Aden on Somaalia päritolu treener, kelle kuulsaim õpilane on Etioopia keskmaajooksja, mitmete maailmarekordite omanik Genzebe Dibaba. Aden vahistati koos ühe Maroko treeneriga, kelle nime pole avaldatud, vahendab Daily Mail.

Ühtlasi saadeti kõik 22 sportlast, kes samas hotellis peatusid, viivitamatult dopingukontrolli, nende seas ka Dibaba.

Vahistamine toimus kolm aastat kestnud uurimise raames, mille hiljutises faasis jälgiti Adenit igapäevaselt neli nädalat. Reid viidi läbi Kataloonia linnas Sabadellis neljatärnihotellis Arrahona esmaspäeval kell 11 hommikul pärast treeningut. Politsei otsis läbi neli tuba ning leidis EPO-t, teisi medikamente ja sildistamata preparaate.

Uurimine, mis on toimunud koostöös IAAF-i, Interpoli ja Maailma Antidopingu Agentuuriga (WADA), ähvardab Ida-Aafrika keskmaajooksule kriipsu peale tõmmata.
Genzebe Dibaba (Etioopia)
25-aastase kesk- ja pikamaajooksja nimel on viis maailmarekordit (s.h 1500 m, sise 3000 m ja sise 5000 m), 2015. aasta MM-i kuld ja pronks, lisaks kolm kuldmedalit erinevatelt sise MM-idelt. Ta on kolmekordse olümpiavitja Tirunesh Dibaba ja olümpiahõbeda Ejagayehu Dibaba õde.

"Oleme väga kindlad, et saame neile esitada dopingusüüdistusi," ütles üks IAAF-i antidopingu osakonna töötaja Daily Mailile. "Politsei võib Jama üle kuulata järgmise 72 tunni jooksul. Kas me talle süüdistuse saame esitada, sõltub sellest, mida nad täpselt on leidnud, aga kui saame, siis me intervjueerime teda ja küsime, kas ta tahab avaldada informatsiooni, mis aitaks meil veel mõne inimeseni jõuda."

Dopinguproovide tulemusi, mis hotellis võeti, loodetakse näha reedeks. Dibaba, kes Adeni juhendamisel eelmise aasta juulis Monacos 1500 meetri maailmarekordi jooksis, on ühtlasi Rio olümpia üks favoriite kuldmedalile.

Adeni sportlastega koos on treeninud ka Briti jooksukuulsus Mo Farah, kes end aga Somaalia treenerist esmaspäeva õhtul meedia vahendusel distantseeris.

Mõned Suurbritannia kergejõustikuliidu inimesed on küsinud, miks on lastud Farah'l Adenile nii lähedal harjutada, kuid Daily Mail paljastab, et mehel on lubatud isegi Briti sportlastele mitteametlikult nõu anda.

Nimelt elas Aden 17 aastat oma Inglise naisega Sheffieldis. 2006. aastal Briti kergejõustikuliit talle treeneritööd ei andnud, aga kasutas teda 2015. aastal "mitteametliku korraldajana" Farah kõrgmäestikulaagris Addis Ababa lähedal.