Ortega tuli Londoni olümpial tõkkejooksus 6. kohale, seda üllatavam oli tema kadumine enne finaali. Venemaa kergejõustikuliidu president kinnitas Vene meediale, et Ortegale pole pakutud Vene kodakondsust naturalisatsiooni korras ja mehe asukohast ei teata mitte midagi.

"Vene kergejõustikuliit pole huvitatud Ortega teenetest. Mul pole informatsiooni tema asukohast ja ta pole minuga ühendust võtnud. Lahkuminek koondise juurest oli ainuisikuliselt tema otsus, see jääb ta südametunnistusele," ütles Vene kergejõustikuliidu president Valentin Balahnitšev.

22-aastane Ortega oli juba varasemalt Kuuba kergejõustikuliiduga pahuksis, kui noor tõkkejooksja sai kevadel Kuuba spordiametnike käest pooleaastase võistluskeelu "distsipliinile mitteallumise" eest. Enne MM-i võistluskeeld eemaldati ja hooaja kolmandat aega näidanud Ortega sai võimaluse võistelda ka Moskvas. Ortega nägi Moskva MM-is aga teistsugust võimalust ning otsustas hea tulemuse ja medali asemel pigem põgeneda koondise juurest.

Kuuba spordiametnikega ei saa läbi ka riigi kõige kuulsam sportlane, Pekingi 110 m tõkkejooksu olümpiavõitja Dayron Robles, kellele heideti samuti ette "distsipliinile mitteallumist". Robles otsustas tänavusel jaanuaril, et ei võistle enam Kuuba eest, kuid juulis oli tõkkejooksja jälle võistlustules.