Eesti osaleb tiitlivõistlustel tänavu koguni viie noortekoondisega: U16, U18 ja U20 noormeeste ning U16 ja U20 neidude koondistega.

“Noortekoondiste sportlik eesmärk on loomulikult tõus A-divisjoni, kuid tulemusest olulisemgi on mängijate areng,” ütles noortekoondiste peatreener Indrek Ruut. “Noorte vanuseklassides võib mängija edukas olla vallates vaid ühte elementi väga hästi, täiskasvanute hulgas löövad läbi ainult mitmekülgsed sportlased. Me töötame igapäevaselt selle nimel, et koondistesse kutsutud andekad noored kuuluksid mõne aasta pärast Eesti täiskasvanute koondisesse ning mängiksid mõnes maailma tippliigas. Hea on tõdeda, et materjali millega suvel treenerid saavad tööle hakata on rohkem kui varasematel aastatel,” lisas Ruut.

Noortekoondiste treeneriteks on Indrek Ruut, Rauno Pehka, Janne Rits ja Reet Rausberg. Kinnitamata on veel noormeeste U20 vanuseklassi treener.
EKL peasekretär Karel Loide sõnul saab koondiste aasta olema väga tihe, sest lisaks viiele tiitlivõistlustel osalevale koondisele on töös noormeeste ja neidude U14 ja U15 koondised ning neidude U18 koondis, kellele korraldatakse treeninglaagrid ning kes osalevad treeningkohtumistes naaberriikide eakaslastega.

„Üle mitme aasta soovime universiaadile saata ka neidude esinduse,“ ütles Loide. „Koos täiskasvanutega on aasta jooksul kokku töös 13 erinevat koondist.”

Loide sõnutsi on järjepideva noortekoondistes tehtava töö tulemusena kasvanud pidevalt noormängijate arv meistriliiga klubides ja täna moodustavad 18-22 aastased noored olulise osa ka täiskasvanute koondistest.

„Suvel koondiste juures tehtav personaalne töö ning mängud omaealiste Euroopa parimate pallurite vastu loovad noortele ideaalse keskkonna arenguks,“ märkis Loide. „Mul on hea meel, et kõikides noortekoondistes leidub mängijaid, kelle vastu tunnevad välisklubid huvi juba täna,” lisas Loide.

Rahvuskoondiste programmi eelarve on veidi alla 300 000 euro, mis kaetakse sponsorite, avaliku sektori ning alaliidu omavahenditest. “Eraldi sooviks tänada Kultuuriministeeriumit, kes tänavu leidis esmakordselt võimaluse osaliselt toetada erinevate sportmängude noorte tiitlivõistlustel osalevaid koondvõistkondi. Toetus on oluliseks seemneks eelarve koostamisel ja toetajate leidmisel,” ütles Loide.

Kõikide vanuseklasside kohta kokku osales EM-i valikgruppide loosimisel üle 200.

U20 noorte meeste koondis (B-divisjoni Finaalturniir toimub 14.-24. juuli Sarajevos, Bosnia ja Hertsegoviinas)

A: Poola, Rumeenia, Gruusia, Eesti, Šveits, Makedoonia
B: Bulgaaria, Slovakkia, Taani, Holland, Ungari
C: Tšehhi, Portugal, Norra, Suurbritannia, Soome, Luksemburg
D: Iisrael, Valgevene, Island, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina

U18 noormeeste koondis (B-divisjoni Finaalturniir toimub 21.-31. juuli Varnas, Bulgaarias)

A: Gruusia, Luksemburg, Bulgaaria, Ungari, Austria
B: Belgia, Portugal, Taani, Inglismaa, Eesti
C: Valgevene, Holland, Montenegro, Rumeenia
D: Slovakkia, Šveits, Iisrael, Rootsi, Norra

U16 poiste koondis (B-divisjoni Finaalturniir toimub 28. juuli – 7. august Skopjes, Makedoonias)

A: Luksemburg, Rumeenia, Gruusia, Valgevene, Inglismaa, Makedoonia
B: Austria, Portugal, Sloveenia, Holland, Soome, Küpros
C: Iirimaa, Slovakkia, Ungari, Šveits, Rootsi, Armeenia
D: Iisrael, Taani, Belgia, Eesti, Bosnia ja Hertsegoviina

U20 neiude koondis (B-divisjoni Finaaltruniir toimub 7.-17. august Ohridis, Makedoonias)

A: Rootsi, Portugal, Bulgaaria, Ungari, Makedoonia, Eesti
B: Tšehhi, Kreeka, Belgia, Iisrael, Austria

U16 tüdrukute koondis (B-divisjoni Finaalturniir peetakse 11.-21. augustil Aradis, Rumeenias)

A: Ukraina, Portugal, Läti, Luksemburg
B: Inglismaa, Sloveenia, Valgevene, Eesti
C: Bulgaaria, Rumeenia, Leedu, Iisrael
D: Iirimaa, Taani, Saksamaa, Šveits