Üllar Kerde juhendatavat meeskonda kannab 2009. aasta Euroopa meistrivõistluste valikturniiril tugev moraal, mida ei nõrgestanud ka ülivalus allajäämine Lätile. Emotsionaalsest hoobist hoolimata püüavad korvpallurid tänases kodumängus finaalturniirile pääsemise võimalust elus hoida.

“Seda kaotust ei saa unustada, me ei saa end lohutada tõdemusega, et kaotasime küll, aga mängisime ju hästi,” ütles oma säravamad etteasted teinud Tanel Sokk.

Euroliiga ässad

Eilsel visketreeningul loopisid koondislased hoogsalt kaugviskeid, näod lõbusad. Kahe vooru järel on eestlased tabanud kolmepunktiviskeid B-alagrupis kõige paremini ja teise võidu saamiseks tuleks samal hobusel edasi ratsutada. “Arvan, et Makedoonia on pisut sobivam vastane kui Läti,” ütles kapten Gert Kullamäe. “Meie pikematel mängijatel peaks avanema rohkem viskevõimalusi.”

Makedoonia 209 cm pikkune keskmängija Todor Gecevski pole kindlasti nii ohtlik kui lätlasest NBA tõusev täht Andris Biedrinš. Kullamäe usub, et Janar Talts saab tulla ka korvist eemale viskama.

Mõistagi oleks vaja hädasti punkte korvi alt, seni on Kerde hoolealused kolmesekundialast tabanud harva. Palli söödetaksegi korvi alla harva.

Tagamängijatele langeb niikuinii kõvem surve, sest makedoonlased liigutavad palli peamiselt kahe viskeässa, Hispaanias Menorcas leiba teeniva Vrbica Stefanovi ja Ljubljana Olimpijaga liitunud Vlado Ilievski kaudu.

“Kaks Euroliiga tippklubides osalenud tagamängijat on kõrgest klassist, peame nende katmiseks eri tähelepanuga valmistuma,” lausus Kerde.

Kahes esimeses voorus keskmiselt 24 punkti mängus toonud Stefanovit tuleb ilmselt segama Marek Doronin, kes kahes valikturniiri avakohtumises ei osalenud. Laupäeval saadud õlavigastusest taastuv Gregor Arbet jääks sel juhul vahetusmeheks.

Arvamus

Jovica Arsic

Makedoonia koondise peatreener

“Oleme tänavu paremini valmistunud kui mullu, kui Eestile Tallinnas kaotasime. Toona olime teinud vaid viis ühistreeningut. Tegutseme võistkondlikumalt, USA päritolu Djeremaja Mejsi (Jeremiah Massey) värbamine pole oluline muudatus. Kui suudame Skopjes kõik vastased suureskooriliselt alistada, tagame pääsu finaalturniirile. Ent ka Eesti koondis on märgatavalt tugevam ja distsiplineeritum. Häid viskajaid on rohkem.”