ja sõprussidemed, mitte oskused treenerina?

Ei oska kommenteerida.

Kui peaksite meeskonda tagasi kutsuma ühe välismängija, kes kunagi Rockis pallinud, kes see oleks?

Brian Cusworth

Kas olete korvpallis kokku puutunud kokkuleppemängudega?

Ei.

Miks lasete George Tsintsadzel alati pärast ülekuumenemist mõned eksimused veel otsa teha, enne kui vahetuse teete?

Oma vahetuste tegemise loogikat ja otsuste tagamaid selgitasin eelmises küsimuste blokis. (Toimetaja: Seda intervjuud saab lugeda SIIT).

Kas olete nõus, et kodumängudest netiülekannete tegemine ja piletihinna tõus on kaks peamist põhjust, miks saal on võrreldes varasemaga tühjemaks jäänud?

See võib kindlasti nii olla. Mina kutsuks siiski publikut saali kaasa elama, sest saalis saadav feeling on ikkagi midagi muud.
Siinkohal kasutaks võimalust tänada meie lojaalseid fänne, kelleta ei kujutagi enam ühtegi mängu ette - olgu see siis Võrus, Kedainiais või Luganos.

Miks Eesti korvpalluritel puudub motivatsioon jõuda maailma parimasse korvpalliliigasse NBA-sse? Tihtipeale vabandatakse seda sellega, et eurokorvpall meelepärasem. Korvpallur peaks ikkagi sihtima tippu, mitte tipu keskmesse.

Ma arvan, et igaühel on õigus seada oma prioriteedid, mis kindlasti aja jooksul võivad muutuda.
Minu soovitus oleks – unistada suurelt, teoks teha järk-järgult.