Eesti meeskonna jaoks algab kõik 2016. aasta augustikuu viimasel päeval. Avamäng niisiis 31. augustil, järgnevad kohtumised mahuvad kahe nädala sisse: 3., 7., 10., 14. ja 17. september.

EM-valikturniiri alagruppide loosimine toimub 22. jaanuaril Münchenis. Alagrupid tulevad maksimaalselt neljaliikmelised, mängitakse kodus ja võõrsil süsteemis.

Enne loosimist, tõenäoliselt juba detsembrikuus, paigutatakse koondised FIBA poolt eelnevate tulemuste põhjal tugevusgruppidesse. Eesti asetus peaks olema tänu viiendale kohale tänavuse EMi alagrupis üsna korralik.

2017. aasta EMi korralduseks on taotluse esitanud Iisrael, Poola, Rumeenia, Türgi ja Soome. Kandidaatriikidel on kolm valikuvõimalust: esiteks kogu EM-finaalturniiri läbiviimine, teiseks: ühe alagrupiturniiri korraldus ning kolmandaks vaid finaalfaasi läbiviimine. Soomlased näiteks on esitanud taotluse vaid ühele alagrupiturniirile Helsingis.

Hinnangut andev komisjon käib mainitud viies riigis novembrikuus oludega tutvumas ning raporteerivad sellest FIBA juhtkonda. Otsus järgmise EMi korralduse kohta saab valmis 12. detsembril. Võib lisada, et Poolas toimus EM 2009., Türgi aga võõrustas MMi 2010. aastal, Soomes peeti EM-finaalturniiri 1967. aastal.

EM-valikturniirist on vabastatud Rio de Janeiro 2016. a. olümpiale juba pääsenud ning kvalifikatsiooniturniiril osalevad võistkonnad. Euroopast seega ei tee valikturniiril kaasa Hispaania, Leedu, Prantsusmaa, Kreeka, Itaalia, Serbia ja Tšehhi. Lisaks: OM-kvalifikatsiooniturniiri taotlevad Saksamaa, Iisrael ja Türgi ning EMi juba eelpoolnimetatud viis riiki (Türgi ja Iisrael siin nimistus kattuvad) – nii et valikturniiril osalevate koondiste ring aheneb kindlasti veelgi.

Eesti koondise viib eelseisvale valikturniirile peatreener Tiit Sokk, kelle praegune leping Eesti korvpalliliiduga kestab järgmise aasta lõpuni. EM-finaalturniirile jõuab sarnaselt tänavuse aastaga 24 koondist.