Tartu Ülikool/Rock
Hooaega kahvatult alustanud Tartu meeskond on august välja roninud ja saab aastalõpu edetabelis kõrgeima positsiooni. Gert Kullamäe teeb tiimiga sedavõrd head tööd, et mina isiklikult valisin ta Eesti aasta treenerite valikul kolme parema hulka. Ah, et mis mõttes? Selgitan. Tartu Ülikooli meeskond suutis 2014. aasta numbri sees kahel korral astuda eurosarjas üle lävepaku - kevadel jõuti FIBA EuroChallenge´is play-offi ja sügis-talvel kohe otsa alagrupiturniirilt edasi. Kõva sõna, vähemalt Eesti tingimustes ja mängitakse lõviosas eestlastega, mitte leegionäridega. Koduse konnatiigi valitsemine on üks asi, edu rahvusvahelistes sarjades väärib suuremat tunnustust. Ja laske peast läbi palju meil on pallimängualade treenereid, kes saavad kiidelda – panime järjestikustel hooaegadel klubiga eurosarjas märgi maha?
Detsembris pidasid tartlased kokku seitse kohtumist ja võitsid neist kuus, korra vääratati vaid eurosarjas. Lisaks võitis Rock Kullamäe käe all teist aastat järjest Eesti karikavõistlused.

BC Kalev/Cramo
Eesti meisterklubi kukutati esimest korda troonilt. Oktoobri ja novembri reitingus teistele püüdmatu tähena tipus sätendanud Kalev/Cramo sai detsembris kõvasti rappida. Kümnest mängust kaotati tervelt kuus ja teiste hulgas jäädi alla KK Pärnule, Rakvere Tarvale ning Valga Maks&Mooritsale. Jah, meeskond ei mänginud nendes kohtumistes täisjõududega, kuid kaotus jääb kaotuseks.
Reitingu teisele pulgale aitas meeskonnal jääda hullumeelse päeva, 20. detsembri (kümne tunniga kaks mängu) 88:85 võit VTB liigas Riia VEF-i üle ja aastalõpu 94:56 hävitustöö Pärnu kallal.

KK Pärnu
Pärnu meeskond on sarnaselt Tartu Rockile roninud iga kuu reitingus üha kõrgemale. Nüüd ollakse kahe suure järel järgmine lüli ehk teisisõnu endasugustest parim. Balti liigas alistati detsembris Kalev/Cramo ning Riia Barons, koduses liigas võideti võõrsil Rakvere Tarvast.
Üha enam tõuseb esile oktoobri teises pooles klubiga ühinenud 22-aastane leedulane Ronaldas Rutkauskas, kes valiti detsembris Balti liiga kuu mängijaks. Pärnakad panid leegionäri valikuga lõpuks väga täppi. Hakkab juba vaikselt meenutama raplakate Kristers Zeidaksi efekti. Pissiproovi praegusel juhul aga karta pole vaja, sest pärnakad on Rutkauskase elamise plakatitega täis kleepinud: „Drugs kill“.

Rakvere Tarvas
Karikavõistluste finalist ja juba see fakt iseenesest õigustab reitingus neljandat positsiooni. Vaatamata kõvadele tagasilöökidele koosseisus on suudetud nina vee peal hoida. Roberts Štumbrise positiivne dopinguproov ja Kaspars Ciprussi põlvevigastus Tarval jalgu alt ära ei löönud. Lätlased läksid, aga meeskond mängib. Asendajateks tulid teisest liigast Andri Metsaru ning ülikonna all salaja mänguvormi kandnud mänedžer Madis Šumanov.
Ma ei saa aru, miks me tassime kilode kaupa neid leegionäre Tallinna lennujaama…

Valga Maks&Moorits
Valga lõpetas aasta korraliku pauguga, 29. detsembril alistati Eesti meisterklubi BC Kalev/Cramo 83:77. Viimast veerandaega alustati sealjuures 15 punktilisest kaotusseisust! Kuigi kurjad keeled räägivad, et ju Kalev/Cramo teenis läbi x-isikute mängule panustades ennustusportaalidest palgaraha, siis mina seda varianti tõsiselt ei võtaks. Kui sellistele üllatusmängudele tehtaks võrreldes teiste mängudega oluliselt suuremaid panuseid, oleks kohe kahtlused üleval. Ega Kalev/Cramo saa ennustusportaalidest palgaraha välja võtta 100 euro kaupa, nulle peaks olema ikka märksa enam. Aga jah, eks need 4. veerandaja numbrid 9:30 küsimusi tekitavad.
Valga alistas detsembris Eesti liigas veel TTÜ ning Balti liigas TLÜ/Kalevi.

Rapla Tyco
Oktoobri teiselt kohalt on Rapla aasta lõpuks pudenenud pingereas kuuendaks. Detsembris oli meeskonnal vaid viis mängu ja neist kolm kaotati. Aastalõpu kohtumine TTÜ-ga oli visuaalselt juba paljulubav, eesliini mängijate lahkumisega on suudetud edukalt kohaneda. Žiga Fifolti lahkumise järel tegutseb meeskond ilma keskmängijata ja selles osas antakse silmad ette isegi Audentese SG/Noortekoondisele. Kunagine Tallinna Kalevi ja Eesti koondise hollandlasest peatreener Maarten van Gent armastas keskmängijata meeskondade kohta öelda: „the mickey-mouse team“.

TTÜ KK
Tudengid maanduvad reitingus seitsmendale kohale. Kuigi detsembri kaheksast mängust võideti vaid üks, siis Pärnu alistamine on käesoleva edetabeli valguses kõva sõna. Detsembris olid TTÜ-l järgemööda vigastatud Joonas Järveläinen, Andrew Arnold ning Toomas Raadik ja nende meeste puudumine jättis mängule selge jälje.
Üle mitme aasta osales TTÜ karikavõistluste Final Fouril, kus kolmanda koha mängus hakati korralikult vastu Kalev/Cramole.

Audentese SG/Noortekoondis
Eesti meistriliigas avasid keskkoolipoisid üllatuslikult võiduarve ja see päästab nad pingereas viimaselt kohalt. TLÜ/Kalev alistati 91:83. Õnnestumine tuli selgelt varem kui arvata osati. Siim-Markus Post tegi võitjate mängujuhina sama hea mängu kui Kalev/Cramo ja Idaliiga karastusega Reimo Tamm teiselt poolt. Noored kannavad juba pead küll!

TLÜ/Kalev
Ainus võiduta meeskond detsembris. Morbiidne ja jõuetu oleks pärast igat kohtumist. Nagu lumeta jõulud. Ei tea kas mehed aastavahetusel saluuti ikka lasid või olid hoopis metsajooksul?
Üks on kindel, reitingutabelis langeda ei ole enam võimalik. Uued leegionärid on juba kohal ja ehk läheb lähiajal lõbusamaks. Lootma peab! Nadežda sureb viimasena.