Uuringus märgiti, et musklid lõikavad kord manustatud anaboolsetest steroididest kasu kümneid aastaid.

Sellised järeldused seavad tõsiselt kahtluse alla rahvusvahelise antidopinguagentuuri tüüpiliste karistusmeetodite tõhususe ning panevad küsima, kas näiteks dopingukaristuse ära kandnud sprinterid Justin Gatlin, Tyson Gay ja Dwain Chambers on ikka "päris puhtad".

"Meie andmed on tunnistus sellest, et sportlase eemaldamine võistlustelt kaheks aastaks on liiga vähe. Isegi neli aastat on vähe," ütles Oslo ülikooli füsioloogiaprofessor BBC-le. "On tõenäöline, et dopingu efekt on eluaegne või aitab inimest vähemalt mitu kümnendit."

Terve tänavuse hooaja on kergejõustikuasjatundjad imestanud kaks dopingukaristust ära kandnud Justin Gatlini kiiruse üle. 32-aastane ameeriklane püstitas suvel hooaja tippmargi nii 100 kui ka 200 meetris.

"Ta on sprindimaailmas teistest mäekõrguselt üle. Ta ei tohiks selliseid aegu 100 ja 200 meetris joosta, kuid ometi ta teeb seda. Tema minevikku vaadates tasub küsida, kas see mõjub talle ikka veel, kuna tavaline inimene ei tohiks selleks suuteline olla," rääkis 2011. aasta 400 meetri tõkkejooksu maailmameister Dai Green.