Avakohtumises läksid eestlased koosseisus Martin Dorbek, Joonas Järvelainen, Rannar Raap ja Karl-Johan Lips vastamisi Puerto Rico koondisega. Eesti koondis pidi vastaste paremust tunnistama tulemusega 18:21.

Tasavägiselt kulgenud mängus sai eestlastele saatuslikuks kehv visketabavus kaare tagant ja kesine lauavõitlus. 14-st kaugviskest tabas vaid kaks ja otsustavatel hetkedel lubati vastastel võtta mitu olulist ründelauda.

Joonas Järveläinen oli meie parim 8 punktiga. Lipsu arvele jäi 5 silma ja 2 kulpi ning Raap lisas 3 ja Dorbek 2 punkti.

Koondise peatreener Siim Raudla sõnas mängujärgselt: „Nurka surutud loom on kõige ohtlikum. Vastased said hommikul Ukrainalt valusa kaotuse (Ukraina võitis Puerto Ricot 21:19, toim.) ja kui nad oleksid meile ka kaotanud, siis hakkaks see turniir nende jaoks vaikselt läbi saama. Lauas jäime selgelt hätta – vastased said palju kordusviskeid ja kui lasta vastastel nii palju rohkem väljakult viskeid saada, siis pead ise panema metsikult hea protsendiga, et neid võita. Mängu teises pooles libises just lauavõitluse pealt ära. Üks mees jäi välja, läksime väikese riski peale aga vastased viskasid sisse. Nüüd on meie kord reageerida ja Mongooliat võita.“

Eesti kaotas ka Mongooliale

Mongoolia vastu oli Eesti koondis algusest peale kaotusseisus ning pidi lõpuks vastu võtma kaotuse 17:20.

Eesti suutis viigistada 11:11-le, kuid seisult 12:12 teenis teise ebasportliku vea meeskonna liider Järveläinen ja kolme mehega läks eestlastel raskeks. Minna jäi veel pea kolm minutit. Kahel korral suudeti veel punktiga juhtima minna, kuid vähemuses mänginud eestlaste jaks sai kohtumise lõpus otsa ja Mongoolia võttis päeva teise võidu.

Vaatamata eemaldamisele oli Järvelainen tiimi resultatiivseim 6 punktiga. Lips lisas 5, Dorbek 4 ja Raap 2 silma.

Koondise peatreener Siim Raudla tunnistas pärast kohtumist, et 3x3 formaadis on vahetusmängijata sisuliselt võimatu võita. „Päris raskeks läks lõpus. See (ilma vahetuseta mängimine - toim.) annab vastasele väga suure eelise. Meil oli algusest peale ka vigadega probleeme ning ka see ei jätnud meile väga palju mänguruumi.“

Millised variandid Eestil sellel turniiril veel on? „Neljapäeval peame mõlemad mängud kindlasti võitma, aga paraku ei sõltu alagrupist edasipääs enam ainult meist,“ kommenteeris Raudla.

B-alagruppi juhib kahe võiduga Mongoolia, teisel kohal on hetkel Ukraina ning neile järgnevad Venemaa, Puerto Rico ja Eesti.

Homme kohtub Eesti Ukraina ja Venemaaga.

FIBA Youtube'i kanal teeb kohtumistest ka otseülekande.

ENNE TURNIIRI:

Peatreener Siim Raudla juhendatavasse esindusmeeskonda kuuluvad Martin Dorbek, Joonas Järveläinen, Rannar Raap ja Karl-Johan Lips. Eesti kuulub tugevasse B-alagruppi, kus vastasteks on Venemaa, Mongoolia, Puerto Rico ja Ukraina.

1. novembril 2018. selgus, et Eesti sai eelmise aasta FIBA 3x3 reitingutabeli alusel nende 17 riigi sekka, kes sai oma meeste koondise FIBA 3x3 maailmameistrivõistluste finaalturniirile saata. Mai alguses pidasid 8 riiki Puerto Ricos turniiri, kus selgusid viimased kolm Amsterdamis toimuvale 3x3 finaalturniirile pääsejat. Turniiril püüdis pääset ka Eesti 3x3 naiskond, kellel see paraku ei õnnestunud. Meeste arvestuses võitis turniiri Puerto Rico, kes sai sellega Eestiga Amsterdamis ühte alagruppi.

Esimeses kohtumises tulebki eestlastel vastamisi minna Puerto Ricoga. Eesti sai maailmameistrivõistluste finaalturniirile peale 16. asetusega.

Avapäeva teises mängus tuleb meie meestele vastu Mongoolia (8. asetus, toim) koondis, kes eelmisel aastal Filipiinidel peetud 3x3 MM-il jõudis veerandfinaali, kuid kaotas seal hiljem turniirivõidu noppinud Serbiale. Sealjuures lülitati alagrupis konkurentsist Venemaa koondis.

Pärast puhkepäeva 19. juunil tuleb Siim Raudla hoolealustel vastamisi minna Ukraina (12) ja Venemaaga (2). Mõlemad meeskonnad on korra võitnud MM-ilt pronksi – Ukraina 2012. aastal ja Venemaa 2014. aastal. Kohamängudele jõuavad kaks parimat meeskonda igast alagrupist.

Martin Dorbek oli 3x3 koondiste pressikonverentsil seda meelt, et meie tiimid ei ole 3×3 korvpalli maailma tipust oma tasemelt väga kaugel. “Võtame näiteks maailma esimese tiimi Serbia, olen nendega mitu korda nüüd mänginud ja kordagi pole jäänud vahe vist rohkem kui 3 punkti. Ma ei ütleks, et see tipp meile kättesaamatu oleks. Me ei lähe endast MM-ile parimat andma, vaid läheme ennast ületama!”

Peatreener Raudla sõnul käib kogu töö võimaluse nimel jõuda Tokyo olümpiamängudele. See nõuab aga perfektset õnnestumist mitmetel turniiridel. “Olümpiakoht pole võimatu. Kui saame hea koondise kokku ja kõik õnnestub, siis mine sa tea. Tasub sinna suunas pürgida!” kinnitas Raudla.

Tänavused FIBA 3x3 maailmameistrivõistlused on järjekorras kuuendad. Viimased kolm aastat on meistriteks kroonitud serblased ja kokku on neil neli 3x3 korvpalli maailmameistritiitlit (2012, 2016, 2017 ja 2018). 2014. aastal jõudis Serbia koondis küll finaali, kuid kaotas seal Katari koondisele, kes oli veerandfinaalis alistanud Eesti-

Eestlaste parim tulemus pärineb möödunud aastast, kui koosseis Martin Dorbek, Joonas Järveläinen, Maik-Kalev Kotsar ja Jaan Puidet saavutasid Filipiinidel peetud MM-il 9. koha.