Jooksualad

Hiljuti suhteliselt kehva vormi üle kurtnud Marek Niit on 30 parema seas 100 meetri ja 400 meetri jooksus. Kui sajas meetris hoiab saarlane seitsmendat kohta rahvusrekordi 10,19-ga, siis 400 m annab sel kevadel joostud Eesti rekord 45,91 20. koha. Eelmisest aastast on Niidul täidetud ka 200 meetri jooksu norm, seega saab välejalg ise otsustada, millistel aladel startida soovib.

Napilt kolmekümne hulka mahub Eesti meestest veel harva joostavas 3000m jooksus Tiidrek Nurme(olümpiaala on teatavasti 3000 m takistusjooks). Neli päeva tagasi joostud 8.03,85 annab Tiidrekule 29. koha. Kuna suvehooajal pole Nurme seni eriti võistlenud, siis ei saa tema vormi kohta väga palju praegu veel öelda, aga EMi norm on staieril 5000 m eelmisest aastast täidetud (aeg 13.39,10, norm 13.40)

Mais 20-aastaseks saanud Rasmus Mägi on oma põhialal 400 m tõkkejooksus 18. kohal rekordiga 49,98. Londoni olümpiamängude B-norm on teatavasti 49,80 ja 1985. aastast Marek Helinurme nimele kuuluv Eesti rekord 49,86. Seega eesmärke peaks Mägile suveks jaguma.

Rasmuse õde Maris Mägi pole sel hooajal veel korralikku aega kirja saanud. Eelmisest aastast on Marisel korralik tulemus 52,21 näol aga olemas ja EM-norm 53,40 seega selgelt alistatud. Maratoni sel aastal EMil ei joosta, kevadel spordisõprade suureks üllatuseks olümpianormi alistanud Evelin Taltsi osavõtt Euroopa meistrivõistlustest kõne alla seetõttu ei tule.

Heitealad

Kettameestest on olümpiaks tippvormi koguv Gerd Kanter selle hooaja Euroopa edetabelis 66.32-ga kaheteistkümnes, Märt Israeli hooaja parim 63.19 annab 27. koha.

Odaviskajatest mahuvad tabelisse napilt kaks eestlast. Praegune esinumber Risto Mätas hoiab nädal tagasi visatud 80.49-ga 26. koha. Tanel Laanmäe on viimane tabelisse pääsenud mees, 30. koha annab tulemus 79.82. EMile peaks sõitma ka Marko Jänes, aga tema hooaja parim jääb kaugele eelmisel aastal visatud 80.33-st. Ka Mihkel Kukk pole sel aastal pikka odakaart võistlustel teinud ja EMile praeguse seisuga temal asja ei ole.

Naistest püüab EM-normi odaviskes täita viimasel hetkel ehk 17. juunil Eesti noorsoomeistrivõistlustel väljaspool arvestust võistlev Raine Kuningas. Liina Laasma täitis eelmisel aastal küll normi 57.50, aga käeoperatsioonist taastumine jätab ta suve esimesest tiitlivõistlustest eemale.

Hüppealad

Hüppealade seis on Eestis hetkel kõige nukram. Anna Iljuštšenko hooaja parim 190 sentimeetrit annab edetabelis 21. koha, EM-normi täitnud Grete Udras ja Eleriin Haas sel suvel pole häid tulemusi näidanud. Euroopa meistrivõistluste normi on täitnud ka Ksenija Balta kaugushüppes, aga tema taastub raskest vigastusest ja Helsingis ei võistle.

Mitmevõistlus

30 parema hulgas selle hooaja edetabelis ühtegi Eesti mitmevõistlejat pole. 7800 punkti ehk Euroopa meistrivõistluste normi on täitnud eelmisel aastal aga kolm eestlast. Mikk Pahapill EMil ei osale ja Andres Raja annab otsusest osalemise või mitte osalemise kohta teada lähipäevil, Tarmo Riitmuru peaks Helsingis võistlema. Naistest on normi ületanud eelmisel aastal Euroopa noorsooklassi meistriks kroonitud Grit Šadeiko.

Helsingis toimuvate Euroopa meistrivõistluste normi on aega täita 17. juunini, seejärel nimetab Eesti kergejõustikuliit EMile sõitjad. Kuigi selle hooaja kolmekümne parema hulgas on oma tulemustega 8 eestlast, siis EM-ile sõidavad tänu 2011. aastal täidetud normidele kindlasti üle kümne sportlase.