56-aastaselt surnud endine keskmaajooksja kannatas elu viimastel aastakümmetel skisofreenia käes ning pidi sel põjusel ka karjääri varakult lõpetama.

"Ta hakkas nägema ja kuulma imelikke asju ning koges justkui kehaväliseid episoode," rääkis Ernströmi vend Per Expressenile.

Los Angelese olümpial 19. koha saanud Ernströmi viis raske vaimuhaigus halvale teele: tal tekkisid probleemid alkoholi ja mõnuainetega. Mitmel korral viidi ta küll haiglasse, kuid tema elukvaliteeti lõpuks päästa ei õnnestunudki. Selle aasta 8. novembril leiti ta ühe kodutute varjupaiga lähistelt surnuna - tema süda oli seiskunud.

"Olin šokis, kui sellest kuulsin," sõnas Ernströmi endine võistkonnakaaslane Miro Zalar. "Mida vanemaks saad, seda rohkem elust mõistad, aga sellised asjad on sellegipoolest traagilised. Ma poleks kunagi arvanud, et tema olukord nii raske oli."

Teine endine võitluskaaslane Midde Hamrin teadis küll Ernströmi keerulisest situatsioonist, kuid temagi jaoks oli surmateade ootamatu. "See oli kõik nii kurb ja traagiline."