Vaatajad viiakse Jõhvi gümnaasiumi, kus õpib ja treenib Eesti teivashüppe rekordiomanik, 18-aastane Reena Koll. Tartus selguvad aga uue hooaja kiiremad sprinterid.

„„TV 10 olümpiastarti“ on sari, mis pakub Eesti koolilastele võimaluse panna oma võimed proovile telekaamera ees ja õpetab nii spordi- kui elukarastust. Sarjast on välja kasvanud 22 olümpiamängudele jõudnud kergejõustiklast ja palju teiste alade tipptegijaid. Televisioon, ahvatlevad auhinnad, suur konkurents, parimad kodused võistlusareenid, pikk ajalugu, kohtumised tippsportlastega ja üldine melu teevad igast etapist meeldejääva olümpiavõistluse,“ kirjeldas juba kakskümmend aastat sarja kaudu noortes spordiarmastust kasvatanud Anu Säärits.

See on võistlussari, millel on oma telesaade, punktitabel, edetabel, maskott, lipp, toetajad ja fännid. See on võistlus, kus lapsed ületavad oma vanemate rekordeid ja saavad oma võimeid võrrelda sama vanuseklassi Eesti parimatega.

Võistlussarjast on jõudnud kergejõustiklastest olümpiale Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Mikk Pahapill, Aleksander Tammert, Andrus Värnik, Andres Raja, Ksenija Balta, Kaire Leibak, Marek Niit, Grit Šadeiko, Kaie Kand, Moonika Aava, Tarmo Jallai, Taavi Peetre, Marko Aleksejev, Kristjan Rahnu, Lauri Leis, Marko Turban, Anu Kaljurand, Eha Rünne, Valter Külvet, Andrei Nazarov.

Sarjas on osalenud ka Aivar Rehemaa, Peeter Kümmel, Kaarel Nurmsalu, Eveli Saue, Timo Simonlatser, Keith Pupart, Anu Ennok, Mari-Liis Graumann, Kerttu Jallai, Siiri Liivandi, Timo Eichfuss, Siim-Sander Vene, Hendrik Ojamaa, Gert Kams, Henri Anier, Karol Mets, Martin Liivamängi, Marko Tiidla, Lauri Sild, Mikk Pinnonen jpt.

„Seal korraldati kahe ala vahel erinevaid mänge. Mina käisin paelu sidumas ja sain oma esimese ja ainsa auhinna. „TV 10 olümpiastarti“ pole ainult sport. Lapsed lähevad sinna nii võistlema kui melu pärast,“ meenutas Eesti parim suusahüppaja Kaarel Nurmsalu, kes sai Tamsalu koolipoisina noortesarjas kolmekümnendaid kohti, konkureerides tänavu Eesti parima kergejõustiklase auhinna võitnud Rasmus Mägi, jalgpallikoondise ründaja Hendrik Ojamaa, korvpallikoondise ääremängija Siim-Sander Vene ja paljude teistega.

Sarja uue hooaja saated on ETV2 kavas 7. detsembril, 1. veebruaril, 29. märtsil, 31. mail ja 14. juunil algusega kell 20. Saateid saab järelvaadata veebis: sport.err.ee.

Saate toimetaja ja režissöör on Anu Säärits, reporter Laura Kalam, operaatorid Teet Konksi, Arvo Mägi, Tanel Vällik, helirežissöör Toomas Vimb ja monteerija Villu Martverk.

„TV 10 olümpiastarti“ ajaloost

Sarja esimene reklaam ilmus 1971. aastal kolm kopikat maksnud ajalehes "Televisioonis": "Aleksander Kolmpere, Heino Lipp, Uno Palu, Rein Aun on Eesti kümnevõistlejad, kelle kohta kokku ja igaühele eraldi öeldakse - "maailmaklass". Oleme võtnud nõuks järsult suurendada "maailmaklassi "! Küsite kindlasti, kuidas? Kui oled meie noor vaataja, löö kaasa saatesarjas "TV 10 OLÜMPIASTARTI".

Esimene saade finaalvõistlusest oli ETV eetris 11. novembril 1971, kus selgusid parimad sprindis ja kaugushüppes. Saate autorid olid Helvia Tomson, Peet Raig, saatejuht-reporter Tõnu Tammaru, režissöör Tarvo Villomann. Peakohtunikuks oli maailma tugevaim mees Jaan Talts.

Sarja saatejuhid läbi aegade:
Tõnu Tammaru 1971 - 1989
Toomas Uba 1971 - 1974
Tarvo Villomann 1971- 1980
Raul Rebane 1977 - 1991
Marko Kaljuveer 1991- 1995
Anu Säärits 1994 kuni praeguseni

Sarja vanemate poiste 9-võistluse rekord kuulub 2012. aastast Hans-Christian Hausenbergile 9501 punktiga ja vanemate tüdrukute 8-võistluse rekordiomanik on mullusest alates Margit Kalk 8181 punktiga.

„TV 10 olümpiastarti“ on 1971. aastast Eesti Televisiooni sporditoimetuse ja Eesti Kergejõustikuliidu koostöös toimuv kergejõustikusari, mis on maailmas ainulaadne noortesporti propageeriv võistlus ja vanim saatesari Eestis.

Lisainfo, kalender, statistika ja muu vajalik on „TV 10 olümpiastarti“ kodulehel: http://www.ekjl.ee/tv10os.