Maailma edetabelijuht on hetkel 27-aastane ameeriklane Johnny Dutch, kes läbis aprilli keskel Bahama pealinnas Nassaus kümne tõkkega kaetud staadioniringi ajaga 48,36.

Tõsi, Dutchi isiklik rekord on küll absoluutsest kõrgklassist 47,63, ent näiteks oma viimase kuue hooaja parimale tulemusele jäi ta tänavusel avavõistlusel alla vaid 34 sajandikuga.

Erinevalt sisuliselt kõigi teiste maailma riikide tõkkejooksjatest on ameeriklastel kindlasti vaja heas hoos olla juba suve esimeses pooles (juuli algus), mil selgitatakse välja Rio olümpiale pääsejad. Näiteks mullu läbis Dutch küll edukalt USA meistrivõistlused, ent jäi ootamatult kõrgetasemeliseks kujunenud Pekingi MM-il pidama poolfinaalis, saades Rasmus Mägi ees 12. koha. Olümpial medalile jõudmine oleks Dutchi jaoks tõesti juba suur õnnestumine, sest täiskasvanute tiitlivõistlustel pole ta seni kolme sekka veel jõudnud.

Kui aja alla 50 sekundi on tänavu kirja saanud juba 23 sportlast, siis 49 sekundist kiiremini on distantsi läbinud lisaks Dutchile veel vaid teine ameeriklane Jeshua Anderson (48,92). Maailma tuntumatest tõkkejooksjatest on hooaega alustanud ka puertoricolane Javier Culson (49,12), lõunaafriklased L. J. van Zyl (49,34) ja Cornel Fredericks (49,75), jamaikalased Annsert Whyte (49,39) ja Roxroy Cato (49,64), poolakas Patryk Dobek (50,07), ameeriklane Kerron Clement (50,17) ning trinidadlane Jehue Gordon (50,30).

Mulluse MM-i üllatusvõitja, keenialane Nicolas Kiplagat Bett alustas hooaega aga näiteks kodumaal Eldoretis, osaledes võistlusel, kus kasutati käsiajavõttu. Kohalikud asjamehed said maailmameistri võiduajaks 50,0.