Nimelt selgitati välja, milline kettakujuline ese lendab kõige kaugemale — kapsas, küpsis, konserveeritud sardiinid, pabertaldrik või kala, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tingimused Chaoyangi pargis olid heitmiseks ideaalsed, puhus kerge vastutuul. Esmalt proovis Kanter oma tavapärase heitetehnikaga lendu saata kapsast, kuid see läks õhus tükkideks.

“Mitte just kõige aerodünaamilisem heiteriist,” märkis olümpiavõitja. Ümmargune küpsis hakkas õhus bumerangi kombel heitja poole tagasi tulema ning maandus vaid mõne meetri kaugusel. “Küpsise jaoks on see tuul liiga tugev — ilma tuuleta suudaksin ilmselt paar meetrit tulemusele lisada,” lõõpis Kanter. Ka pabertaldrik ei lennanud 70 meetri mehe käest kaugele, vaid kukkus ta jalge ette maha.

See-eest sardiinikonservi saatis Eesti vägilane ilma suurema vaevata 30 meetri peale. “See ei lõhna hästi!” kurtis Kanter lestakala kätte võttes. Kala maandus napi 20 meetri peal ja eestlane kuulutas sardiinikonservi võitjaks. “Meil on selge võitja!” teatas ta. Teisel katsel lennutas ta sardiinid ühes nende plekk-koduga juba 50 meetri peale, mis märgib tõenäoliselt ka sardiinikonserviheite maailmarekordit.

Tegelikult oli eksperimendipaigas veel üks kettakujuline objekt — Kanteri kuldmedal, mille ta napsas Pekingis poolaka Piotr Malachowski ja leedulase Virgilijus Alekna eest. “Heitmiseks päris hea kujuga…” naljatas medalit peos hoidev Kanter. “Kuid kala on ikkagi parim!”

Huvitav, mis mulje Eesti meedias “igavaks” tituleeritud kettamees selliste eksperimentidega endast välismaal jätab? Igatahes tema võidujärgne “Usain Bolti tegemine” oli üks ootamatumaid ja lustakamaid sündmusi Linnupesa staadionil üldse.

“Gerd ongi väga emotsionaalne ja talle meeldib huumor,” tunnistas olümpiavõitja kihlatu Liina Pärtel The New York Timesile. “Kas sa tahad öelda, et ma olen kloun?” päris Kanter elukaaslaselt. “Ei,” sõnas Pärtel. “Lihtsalt nagu väike poiss.”