Viljandi järvejooksule stardivad koos ligi 4000 harrastajaga ka Eesti tipud, kellele jooksu võit tähendaks ka Eesti meistritiitlit pikas krossis. Lühikeses ehk nelja kilomeetri pikkuse krossijooksu meistrid selguvad 26. aprillil Elvas. Meistrid selguvad täiskasvanute klassis meeste ja naiste arvestuses.

Eesti meistritiitlit ei jahi siiski mitte kõik 1. mail ümber Viljandi järve jooksule startijad, vaid ainult need, kellel on Eesti Kergejõustikuliidu litsents, ja kes on end registreerinud hiljemalt 21. aprilliks jooksule kergejõustikuliidu kaudu.

Viimastel aastatel on mehi ja naisi olnud meistrivõistluste arvestuses rajal 80-100 ning sellist hulka loodetakse stardis näha ka tänavu. Litsentsiga jooksjad stardivad vastavalt oma varasematele tulemustele kas eliitgrupist või järgmisest stardirühmast.

Eesti Kergejõustikuliit selgitab aasta jooksul neli jooksumeistrit väljaspool staadionit. Lisaks kahele krossijooksule on kavas ka poolmaraton ning maraton. Viljandi võistlus erineb neist kõigist aga sellepoolest, et ümber järve jooksul pole kindlalt mahamärgitud rada ning trassil on mitu kohta, kus jooksja võib valida, endale sobivat trajektoori valida. Seetõttu on kõige kiirema raja leidmiseks käinud mitmed tippjooksjad päev või kaks enne võistlust rajal n.-ö luuret tegemas.

Viljandi järvejooksul on Eesti meistreid selgitatud juba kuus aastat. Kui varem selgitati Eesti krossijooksu meistreid korraga, siis pidid jooksjad valima, kas nad stardivad pikal või lühikesel distantsil. Uus süsteem on andnud tippudele võimaluse võistelda mõlemas jooksus.

Ümber Viljandi järve jooks algab 1. mail kell 12. Esimest korda stardivad jooksjad Viljandi staadionilt. Tegemist on Eesti vanima spordivõistlusega, mida esimest korda peeti 1928. aastal. Tänavune jooks on järjekorras 85.

Võistlusele on end registreerinud reedese seisuga üle 2100 osaleja. 1. mail on Viljandisse oodata ligi 4000 jooksjat ja kepikõndijat.