Zaripova diskvalifitseeritakse, sest ta jäi Londoni mängude dopinguproovide kordustestimisel vahele keelatud aine turinabooli kasutamisega.

Zaripova diskvalifitseerimist oli oodata, sest Venemaa antidopingu agentuur karistas teda juba eelmise aasta jaanuaris 2,5 aasta pikkuse võistluskeeluga, kuna tema vereproovide näitudes avastati ebanormaalseid kõikumisi.

Lisaks Zaripovale on ROKi teatel jäänud dopinguga vahele alljärgnevad 11 sportlast:

Moldova tõstja Cristina Iovu (kuni 53kg), Londoni olümpiapronks
Venemaa tõstja Aleksandr Ivanov (kuni 94kg), olümpiahõbe
Armeenia tõstja Hripsime Khurshudyan (+75kg), pronksmedal
Kasahstani tõstja Natalia Zabolotnaja (kuni 75 kg), hõbemedal
Moldova tõstja Anatoli Ciricu (kuni 94kg), pronksmedal
Valgevene tõstja Irina Kuleša (kuni 75kg), pronksmedal
Gruusia tõstja Rauli Tsirekidze (kuni 85kg), 9. koht
Kasahstani tõstja Almas Utešov (kuni 94kg), 7. koht
Venemaa tõstja Andrei Demanov (kuni 94kg), 4. koht
Ukraina vasaraheitja Oleksandr Drõgol, 34. koht
Ukraina kaugushüppaja Margarita Tverdokhlib, 26. koht

“Need numbrid on lihtsalt võimatud, uskumatud”

The New York Times kirjutas täna, et 2008. aasta Pekingi ja 2012. aasta Londoni olümpiamängude analüüside kordustestimisel on viimasel ajal avastatud juba 75 uut dopingujuhtumit. Neist patustajatest koguni 40 võitsid neilt mängudelt ka medali ning tegemist olevat eeskätt Venemaa ja Ida-Euroopa sportlastega. Kui eelmisel nädalal paljastas ROK uutest vahelejääjatest 16, siis täna 12.

“Need numbrid on lihtsalt võimatud, uskumatud,” sõnas ROKi täitevkomitee liige Gian-Franco Kasper. “Me kaotame usaldusväärsust. Usaldusväärsus on meie peamine mure."

Dopinguga patustajad on juba nii palju, et mõnel spordialal on kuuenda koha saanud sportlane tõusnud juba medalile. Nii juhtus näiteks naiste kõrgushüppes, kus ameeriklanna Chaunté Lowe saab Anna Tšitšerova, Jelena Slesarenko ja Vita Palamari diskvalifitseerimise tõttu Pekingi olümpia pronksi.