Möödunud aasta lõpus tütar Marjul Ameerika Ühendriikides külas käinud Sõber nägi Clevelandi Cavaliersi koduhallis, kui targalt profiliiga NBA täht LeBron James mängu juhtis ja kui nobedalt ründas. Elas kaasa tütre kodulinna Louisville’i ülikooli meeskonnale, vaatas tüdimust tundmata korvpalli ka telerist.

„Kui kiirelt tegutsetakse ja otsuseid vastu võetakse!” õhkab Sõber vaimustunult. „Saanud palli oma korvi all kätte, tormab tagamängija otsejoones rünnakule. Näiteks Derrick Rose ja Ben Gordon Chicago Bullsist jätsid vapustava mulje. Mäng on muutunud lihtsamaks ja dünaamilisemaks. Aga tean juba, kuidas kolleegid mu juttu kommenteerivad: „Jorr ei tea korvpallist midagi!”

Linnapea soosiv hoiak

Midagi siiski teab! Kui Tarvas kodupubliku rõõmuks Tallinna Kalevit suges, ütles Rakvere linnapea Andres Jaadla Sõbrale: „Niimoodi mängides võid mulle ikka helistada.“

Neljandat hooaega Rakvere korvpallimeeskonda juhendav Sõber tunneb nii linnaisade moraalset kui ka rahalist toetust.

„Linna abi on meile oluline,” lausus Sõber, kes ka ise Tarva kukru kasutamist kamandab. „Meil ku­lub korvpallurite palkamiseks 100 000 krooni kuus. Toiduraha, aga aitab mehi kodulinnas hoida.”

Kaaluka osa ligi pooleteise miljoni krooni suurusesse eelarvesse annavad ka Rakvere lihakombinaat ja Tallegg. Kui Tarvas jaksab meistriliiga tagumise neliku meeskondadega võrdselt heidelda ja eeldatavalt tugevamaid karistada, karjuvad Lääne-Virumaa pealinna fännid hääle kähedaks, toetajad ei nurise ja Sõbral pole vaja endale uut tööpaika otsida.

„Väikeses kohas ei saa ehitada tippmeeskonda, aga rahvale läheb korvpall korda ja seda asja tuleb siin edasi ajada,” lausus Sõber. „Meie eesmärk on, et Rakvere meeskond jääks meistriliigasse püsima.”

Siiski ei pea üle veerand sajandi treeneriametit pidanud Sõber end provintsilinnas autsaideriks. Tema käe all harjutavad Eesti noortekoondistesse kuulunud Karl Vimberg, Mattias Hunt ja Mooses Kaja, keda ta innustab kõvemaks saama.

„Mulle meeldib, kuidas noored kutid tahavad areneda,” ütles Sõber. „Kas siin ka uued Müürsepad sirguvad, on raske öelda.“

Viis-kuus aastat tagasi täitis Sõber BC Kalevi peatreenerina olulist rolli Kristjan Kanguri, Gregor Arbeti ja Janar Taltsi kujunemisteel. Ta usub, et suudab ka uuele põlvkonnale midagi anda.

„Ameerikas on korvpall nagu religioon ja sealt saab palju õp­pida,” ütles Sõber. „Kes tahab saada heaks kingsepaks, peab ikka vanadelt meistritelt töövõtteid uurima.”

Iga treener kui kullatükk

NBA korvpallurid on eeskätt suurepäraste kehaliste võimetega, jaksavad hüpata kõrgele ja joosta kiiresti. Sõber leiab, et Euroopa tippklubides töötatakse samas suunas.

„Võtkem kas või Barcelona tagamängija Jaka Lakovic — võtab palli, põrgatab kiirelt üle väljaku ja paneb!” tõi Sõber näite ja möönis, et Eesti noorte treenimisel alatähtsustatakse kehalist ettevalmistust.

„Meil ei juleta teha füüsilist trenni,“ lausus Sõber. „Oleme liialt vanades põhimõtetes kinni, nii jääme veel rohkem tipust maha. USA ülikoolide korvpallis käib kogu aeg vihane andmine. Kaitse peab olema organiseeritud ja agressiivne, aga rünnakul antakse vabadus — kui saad heal positsioonil palli, pane peale! Ma pigem kaotan mänge, aga annan poistele võimaluse visata.”

Linna toel tegutseva Rakvere spordikooli korvpallirühmades harjutab seitsekümmend poissi. Entusiastid töötavad järelkasvuga Simunas, Kundas ja Tamsalus. Nende hulgast loodab Tarvas leida täiendust.

„Jumal tänatud, kui keegi jaksab põhitöö kõrvalt poistega tegeleda,” ütles Sõber. „Ei saa öelda nii, et meil saab treenereid kahe käe sõrmedel üles lugeda. Igat treeningurühma tuleb hinnata kui kullatükki.”

Kui meeskonnale nime otsiti, mõtles Sõber linna sümbolile, Tarva pullile. „Meeskonna embleemile panime pulli sarvede vahele palli,” lausus Sõber, kes ei tea veel, kui kaua jaksab sõita Tallinnast Rakverre tööle pulli taltsutama.

Mati Alaver: Sõbral on tugev karisma

Vabal hetkel korvpallimänge vaatav suusatree­ner Mati Alaver on öelnud, et jälgib kolleegide mõjujõudu ja otsustamisjulgust.

„Näiteks Andres Sõbra jäägitust põlemisest, mängu sisseelamisvõimest on palju õppida,” selgitas Alaver. „Tal on tugev karisma.”

Ometi märkis olümpiamängude ja maailmameistrivõistluste medalimehi juhendanud treener kriitiliselt: „Sõber võiks olla veel mõjukam, kui oma kehakaalu vähendaks.”

Sõber võitlebki oma kilogrammidega, ja see võitlus on päris ränk. Parema tulemuseni jõudmine nõuab rohkesti aega ja higivalamist. Ta ujub ja teeb koeraga pikki jalutuskäike. Aga sellest pole aidanud!

Rakvere Tarvases tuleb Andresel vedada mitut vankrit, enesega tegelemiseks napib aega.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.