Vaid 21-aastase Barshimi Ameerika Ühendriikides Eugene`is hüpatud 2.40 on seda märkimiväärsem, et viimati kerkis nii kõrgele Vjatšeslav Voronin enam kui tosin aastat tagasi. Tõsi, sisehallis on sama tulemuseni küündinud vahepeal ka rootslane Stefan Holm ning venelane Ivan Uhhov - mehed, kes tutvustamist ei vaja.

Barshimi edulugu on eriline peamiselt siiski tema päritolu tõttu. Eestist neli korda väiksema pindala, kuid veidi suurema rahvaarvuga riigi majandus hiilgab tänu naftale ja maagaasile, riigi sportlike saavutuste koormat on kandnud 21. sajandil rallisõitja ja laskesportlane Nasser Al-Attiyah. Ent rahal paistab olevat tänapäeva spordimaailmas suurem kaal kui miskil muul. Heaks näiteks on Katari korraldada antud 2022. aasta jalgpalli MM.

Katari ainus maailmakuulus sportlane oleks ilmselt tänase päevani Al-Attiyah, kui Barshim poleks sündinud kergejõustikutreeneri perre. Nii hakkaski Dohas sündinud poiss varajases nooruses koos nelja venna ja ühe õega isa treeningutel kaasas käima. "Kasvasin üles nagu iga teinegi Katari laps. Kergejõustiku juurde sattusin tänu isale," rääkis Barshim hiljuti intervjuus IAAF-ile. "Noorena ei mõelnud ma sellele, mis minust tulevikus võiks saada. Peamine oli ikkagi see, et sporti tehes oleks lõbus. Kõrgushüpe tundus kergejõustikus kõige huvitavam ala - vahel hüppasime kasvõi niisama matil. Nii jäingi selle juurde," tõdes Barshim, kes tegeles noorena ka jooksu- ja teiste hüppealadega.

18-aastasena, mil noormehe rekord oli 2.14, hakkas Barshim treenima poolaka Stanisław "Stanley" Szczyrba käe all. "Ta on enamat kui treener, meil on nagu isa ja poja suhe," on 189-sentimeetrine kangelane öelnud oma 67-aastase juhendaja kohta. Kuna Szczyrba on tihedalt seotud olnud ka Rootsi kergejõustikuga, treenib Barshim Euroopas viibides nii Rootsis kui Poola pealinnas Varssavis, kus treeneri kodu asub.

Nelja koostööaasta jooksul on toimunud meeletu areng. Kui 2009. aastal Szczyrba all treenima asudes oli Barshimi rekord 2.14, siis aastaga õnnestus tal see nihutada 2.31ni. 2011. aastal hüppas ta 2.35, mullu 2.39 ja tänavu 2.40. Barshimi suuremateks saavutusteks on 2010. aasta juunioride MM-kuld ning Londoni olümpia pronksmedal. Katari paremuselt teine kõrgushüppaja on praegu muide loo peategelase noorem vend Muamer Aissa, kelle rekord on 2.20.

Barshimi lähiaja suurim eesmärk pole Moskva MM-i kuld või maailmarekord. "Olin eelmisel aastal - ka Londoni olümpial - hädas seljavigastusega. Minu peamine eesmärk on püsida tervena," tõdeb Barshim. Samas tunnistab ta, et on alati imetlenud maailmarekordimeest Javier Sotomayori, ning unistab hüpata tulevikus kõrgemale kui legendaarne kuubakas.

Seda, kas ja millal Kataris juba praegu rahvuskangelase staatusesse tõusnud Barshimi unistus võiks täituda, näitab aeg.

2.40 Eugene`is (1. juuni 2013)

2.29 ja pronksmedal Londoni olümpialt