Tänaseks on läbitud 57 kooli ning "100 Kooli" näidistreeningust on osa saanud 5380 algklasside last. "Oli ka ilmselt raskeim nädal. Mitte ainult selletõttu, et koole oli palju ja nii erineval pool vaid ka seepärast, et koolil ja koolil, niisamuti ka laste suhtumises ja käitumises võib olla väga suur vahe," tähendas projekti juht Harri Ausmaa.

Selle nädala kooliprojekt sai alguse õpetajate päeval, 5. oktoobril Jõgevamaalt. Tol ennelõunal toimus kolm tundi Põltsamaal, Laiusel ja Palamusel kokku seitsmele koolile - lisaks nimetatuile Vaimastvere, Siimusti, Kuremaa ja Voore koolile.

"Jõgevamaalt jäi tore üldmulje. Abiks oli sealmail SK Torma Sport mängijad (Johannes Väb, Märt Tralla - teeb Jõgeval ja Tormas trenne), samuti väga entusiastlik Laiuse kooli õpetaja Vallo Väljaots, kes korraldab seal korra nädalas ka korvpallitunde. Ja mis eriti meelde jäi, oli Vallo Allingu osalemine neis tundides. Tema kohaolek rõõmustas lapsi väga, sest niipalju kui mina seal koolis ringi käisin, tema särk oli üles pandud pea igasse koridori," kirjeldas Ausmaa.

Jõgevamaal kokku osales näidistreeningutel 615 last.

Lapsi pea võimatu ohjata

Teisipäev-kolmapäev möödusid Tallinna koolides - Kuristiku Gümnaasium, Ühisgümnaasium, Kadrioru Saksa Gümnaasium, Pirita Majandusgümnaasium, Merivälja Kool ja Kesklinna Põhikool. "Palju lapsi, suured koolid. Esimesel päeval, eriti Kuristiku koolis, oli eriliselt raske, lärmakas, lapsi pea võimatu ohjata..., aga saime hakkama," sõnas Ausmaa.

"Teisel päeval - seal Pirita ja Merivälja pool, olid tunnid märksa rahulikumad, sisukamad. Lapsed kuulasid sõna, oskasid end üleval pidada." Esimesel päeval oli kohal 380, teisel päeval 280 last, kokku seega 660 algklasside õpilast.

Abiks olid Tallinna koolides meistriliiga mängijad Janeli Lilleallik, Ellise Käit, Rosemary Rits, Kaido Saks, Antonio Kass ja Martin Jurtom. Lisaks aitasid trenne läbi viia Kesklinna KK ja KK Viimsi treenerid. Suur tänu neile.

Neljapäeval ootas ees Läänemaa. "Minu hinnangul läks suurepäraselt! On ju Haapsalu kahjuks olnud koht, kus korvpallielu on justkui vaikellu sumbunud, kuigi seal mängitakse oma regionaalligat; noortetöö on aga olnud vaeslapse rollis. Olen üsnagi kindel, et seekordne Korvpalliliidu kälaskäik andis ergutava süsti."

"Loodan tõesti, et puhusime elu sisse," julges Ausmaa väita. Haapsalus alustas sel sügisel treenerina tööd Asko Mänd, uusi lapsi sai treeninggruppidesse juurde seal varem tgutsenud treener Erkki Lass. "Kui varem oli seal mõnes grupis vaid kaks-kolm last, siis nüüd - ma usun 10-15. Eks muidugi aeg näitab, palju neist käima jääb. Tunne ütleb, et sinna nüüd midagi head tekkis ja seda ka tüdrukute treeningrühmade osas," lõpetas Ausmaa.

Treener Portugalist

Haapsalus käis projektiga kaasas ka noor treener Pedro Gouveia Portugalist. Noormees, kes on Eestis elanud alla poole aasta ning kes otsis EKLiga ise ühendust. Tema soov on hakata noori treenima. "Vastupidiselt stereotüübile on tegu küllaltki rahuliku ja isegi põhjamiselt tüüne noormehega, kellest võiks treenerina asja saada küll. Tõsi, ta alles õpib keelt, mistõttu tal algklassi lastega on raskem kui oleks võibolla 12-13-aastatega treni teha."

Näidistreeningud toimusid Läänemaal Haapsalu Põhikoolis, Haapsalu Linna Algkoolis ning Uuemõisa Lasteaed-Algkoolis. Osa sai kokku "100 Kooli" treeningutest 320 last.

Reede möödus projekti raames Pärnus. Sedakorda olid abijõud võimsalt esindatud: treenerid KK Paulusest - Johan Kärp ja Zilvinas Strazdas, samuti tüdrukute treener Katrin Kallik Pärnu LSK-st, ja mõistagi Mait Käbin KK Pärnust. "Pärnus on tänuväärselt noortetöö ära jagatud - KK Pärnu tegeleb "vanemate" noortega ning KK Paulus noorematega," tähendas Ausmaa.

Meistriliiga mängijad abis

"Abis oli rida mängijaid, meistriliiga Pärnu tiimist lausa pooled - käisid Taavi Hämarsalu, Mihkel Kirves, Andrew Warren (ülal pildil), Silver Leppik, Karl-Martin Kask ja Rain Raadik. Nende osavõtt oli lastele kindlasti väga ergutavaks elamuseks ja kauaks meeldejääv. Suur tänu eriliselt Mait Käbinile, kes oli ise abiks ja aitas korraldada mängijaid kohale nii Pärnus kui ka varem Saaremaale."

Pärnus osalesid treeningutel ka projekti ühe peamise toetaja Swedbanki esindajad. "See oli meeldiv üllatus. Hanneloore ja Heleri Swedbankist - noored naised tulid kohale ja mitte niisama viisakusest, vaid lõid kohe käed külge. Nad olid iga harjutuse puhul õpetamas, seega äärmiselt teretulnud abi nende poolt," lisas Ausmaa.

Pärnus käis kolmes tunnis kokku 310 last.

Uus nädal viib "100 Kooli" taas parematesse Eesti paikadesse. "Saab olema palju sõitmist - Võrumaalt Pärnumaale ja Tallina kaudu Lääne-Virumaale - peaaegu ring peale. Ootan suure põnevusega sõitu Mõniste Kooli - Eestimaa kaugeimasse kaguotsa. Sealmail on alati väga soojalt vastu võetud ning miks peaks seegi kord erand olema...," oli Ausmaa optimistlik.

Varsti tuleb koolivaheaeg, nii läheb ka "100 Kooli" karavan pärast tulevat reedet nädalasele ärateenitud puhkusele.