32-aastasel Grunewaldil diagnoositi väga haruldane rinnavähi vorm (adenoid cystic carcinoma, ACC) 2009. aastal. Keskmiselt vaid 3,5 inimesel ühest miljonist rinnavähi patsiendist diagnoositakse just selline vorm.

Grunewald sai diagnoosist teada vaid päev enne ühte võistlust, millest ta otsustas aga osa võtta ja jooksis koguni 1500 meetris jooksus uue isikliku tippmargi.

Grunewald jätkas viimase kümne aasta jooksul vaatamata vähile ka tippspordiga tegelemist. Grunewald jooksis distantse vahemikus 800 meetrit kuni 5000 meetrit. 2014. esindas ta USA koondist kergejõustiku sise MM-il ja saavutas 3000 meetris üheksanda koha. Samal aastal tuli ta kohalikel sisemeistrivõistlustel 3000 meetri jooksus USA meistriks.

Vähiga võitlusega paralleelselt tippspordiga tegelenud Grunewald inspireeris oma tegevusega tuhandeid inimesi ja asutati tema toetuseks ka heategevuslik organisatsioon "Brave like Gabe".

Grunewald läbis aastate jooksul mitmeid operatsioone ja 2016. aastal teatasid talle arstid, et ta on vähist võitu saanud. Aasta hiljem aga tehtud uuring näitas, et haigus on naasnud. Tema viimaseks võistluseks jäi 2017. aasta USA meistrivõistlustel 1500 meetri jooks.

Viimasel ajal treenis Grunewald Tokyo suveolümpiamängude nimel, mis toimuvad järgmise aastal.

"Mul ei olnud kunagi õnne Gabe'ga kohtuda, aga ta oli tõeliseks inspiratsiooniks," sõnas rahvusvahelise kergejõustikuliidu IAAF-i president Sebastian Coe. "Ta inspireeris paljusid vähihaigeid."