Kuigi algusest peale võis aimata, et FIBA ähvarduste taga pole muud kui tühjad sõnad, siis iga päevaga saab see üha rohkem kinnitust. BC Kalev/Cramole, keda survestati EuroCupi kutsest loobuma, on see aga mõru pill alla neelata.

"Väiksemaid kiusatakse, suurtele antakse voli. Nad ei oleks saanud suurriike kuidagi EM-ilt eemale jätta, sest keegi ei tuleks neid siis vaatama," sajatas Kalev/Cramo klubi president Ivar Valdmaa, kel tuli septembris raske otsus vastu võtta.

"Meil polnud aega nendega konflikti minna. Pidime otsuse kiiresti langetama," meenutab Valdmaa, kelle sõnul Eesti korvpalliliidu soovitused siinjuures kõige suuremat rolli ei mänginud.

"Korvpalliliidu surve polnud põhiline. Lähtusime ennekõike oma huvidest. Aga kui nad oleksid hakanud Eesti koondist survestama, siis loomulikult on Eesti koondise käekäik meile väga tähtis."

Tagantjärele otsust kahetsema jääda pole Valdmaa sõnul mõtet, kuigi on selge, et midagi ULEB-i võistlustel kaasa löövate riikidega ei juhtu. "Meil oleks seal väga põnev mängida olnud. Me ei kahetse otsust, aga meil on väga kurb, et FIBA kogu Euroopa korvpalli õhkkonda oma tahtmise peale surumisega rikub," lisas Valdmaa.

EuroCupil osalemisega oleks Kalev/Cramo saanud ULEB-ilt lisaks tugevatele mängudele ka olulist rahalist tuge.

Delfi ja Eesti Päevaleht saatis kirjalikud küsimused sanktsioonide ja tühjade ähvarduste kohta ka FIBA kommunikatsiooniosakonda, kuid pole neilt kahe päeva jooksul vastust saanud.
2017 EM-il osalevad riigid, kelle klubid mängivad Euroliigas või EuroCup sarjas:
Hispaania, Venemaa, Makedoonia, Horvaatia, Saksamaa, Iisrael, Leedu, Sloveenia, Montenegro, Türgi, Itaalia, Kreeka