Montenegro

Loosigrupp: kolmas

Lähiaja saavutus: mulluse EM-i 21. koht, alagrupis alistati suurüllataja Makedoonia.

Lühitutvustus: Meie õnneks ei mängi Balkani meeskond sel suvel tugevaimas koosseisus. Vigastuste tõttu jäävad kõrvale mõlemad NBA mehed Nikola Vučević ja Nikola Peković, kes oleksid meile korvialuses võitluses palju pahandust teinud. Puudujaid on ka tagaliinis, eesotsas kogenud Goran Jeretini. Mitmest puudujast hoolimata võideti kaheksast kontrollmängust viis ja meeskonna uus peatreener Luka Pavićević on välja hõiganud selge eesmärgi: jõuda Sloveenias toimuvale EM-finaalturniirile. Selle saavutamiseks on astutud juba kaks suurt sammu. Esmalt alistati kodus Iisrael ja üleeile võideti võõrsil ka Serbiat.

Montenegro koondis koosneb Hispaania, Itaalia, Venemaa, Ukraina, Sloveenia ja koduliiga mängijatest. Tuntuim nimi külaliste koosseisus eestlaste jaoks ehk Milko Bjelica, kes 2009. aastal võitis Vilniuse Lietuvos rytase ridades ULEB-i karika ning praegu mängib Hispaanias Vitoria Caja Laboralis. Lietuvos rytasega käis ta korduvalt mängimas ka Eestis.

Liider: Montenegro liider on senises kahes valikmängus olnud Ukraina Superliiga klubis Južnõi Himik palliv 196cm pikkune äär Suad Šehović. Tema keskmised näitajad 14,5 punkti ja 11,5 lauapalli.

Leegionär: Aastaid Montenegro koondist tugevdanud kogenud ameeriklasest mängujuht Omar Cook on sarnaselt mitmele NBA mehele samuti eemale jäänud. Tema asemele värvati koondisse leegionäriks teine ameeriklasest tagamees, pärast edukat hooaega Prantsusmaal Le Mansis suvel Hispaania nimekasse klubisse Vitoria Caja Laboral siirdunud Taylor Rochestie. Valikut on aga veelgi, sest sel suvel anti Montenegro pass ka Samaara klubi särgis Venemaa liiga paremate korviküttide sekka kuuluvale Brion Rushile.

Montenegro võitis kaks esimest EM-valikturniiri kohtumist tänu suurepärasele lõpuspurdile

Montenegro - Iisrael 75:69 (15. august)

Montenegro ja Iisraeli vaheline mäng Podgoricas oli ülimalt pingeline mängu lõpusekunditeni. Alles viimastel minutitel tehtud 9:0 lõpuspurt kindlustas Montenegrole kuuepunktise võidu.

Montenegro resultatiivsemad:
Suad Šehović  12 p, 11 lp
Blagota Sekulic 12 p
Taylor Rochestie 12 p
Vladimir Dasic 10 p

Serbia - Montenegro 71:73 (18. august)

Belgradis toimunud valikturniiri teise vooru esimene poolaeg kulges tasavägiselt. Poolajale mindi 35:35 viigiseisul. Kolmandal veerandil suutis Serbia end 13 punktiga ette rebida (67:54). Kuid seejärel tegi Montenegro sarnaselt Iisraeli mängule imelise lõpuspurdi, võites kohtumise Nikola Ivanovici viimasel sekundil tabatud kolmesega poolelt väljakult.

Montenegro resultatiivsemad:
Suad Šehović  17 p
Aleksa Popovic 11 p
Bojan Dubljevic 11 p