Kuni päris lõpuni kulgesid sündmused Tartu Tamme staadionil rahulikus ja ettearvatavas rütmis. Ka odaviskes. Laan-mäel oli enne viimast vooru kirjas 81.69 ja Kirdil 80.11. Siis hakkas juhtuma. Esmalt põrutas Laanmäe 85.04. Kirt polnud löödud ja vastas 84.47-ga. Maailma edetabelis pääsesid eestlased hoobilt kolmanda kümne lõpust 8. ja 11. kohale. Just odaviskajana kuulsust teeninud Sule olnuks kindlasti väga rahul.

„Esimesel katsel väänasin kergelt hüppeliigest, see tegi alguses natuke ettevaatlikuks,” sõnas Laanmäe, kes parandas isiklikku rekordit 1,22 meetri võrra. Eesti kõigi aegade edetabelis on ta endiselt Andrus Värniku (87.83), Kirdi (86.65) ja Donald-Aik Silla (85.28) järel neljas. „Täna sain korralikult jala maha ja tegin viimased kolm sammu hästi. Kuna reie lähendajalihas on päris kange, siis sellist tulemust ei osanud oodata. Suutsin terve võistluse säilitada mõnusa lõtvuse. Hoolimata väikestest segajatest tegin supervõistluse.”

See ilus sähvatus on seda üllatavam, et koostöö treener Heino Puustega on katkenud.
See ilus sähvatus on seda üllatavam, et koostöö treener Heino Puustega on katkenud, kuna meeste suhted läksid sassi. Tagasiteed enam pole. „Ise ma seda salamisi lootsin, kuid tema väitis nüüd nii,” nentis Laanmäe, kes alates veebruarist on üksinda harjutanud. „Iga sportlane vajab treenerit, aga Eesti on väike ja ega uut treenerit sedasi järsku võtta ei ole.”

Üks võimas odakaar ei tee Laanmäest Amsterdami EM-il ega Rio de Janeiro olümpial medalipretendenti, kuid must hobune on ta küll. 85 meetrit võib anda medali. Laanmäe ise pilvedes ei hõlju: „Esmalt tuleb kvalifikatsioonist edasi saada, pinged on seal üleval ja kasutada ainult kolm katset.”

Mätas vigastas küünarnukki

Kirt võis maailmas 11. kohale jõuda, kuid pisikeses Tõrvas on ta teine. Nimelt on mõlemad mehed pärit sellest väikelinnast. „Tanel oli väga tubli ja tõmbas mind käima. Mul on hea meel, et ma ei väristanud jalga, vaid suutsin end kokku võtta,” jäi Kirt karjääri pikkuselt teise viskega samuti väga rahule.

Tema treener Risto Mätas lisas: „Teadsin, et Magnusel on selline vise sees. Ta jalad on praegu ülihead, kuid ta ei oska neid veel ära kasutada.” Mätas ise sai avakatsel kirja 73.74 ja loobus valulise küünarnuki tõttu neljast viimasest katsest. „Mul on küünarnukki kolmel korral lõigatud, rohkem ei taha. Usun, et see taastub pooleteise nädala jooksul,” lausus kogenud odamees, kes erinevalt noorematest kolleegidest alles jahib olümpianormi, milleks on 83.00.

Gustav Sule mälestusvõistlus

Mehed

Kaugushüpe 2. Henrik Kutberg 7.72. Teivashüpe 1. Robin Nool 5.12. Kuulitõuge 3. Kristo Galeta 19.17. Kettaheide 1. Daniel Stahl (Rootsi) 63.68, 2. Gerd Kanter 63.44, 3. Martin Kupper 62.85, 5. Märt Israel 59.72.

Naised

Kaugushüpe 2. Aet Laurik 6.10. Kõrgushüpe 1. Anna Iljuštšenko 1.84.