26-aastane Schmitt, kelle senine rekord oli 19.07, vapustas kergejõustikumaailma tänavu 21. märtsil kodumaal Übach-Palenbergis toimunud võistlusel. Sakslase seeria oli 19.44 - 18.77 - 19.94 - 21.35. Võimas võidutulemus on ühtlasi Saksamaa kõigi aegade kaheksas resultaat.

Schmitti koduklubi LT DSHS Kölni tegevdirektor ja treener Miguel Rigau tunnistas, et tema hoolealuse kahemeetrine rekordiparandus tuli talle šokina.

"Thomas oli pikka aega kannatanud erinevate vigastuste käes. Hiljuti tegi talle häda üks haavand. Ootasime temalt 19 või 20 meetri pikkust tõuget, kuid neljandal katsel üllatas ta kõiki," rääkis Rigau Soome ajalehele Ilta-Sanomat.

Treeneri sõnul mõõdeti Schmitti tulemus kahel korral üle, lisaks kontrolliti ka kuuli raskust, mis vastas reeglitele. Seega peaks Rigau arvates olema sakslase tulemus igati määrustepärane.

Euroopa Kergejõustikuliit kustutas aga Schmitti imetulemuse edetabelist. Saksa kuulitõukajale said saatuslikuks neli järgmist võistlust, kus tema parim tulemus jäi vahemikku 17.16 kuni 17.65.

EAA statistiku Mirko Jalava sõnul on statistika muutmine täiesti tavaline protseduur, kui sportlase tulemused kõiguvad drastiliselt. "Kui kõik tulemused jäävad alla 18 meetri ja üks on üle 21 meetri, siis see ei ole kergejõustikus lihtsalt võimalik," selgitas Jalava.

Rigau on EAA otsusest šokeeritud, sest tema sõnul põhjustas Schmitti tulemuste languse käevigastus.

IAAFi maailma edetabelis on Schmitti 21.35 ehk hooaja üheksas tulemus hetkel endiselt kajastatud.

Schmitt ei pääse ka tänavustele Pekingi maailmameistrivõistlustele, sest Saksamaa kergejõustikuliit nõudis, et osavõtunorm (20.45) oleks täidetud pärast tänavuse aasta 1. maid. Saksamaad esindab laupäeval algaval MMil meeste kuulitõukes vaid tiitlikaitsja David Storl.