Tänavu läbi aegade esimese Balti naisena kahe meetri piiri alistanud Palšyte läks võistlusele vastu peamise esikohafavoriidina, sest keegi teine pole maailmas - rääkimata siis Euroopast - sel aastal nii kõrgele kerkinud.

Eestil niivõrd kindlat medalinõudlejat küll pole, ent Maarjamaa ajakirjanikke on Belgradis kokku kuus. Ükski Leedu žurnalist aga EM-ile ei sõitnud, mistõttu vahendab kommentaare ja videoid kodumaale vaid kohaliku alaliidu palgav olev Robertas Trakys.

"Ajakirjanike huvi kergejõustiku vastu oli suur siis, kui Virgilijus Alekna (kettaheide) ja Austra Skujyte (mitmevõistlus) karjääri tipus olid. Meie viimane tõsiseltvõetav tiitlivõistluste medal pärineb 2008. aasta Pekingi olümpialt (olümpia-aasta EM-i ta ei arvesta - toim). Palšyte on suutnud küll huvi kergitada, aga ajakirjanikke siin siiski pole. Võib-olla suvel Londoni MM-ile keegi tuleb, kui Palšyte suudab eelnevalt maailma tipus kanda kinnitada," sõnab Trakys.

Palšytet teab Leedus juba vaat et igaüks, ütleb Trakys.

"Ta on hetkel meie ainus kergejõustikustaar. Palju populaarsust on Palšytele toonud lisaks tulemustele ka aktiivsus sotsiaalmeedias. Ta lisab seal iga päev pilte. Lisaks jõuab ta kõikidele üritustele ning tegeleb modellindusega."

"Alade rollid muutuvad seoses sportlastega. Pärast Ruta Meilutyte triumfi Londoni olümpial oleme justkui ujumisrahvas - kõik vaatavad seda! Ka korvpall, jalgpall ja viievõistlus on meil n-ö suured alad!"

Korvpallis keskenduvad leedulased Trakyse sõnul NBA-le, kuhu riigi paremad pojad on mängima siirdunud. "Jälgitakse kõiki meie NBA mehi, aga suurimad staarid on hetkel Jonas Valanciunas ja Domantas Sabonis," lisab leedulane.

*Palšyte võitiski EM-kulla, püstitades lõppvõistlusel Leedu rekordi 2.01.

Robertas Trakys