Viimaste aastate Tartu tugevaimal kergejõustikuvõistlusel löövad kaasa kaks maailma edetabelijuhti - kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter (hooaja parim 70.84) ja odaviske olümpiahõbe Vadims Vasilevskis Lätist (hooaja parim 90.71)

Pealtvaatajail on põhjust staadionile tulla, sest kohal on suur osa Eesti parematest kergejõustiklastest. Avastardi teevad tartlased Kaire Leibak, Tiidrek Nurme ja Aleksander Tammert. Lisaks Eesti ja Tartu parematele lööb kaasa arvukalt tugevaid välismaa atleete nii naaberriikidest kui ka eksootilistest maadest Keeniast ja Egiptusest. Kui Gerd Kanter peaks Tartus püstitama maailmarekordi, siis loosib BIGBANK publiku seas välja 100 000 krooni.

Kuldliiga Tartu etapiga koos toimuvate 45. Gustav Sule mäestusvõistluste üheks traditsiooniliseks peaalaks on meeste odavise, kus võistleb kaasa maailma edetabeli liider Ateena olümpia hõbemedalimees Vadims Vasilevskis Lätist. Tema ja maailma käesoleva hooaja mark 90 meetrit ja 71 sentimeetrit jääb vaid kahe sentimeetriga maha kaks aastat tagasi Tallinnas visatud Läti rekordist - 90.73. Kuldliiga avaetapil Jõgeval võitnud, aga kergelt jalga vigastanud eksmaailmameister Andrus Värniku kaasalöömine Tartus selgub vahetult enne jõuproovi.

Kirgi kütab homme õhtul ka kettaheide, kus võib heade tuuleolude ja rohkearvulise publiku toel sündida supertulemusi, sest kohal on väga esinduslik seltskond. Olümpiavõitja Gerd Kanterile pakuvad Tartus konkurentsi Pekingi olümpia kuues Bogdan Pištšalnikov Venemaalt (hooaja mark 65.58), Egiptuse vägilane Omar El Ghazaly (65.18), maailma edetabeli kaheksas mees Märt Israel (66.05). Oma avastardi kodukoha fännide ees teeb Ateena olümpiapronks Aleksander Tammert. Kui Kanter heidab homme Tartus maailmarekordi, siis teenib ta BIGBANKilt 500 000 krooni ning teeb õnnelikuks ka ühe piletiostja, sest publiku vahel loositakse maailmarekordi korral võistlussarja nimisponsori poolt välja 100 000 krooni. Maailmarekord 74.08 kuulub 1986. aastast sakslase Jürgen Schulti nimele.

Kuldliiga Tartu etapi eksootilisim osavõtja võistleb miilijooksus. Tiidrek Nurmele ja Nikolai Vedehinile on rekordijooksuks kohale toodud mustanahaline „jänes" Philemon Kimutai Keeniast. Kõva konkurentsi lisavad soomlased Riku Marttinen ja Niclas Sandells ning Valentin Smirnov Venemaalt. Eesti rekord miilijooksus 4.05,1 kuulub Tiidrek Nurme nimele. Seitsmevõistluse Euroopa meister Mikk Pahapill võistleb Tartus 110 meetri tõkkejooksus. Naiste tõkkesprindis tahab head aega näidata tartlanna Kadri Viigipuu. Tartlannad on favoriidid ka hüppealadel. Kolmikhüppes teevad hooaja avavõistluse Kaire Leibak ja Liane Pintsaar, kaugushüppes püüab hooaja marki (6.54) kohendada Sirka-Liisa Kivine ning kõrgushüppes Anna Iljuštšenko (1.88).

Kuldliiga arvestuses kõigil suvistel etappidel "kuldse ala" võitnute vahel läheb jagamisele rekordiline summa 300 000 krooni.

Jõgeval toimunud avaetapi järel jahivad Jackpotti naiste arvestuses: Ksenija Balta (100m/200m), leedulanna Sonata Tamosaityte(100m tj), tartlannad Anna Iljuštšenko (kõrgushüpe) ja Sirka-Liisa Kivine (kaugushüpe);

Meeste arvestuses: Taavi Liiv (100m/200m), Nikolai Vedehin (800m/1000m/1500m/miili jooks), Jaanus Uudmäe (kaugushüpe), Raigo Toompuu (kuulitõuge), Gerd Kanter (kettaheide) ja Andrus Värnik (odavise).

Kuldliiga Tartu etapp koos 45. Gustav Sule mälestusvõistlustega avatakse Tartu Ülikooli Staadionil kolmapäeva õhtul kell 18. Võistlusõhtu algab aga juba mõned tunnid varem programmi lisaalade takistusjooksu ja vasaraheitega ning ERGO Noorteliiga aladega. ERGO Noorteliigas on 2009. aastal peaauhinnaks reisipakett 4. septembril toimuvale IAAF Kuldliiga finaaletapile Brüsselisse. Meeste odavise algab kell 18.30, kettaheide kell 19.50. Pilet pealtvaatajaile maksab 50 krooni, õpilastele ja pensionäridele 25 krooni. Alla 12-aastastele on sissepääs tasuta.