Hiljuti 31. sünnipäeva tähistanud Raja paistab olevat üle pika aja taas entusiasmi täis – praeguseks on ta saavutanud enda sõnul üsna hea vormi. Talvel taas Remigija Nazaroviene juhendamisel treenima asunud mitmevõistleja usub, et võib superliigal kena tulemuse teha. Samas annab 2009. aastal isiklikuks rekordiks 8119 punkti kogunud mees endale aru, et kuniks pole tulemust, pole ka vajalikku toetust loota. 

Võistlesid nädalavahetusel Salzburgis. Said tuntud mitmevõistlejate seas neljanda koha 2511 punktiga (tõkkejooks 14,31, kaugushüpe 7.14, kettaheide 43.17). Kuidas sa võistlusega rahule jäid?
Väga kihvt oli! Saime sinna Mikuga võistlema tänu Erkile (Erki Nool - toim), kes ürituse korraldamisega seotud oli. Ka head ilmastikuolud ja publik andsid jõudu juurde. Tulemustega väga rahule ei jäänud, kuid võistlus andis motivatsiooni kõvasti juurde.
Pingutasin kaks nädalat tagasi natuke trenniga üle ja vigastasin kannakõõluse ja Achilleuse piirkonda. Käisin enne Salzburgi võistlust Mihkel Mardna juures ravil ja tegin trenni seejärel rahulikumalt. Seetõttu teadsin ka, et tõkkeid päris alla 14 sekundi ei jookse veel. Kettaheitega jäin rahule, kuigi tundsin, et oleksin võinud veel paar meetrit kaugemale heita. Kauguses tegin sellise keskpärase tulemuse. Teise ja kolmanda katse astusin napilt üle – mõlemad hüpped olid esimesest paremad. Aga kokkuvõttes, jah, tulin sealt koju hea emotsiooniga.

Milline on olnud sinu kevadine ettevalmistus? Kas sa oled saanud pühenduda täielikult sporditegemisele?
Kõik algab ikkagi sellest, millised on võimalused treenimiseks. Nii kaua, kui pole tulemust, pole ka vajalikku toetust. Praegu on mul vaid alaliidu igakuine stipendium. Pool aastat tagasi saime Remigijaga kokkuleppele, et treenin tema juhendamisel Mikuga koos. Käisin nendega laagrites Kanaaridel ja Portugalis – mõlemad olid kahe nädala pikkused. Esimest laagrit rahastas alaliit, teise puhul pidin oma rahadega läbi ajama ja tegelikult ka laenu võtma.
Ütlesin talvel, et minu treenimist ei saa nimetada professionaalseks. Päris nii, nagu tahaks, polegi treenida saanud, kuna enese äraelatamiseks olen teinud vahepeal ka tööd.

Rääkides pikemas plaanis: kas sinus on veel tahet ja jõudu mitmevõistlusega edasi tegeleda peale seda hooaega?

Jaa, tahaksin kindlasti jätkata, kui oleks selleks vastavad võimalused. Eelmine olümpiatsükkel ei läinud loodetud moel, arenguhüpe jäi tulemata. Ent viimane võistlus andis lootust ja tõi usu tagasi.

Pikemat intervjuud Andres Rajaga loe teisipäevasest Eesti Päevalehest.

---

Kui varem olid meestest taganud koha võistkonnas Mikk Pahapill (isiklik rekord 8398), Hendrik Lepik (7662), Kaarel Jõeväli (7530), siis nüüd on valitud ka viimane liige, kelleks osutus oodatult Andres Raja. „Ta on kogenud sportlane ja võib ju täitsa korraliku panuse anda,“ rääkis mitmevõistluse koondise peatreener Tõnu Kaukis. „Ega ju väga valikut polnud. Saluri (Karl Robert Saluri – toim) olnuks teine variant, aga ta keskendub juuli esimeses pooles toimuvaks U23 vanuseklassi EM-iks ja seetõttu pole tal otstarbekas kahte mitmevõistlust nii lühikese aja sees teha,“ tõdes Kaukis. Peatreeneri valiku – põhimeheks Raja ja varumeheks Ramo Kask (7114) – peab kinnitama veel kergejõustikuliidu juhatus.

Naiste koondis oli teada juba varem: Terje Kaunissaar (5147), Mari Klaup (5743), Karol Rahuoja (4748) ja Grit Šadeiko (6134).