Liidu koondise peatreener Vladimir Kondrašin jäi Moskva surve alla ning Tomson, kes ei mänginud väljakul päris esimest viiulit, arvati võidukast Müncheni olümpiarivistusest välja. Tema asemele arvatud Gennadi Volnov jäi Münchenis statisti rolli.

Nii tuleb ilmselt 1974 a juhtunut käsitleda kui Kondrašini valuraha Müncheni aastal juhtunu eest. 1973. aastal Tomson enam koondises ei osalenud, polnud enam mingit tahtmist ega motivatsioonigi, tema eest mängis seal Jaak Salumets. Tomson aitas vedada „Kalevi“ vankrit, mis polnud tol hetkel lihtne ülesanne.
* * *
1974 kevad aga õnnestus Tomsonil liidukatel hästi, võibolla see oli tema parim tšempionaat üldse, on ta ise pakkunud. „Hiliskevadel tuli Moskvast mulle mitu kutset, lõpuks ka helistati. Ei tahtnud enam minna, lõpuks andsin järele.“ MM toimus juulikuus Puerto Ricos.

„Miks Kondrašin mulle võimaluse andis? Võib-olla oli see tõesti valuraha Müncheni eest,“ ütles Tomson („Eesti Korvpall. Portreed“ – Jaan Jürine). Või oli põhjus proosalisem: levis kuuldus, et turniiril Jugoslaavias olid Sergei Belov ja Salumets napsutanud. Oleks nad seda toas teinud, poleks arvatavasti midagi juhtunud. Aga nad kakerdasid hotelli fuajees. Belovile ei tehtud muidugi midagi, aga Jaak saadeti koju. Ehk mängisin ma MMil hoopis tema kohal,“ küsib Tomson.
* * *
Puerto Rico suves, kus turniiri ajal kõige viletsamal päeval oli varjus 29 kraadi, teenis NSVLiit küll ühe kaotuse, kuid õnneks mitte saatusliku. Enne viimast mängu USAga oli seetõttu kaks võimalust – kas kuld või pronks. Tuli kuld ning suhteliselt veenvalt – 105:94 (55:55).

Aga enne seda. NLiit alustas alagrupis jõudemonstratsiooniga Kesk-Aafrika Vabariigi vastu – 140:48, Tomsonilt 11 silma, Brasiilia vastu (79:60) kogunes punkte kolm ja mängus Mehhikoga (95:80) kuus. Kõik mängud peeti erinevates linnades.

Finaalgrupis San Juanis alistas Nliit Hispaania 100:71 (Tomson 2), kaotas Jugoslaaviale 79:82 (1p), võitis Kuubat 83:66 (2p), Puerto Ricot 87:76 (-) ja Kanadat 92:60 (12p). Finaalis USA vastu Tomson kätt valgeks ei saanud. Skoori tegi see-eest Aleksandr Salnikov, kes loopis lausa 38 punkti.
* * *
Tegu oli niisiis Tomsoni viimase suurturniiriga. Tomsoni esimene MM-kuld pärineb aga 1967 a-st ja Uruguaist, kus Tomson mängis resultatiivsemalt, tuues stabiilselt 7-10 p mängus. Meenutuseks: eelviimases mängus Uruguai vastu (60:54) tõi Tomson 7, Jaak Lipso 11 punkti, viimases Jugoslaavia vastu (71:69) Tomson 3, Lipso 16.

Pärast 1974 a MMi. „Inertsist mängisin veel paar aastat, 1976 lõpetasin,“ võttis Tomson kokku.