Eesti noorte mitmevõistlejate seisu vaadates on spordisõpradel põhjust rõõmustamiseks – atleedid ületavad ridamisi oma isiklikke tippmarke. Viimaseks näiteks on Ameerikas Georgia ülikoolis õppiv Maicel Uibo, kes püstitas märtsi alguses USA üliõpilasmeistrivõistlustel seitsmevõistluses 5975 punktiga uue tippmargi ja sai sellega neljanda koha.

Praegu valmistub esmakursuslane juba hooaja esimeseks kümnevõistluseks. Kui Uibo hoidub vigastustest, peaks teda ees ootama senise karjääri vaieldamatult pikim ja miks mitte ka edukaim 
välihooaeg.

Põlvast pärit ja praegu 20-aastase Uibo „esimeseks armastuseks” polnud sugugi mõni tüdruk või kergejõustik, sest veel enne koolipinki istumist ja aabitsa kättesaamist jõudis ta alustada Jaapani võitluskunsti ju-jutsu treeninguid. Siin kandis vähelevinud alaga tegeles pikakasvuline Uibo kokku kuus aastat. Treeningud toimusid põhiliselt Põlvas, ent vahel tuli sõita ka 40 kilomeetri kaugusele Tartusse.

Kaks kosilast

Kergejõustiku juurde jõudis Uibo kolmandas klassis, kui teda hakkas Põlva kergejõustikuklubis treenima Sulev Arundi. Sihvakas noormees teenis kaks aastat „kahte jumalat” – ju-jutsut ja kergejõustikku –, enne kui viiendas klassis lõplikult viimase kasuks otsustas. Esimesed meistritiitlid võitis Uibo siiski võitluskunstis, kus ta omavanuste seas kahel korral Maarjamaa parimaks tunnistati.

Uibol ei kulunud noorteklassis aga palju aega ka kergejõustikus läbimurdmiseks. Populaarses TV 10 Olümpiastardi sarjas tuli ta mitmel korral esikolmikusse. Sarja kõigi aegade edetabelis hoiab ta nooremas vanuseklassis ehk kuni 12-aastaste seas tänaseni kaugushüppes 5.22-ga kõrget seitsmendat kohta. Kasvuperioodil hakkasid Uibot segama vigastused, mistõttu põhikooli lõpuaastatel sai mitmekülgne spordipoiss korralikult vaid kõrgust hüpata. Tiitlivõistluste tuleristsed sai ta 2009. aastal. Bressanones toimunud U-18 vanuseklassi MM-il tuli leppida kõrgusega 2.04, mis andis 19. koha.

Sama aasta sügisel siirdus Uibo Tallinnasse ja asus õppima ning treenima Audentese spordikooli. Arundi soovitusel ei hakanud Uibo aga harjutama mitte koos hüppajate, vaid mitmevõistlejatega ja tema juhendajaks sai Tõnu Kaukis. „Esimesed kaks aastat ei suutnud trennis tehtud tööd tulemuseks realiseerida,” vaatas Uibo toonasele ajale tagasi. Suurem arenguhüpe tuli alles 2011. aasta sügisel, mil ta külma ilma, vihmasaju ja pöiavigastuse kiuste Rakveres juunioride vahenditega 7408 punkti kogus ning parandas isiklikku rekordit mitmesaja punktiga.

Spordimehe areng jätkus 2012. aasta suvel ja talvel, kui ta seitsmevõistluses kogus 5423 ning kümnevõistluses 7548 punkti. Just siis, viimasel keskkooliaastal, hakkas 188 sentimeetri pikkune Uibo uurima ka USA-s õppimise võimalusi. „Saatsin meili paljudele ülikoolidele, kuid ega keegi väga mind endale ei tahtnud. Täisstipendiumit pakkusid kaks kooli ning valituks osutus Georgia ülikool,” meenutas Uibo. Muide, Arkansase ülikool, kuhu sügisel asub täisstipendiumiga õppima teine noor mitmevõistleja Karl Robert Saluri, oli küll nõus Uibo vastu võtma, kuid ei pakkunud talle isegi minimaalset stipendiumit. „Öeldi, et tule-tule, aga kõik kulud pead ise kandma. Nii jäi see variant ära,” selgitas Uibo.

Kuulsad kuulitõukajad

Aga mitmevõistlejal ei ole olnud Georgias nurisemiseks põhjust. Poole aastaga on isiklik tippmark paranenud pea igal alal. Kõige tipuks õnnestuski sisehooaja vormikõver ajastada just USA üliõpilasmeistrivõistlusteks, kus kogutud 5975 punkti tähendas, et Uibo aastane arenguhüpe seitsmevõistluses oli 552 punkti!

Ühtlasi parandas ta Erki Noole nimel olnud Eesti U-23 vanuseklassi rekordit. „Kõige olulisem on siinne soe kliima, mis hoiab lihased tervena (külm talveilm tähendab Georgias 10 soojakraadi – toim). Ka treeningmetoodika on siin veidi teistsugune kui Eestis. Teeme intensiivsemalt trenni, näiteks hüppealadel sooritame vähem katseid, kuid püüame olla tõhusamad. Iga liigutus on täpselt läbi mõeldud,” võrdles mitmevõistleja muutusi.

Uibo treenib ülikoolis koos kahe teise mitmevõistleja, Garrett Scantlingu ja Devon Williamsiga. Triot juhendab Küproselt pärit Petros Kyprianou. „Treeninggrupp on mõnus, omavaheline konkurents viib edasi. Ühtegi paha sõna ei oska öelda ka treeneri kohta, ta tunneb asja hästi. Lõunamaalasena on ta muidugi üsna emotsionaalne, aga seda kindlasti mitte halvas mõttes,” kinnitas Uibo.

Ülikool kestab ärijuhtimist õppival Uibol neli aastat. Esimesel kursusel pole 
USA-s tihtipeale tavaks eriala spetsiifikasse süüvida, mistõttu on eestlaselgi praegu üheks õppeaineks näiteks keemia. Kõrgkooli spordikompleksis on Uibo kokku puutunud ka väga suurte kergejõustikustaaridega. Näiteks treenivad seal nii kuulitõuke 2007. aasta maailmameister Reese Hoffa kui ka sama ala Ateena olümpiavõitja Adam Nelson, kelle treener on õppeasutuses ühtlasi heitjate-tõukajate juhendaja.

Uibo rääkis, et Hoffa pole mitte ainult suurepärane kuulitõukaja, vaid on kõva käsi ka Rubiku kuubiku lahendamises. „Ta teeb seda pea igal pool – trennis katsete vahel, lõunasöögi ajal – ja muide väga kiiresti,” rääkis Uibo. Ameeriklase rekord on kuubik lahendada poole minutiga.

Rekordiparandused

Uibo selgitas, et Eestis treenides oli suviseks hooajaks valmistumisel sügise kõrval oluline osa ka kevadisel ettevalmistusperioodil, ent USA-s kestis periood siinse kahe kuu asemel kaks nädalat. Nii ongi märtsi alguses sisehooaja lõpetanud Uibo jõudnud praeguseks osaleda juba mitmel välivõistlusel, kus ta on püstitanud ka uued isiklikud rekordid. Nii kettaheites kui odaviskes paranes tippmark rohkem kui nelja meetriga – uued rekordarvud on vastavalt 44.03 ja 60.85. „Mõlemal võistlusel jäi varu sisse, kuid üldjoontes võib rahule jääda,” hindas Uibo tulemusi.

Hooaja esimese kümnevõistluse teeb Uibo järgmisel neljapäeval ja reedel kodulinnas Athensis. Enne juuni alguses toimuvat NCAA-d ehk ülikoolide meistrivõistlusi on Uibol plaanis teinegi mitmevõistlus. Pärast ülikoolidevahelist tšempionaati tuleb mitmevõistleja kodumaale, kus ta viibib augusti lõpuni. Eestis valmistub ta ka suve keskpaigas Tamperes toimuvaks U-23 vanuseklassi EM-iks.

Kui põlvalase isiklikud rekordid kokku liita, tuleks kümnevõistluses kokku sümpaatsed 8025 punkti. Kas ja millal võiks see maagiline piir alistuda? Eesmärkide väljakuulutamisele Uibo aga aega ei raisanud. „Vähem juttu, rohkem tegutsemist,” sõnas ta.



Treener kiidab: muljetavaldav võitlusvaim

Uibo treener Petros Kyprianou on varem ka ise kümnevõistlusega tegelenud. Ala suure fanaatikuna teab ta palju ka Eesti kümnevõistluse suurtest traditsioonidest ja Uibo kohta jagub tal vaid häid sõnu. „Maiceli tulemused pole minu jaoks tegelikult eriti suureks üllatuseks, sest Eestis oli tal hea treener (Tõnu Kaukis – toim) ja tugevad treeningukaaslased. Talvel kogutud 5975 punkti on muidugi fantastiline tulemus ja kui Maicelit poleks seganud pöiavigastus, suutnuks ta ka üle 6000 punkti teha,” rääkis Kyprianou.

Mis meeldib juhendajale Uibo juures aga kõige rohkem? „Võitlusvaim ja nälg edu järele. Mul pole temaga mingeid probleeme – ta kohanes siinse süsteemi ja minu treeninguplaanidega kiiresti,” kiidab treener hoolealust.

Neljapäeval algavalt kümnevõistluselt Kyprianou Uibolt siiski väga head tulemust ei oota. „Maiceli keha on veel veidi väsinud rasketest treeningutest ja seetõttu on tema peamiseks ülesandeks teha umbes 7600 punkti, mis peaks tagama koha juuni alguses toimuvatele NCAA meistrivõistlustele,” rääkis treener. „Mulle ei meeldi oma hoolealustele kõrgete eesmärkide püstitamisega pingeid peale panna. Kõige olulisem on, et ta naudiks sporditegemist,” lisas ta.



Isiklikku

Maicel Uibo

Mitmevõistleja

Sünniaeg: 27.12.1992

Haridus: Mammaste lasteaed/algkool, Põlva ühisgümnaasium, Tallinna Audentese spordikool

Treenerid: Sulev Arundi, Tõnu Kaukis, Petros Kyprianou

Lemmikala: teivashüpe

Praegune kodulinn: 
115 000 elanikuga Athens. Suur osa linna elanikest on seotud ülikooliga: üliõpilased, õppejõud, treenerid jne.



Rekordite võrdlus

Parim kümnevõistlus (2012 juuli)

100 m 11,47

Kaugushüpe 7.44

Kuulitõuge 11.80

Kõrgushüpe 2.07

400 m 52,2

110 m tj 15,20 (+ 2,8 m/s)

Kettaheide 39.98

Teivashüpe 4.55

Odavise 56.01

1500 m 4.31,72

Kogusumma 7548 punkti

Isiklikud rekordid

100 m 11,47

Kaugushüpe 7.44

Kuulitõuge 13.64

Kõrgushüpe 2.13

400 m 52,27

110 m tj 15,25

Kettaheide 44.03

Teivashüpe 5.10

Odavise 60.85

1500 m 4.30,22

Isiklike rekordite kogusumma 8025 punkti