IAAF teatas Venemaa kergejõustikuliidu juhtidele kirja teel, et nende sportlaste toonased verenäidud "panevad nende tervise ja isegi elu väga tõsisesse ohtu".

IAAF-i kirjast Valentin Balahnitševile, endisele kergejõustikuliidu presidendile, selgub, et Berliini MM-ilt võetud dopinguproovide tulemused olid "jahmatavad". Balahnitšev sai eelmisel nädalal IAAF-ilt eluaegse kergejõustikus tegutsemise keelu.

Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) avaldab neljapäeval teise osa oma dopinguraportist, mille novembris ilmunud esimene osa viis mitmete riigi poolt toetatud dopinguprogrammis osalenud sportlase võistluskeeluni.

Venemaa võitis 2009. aasta MM-ilt 13 medalit, kuid seda suuresti dopingu abil. IAAF-i sõnul pole nad nii suuri verenäitude tasemeid varem näinud.

AP teatel polnud venelased õppust võtnud ka 2012. aasta Londoni olümpia ajaks. Selleaegsed dokumendid näitavad, et IAAF lubas vähemtuntud Venemaa sportlaste dopingujuhtumid lahendada "diskreetselt", mis tähendas nende eemaldamist võistlustelt ilma, et sellest avalikkusele teada antaks. Kui sportlane sellise liigutusega nõustus, pakuti talle nelja aasta asemel kaheaastast karistust.

Varjatuks ei saadud jääda aga kõrgema kaliibriga sportlaste puhul, kelle puudumine tiitlivõistlustelt oleks küsimusi tekitatud. IAAF väidab, et selline plaan ei läinud aga kordagi jõusse ning Balahnitševi sõnul polnud ta nendest pakkumistest kuulnudki.