Keenialane Kibiwott Kandie läbis poolmaratoni koguni 57.32-ga, ületades Geoffrey Kamworori senise margi 29 sekundiga. Kusjuures maailmarekordist olid kiiremad ka kolm järgmist: 2. Rhonex Kipruto (Keenia) 57.37, 3. Jacob Kiplima (Uganda) 57.49, 4. Alexander Mutiso (Keenia) 57.49.

Naistest läks esikoht etiooplanna Genzebe Dibabale, kes sai ajaks 1:05.18.

Täispika maratoni võitis Chebet (2:03.00), järgnesid kaasmaalane Lauwrence Cherono (2:03.04) ja Etioopia võhmamees Birhanu Legese (2:03.16). Koguni kuus meest jooksid kiiremini kui 2.05 ja 30 väledamalt kui 2.10.

Roman Fosti läks ründama olümpianormi 2:11.30. Ta püsiski natuke vähem kui 30 kilomeetrit õiges "olümpiagrupis", mis liikus isegi veidi kiiremini, kuid siis hakkas tal raske ja ta jäi sellest maha. Napilt jäi püsima ka Fosti isiklik rekord - mullu samal ajal ja samas kohas oli ta neli sekundit kiirem.

"Isiklikule rekordile allajäämine eriti kripeldama ei jää. Samas rahaliselt kaotasin küll. Kui oleksin olnud viis sekundit kiirem, oleksin korraldajatelt saanud boonust. Kaotasin umbes ühe kuu laagri raha," avaldas Fosti, kes lootis Valencias olümpianormi ära täita. See jääb küll närima. "Meel on mõru, tundus olevat soodne võimalus, ka enda tervise mõttes. Ei teagi, mille taha täna rohkem jäi, kas jaheda ilma või tempomeistri jõnksutamise."

Olümpianormi tempogrupis pidi olema kaks jänest, kuid Fosti nägi jooksu ajal vaid ühte. Seegi ei suutnud vedada ideaalselt ühtlaselt. "Vedas kord kiiresti, kord aeglaselt. Jõnksutas. Vahepeal jooksis üldse grupil eest ära. Ühel hetkel taipas vist, et on graafikust maas, siis 15-21 kilomeetrini, kui oli alla mäge ja alla tuult lõik, pani ikka väga kiiresti. Mu kõrval jooksnud hispaanlane ütles ka, et jookseme liiga kiiresti," rääkis Fosti. 5 kilomeetrit läbiti siis 15.15-ga. "Too hetk tundsin, et keha läks väheke imelikuks, ei olnud enam head tunnet."

Enne 30. kilomeetrit tundis Fosti, et organism ei toimi enam nõnda nagu vaja ja jäi grupist maha. Üritas ühe brasiillasega veel punti kinni püüda, ent see ei õnnestunud. "Organism ei toiminud enam, ei saanud end uuesti käima, kuidagi lihtsalt kiiremini ei saanud," nentis Fosti.

Viimased kaks kilomeetrit jooksis ta jälle väga hästi, umbes kolm minutit kilomeetri peale ja püüdis neli konkurenti kinni. "Alla ma ei andnud, pingutasin lõpuni," lausus Fosti.

Jekaterina Patjuk oli lõpetajate üldarvestuses 110., temal kulus kuningliku distantsi katmiseks aega 2:34.34. Naise isiklik rekord oli varem 2:36.11. Ta möödus Eesti kõigi aegade tabelis Külli Kaljusest (2:35.54), ette jäid veel vaid rekordinaine Jane Salumäe (2:27.04) ja Sirje Eichelmann (2:34.09).

Enne võistlust:

Valencias on väga esinduslik stardinimekiri, kui vaadata laiemalt, siis on see kindlasti aegade kõige kiirem. 2.05 mehi on stardis 9, 2.06 mehi 14, 2.07 mehi 23, 2.10 mehi 35 ja koguni 44 meest on varem jooksnud kiiremini kui 2.12. Selliseid arve varem nähtud ei ole.

„Ettevalmistus Valenciaks läks hästi,” kinnitas võistluseks Keenias valmistunud 37-aastane Fosti. „Kuu aega tagasi oli väike tagasilöök kerge ülekoormuse tõttu, kuid õnneks piirdus see paari päeva kergema trenniga. Olen treeningutega rahul. Lähen olümpianormi alistama, selleks on korraldaja palganud kaks vedajat ja selle grupiga liitub päris palju jooksjaid.”

Mullu viis Fosti detsembris Valencias isikliku rekordi 2:12.50-ni, parandades oma eelmist rekordit koguni viie minuti ja nelja sekundiga. „Olen kindlasti praegu parem kui eelmisel aastal samal ajal. Seega pean realistlikuks normi alistamist, kuid maraton on maraton, kõike võib ette tulla, seetõttu lähen starti ikkagi aukartusega distantsi ees,” märkis Fosti. Miinuspoolele kandis ta selle, et Valenciasse pääsesid vaid võistlemisega otseselt seotud isikud, seetõttu ei saanud sinna minna tema abilised, keda ta oleks seal näha soovinud.

Jekaterina Patjuk ei hakka end enne starti normi peale mõtlemisega vaevama, sihikul on isiklik rekord 2:36.11. „Usun ja loodan, et kõik on hästi läinud. Planeeritud töö sai enam-vähem tehtud, tervis pidas vastu, väiksemaid asju oli, kuid need ei seganud väga treeningtegevust,” võttis ta kokku ettevalmistusperioodi. „Sean eesmärgiks uue isikliku rekordi, normi 2:29.30 ma jooksma ei lähe. Seoses koroonaga on toimub Valencia maraton sel aastal ainult eliitjooksjatele, osalejate arv on väga piiratud, väga hea, et sain koha.”

Oktoobris Poolas toimunud poolmaratoni MM-il sai Fosti 1:03.03-ga 59. ja Patjuk 1:13.08-ga 63. koha.