Kui hiljuti sai Eesti rekordinaine Tartus jagu olümpianormist (6.70), hüpates täpselt 6.70, siis seekord sai ta juveliiri täpsusega jagu Portlandi sise-MMi normist (6.75). Balta alustas võistlust 6.42ga ja põrutas seejärel 6.76, millele maailma tippu kuuluvad naised vastata ei suutnudki. Kolmanda katse jättis Balta vahele, neljandal hüppas veel 6.65 ja lõpetas seejärel võistluse.

"Eesmärk oli hüpata 6.75 ja võimalikult kiiresti, et siis vaadata, mis teised teevad," rääkis Balta juhandaja Andrei Nazarov, kui Rootsi endine mitmevõistluseäss Carolina Klüft parasjagu ta hoolealust autasustas. "Viimase vindi peal polnud vaja hüpata. Parim katse oli selline hea ja kerge hüpe - täpselt selline nagu vaja. Jalg oli pakul, aga mitte nii, et kohtunikud oleksid uurinud. Ju see jalg paku keskel oli. Kuna konkurendid loobusid viimastest katsetest, vaatasime, et mis meiegi punnitame."

Esikolmikusse mahtusid veel britid Lorraine Ugen (6.71) ja MMi hõbedanaine Shara Proctor (6.57). Neljas oli rootslanna Erica Jarder (6.53), viies samuti Rootsit esindav Khaddi Sagnia (6.47), kelle juhendajaks on Katrin Klaup. Pekingi MMil pronksile tulnud serblanna Ivana Spanovic piirdus 6.11 ja seitsmenda kohaga.

Balta tõusis maailma edetabelis kuuendaks. Sisehooaja pingerida juhib sakslanna Alexandra Wester (6.95) ja Proctor (6.91). Maailma tuuri järgmine etapp toimub laupäeval Glasgows, kuid Nazarov ei usu, et Balta seal võistleb. "Aitab. Meil on omad plaanid ja vaja jõuvarusid hoida," sõnas juhendaja, kelle sõnul võistleb Balta enne MMi Eesti meistrivõistlustel.

ENNE VÕISTLUST

Naiste kaugushüppes on üles antud üheksa sportlast, neist parim isiklik tippmark on ette näidata Ivana Spanovicil (6.98). Favoriidikoormat kannab lisaks serblannale ka Suurbritannia esindaja Shara Proctor, kes viis möödunud nädalavahetusel siserekordi 6.91-ni. Kaugushüppes on seega kohal suisa kaks mulluse Pekingi MM-i medalisti, sest Proctor teenis Hiinas hõbe- ja Spanovic pronksmedali.

VÕISTLUSE KÄIK

1. voor: Balta sai avavoorus kirja korraliku tulemuse 6.42, millega hoiab kolmandat kohta. Juhib britt Lorraine Ugen 6.62ga.

2. voor: Hiilgav! Balta hüppab 6.76, ületades ühe sentimeetriga sise-MM-i normi! Maailma edetabelis on ta kuues. Ugen vastab 6.71ga, teised ässad pole õiget minekut veel leidnud.

3. voor: Eesti rekordinaine loobus katsest. Konkurendid midagi säravat ei näita. Shara Proctor saab kirja 6.57, Ivana Spanovicil on kirjas kõigest 6.11. Katrin Klaubi õpilane Khaddi Sagnia on hetkel 6.47ga neljas.

4. voor: Balta jätkab võimsalt - 6.65. Kas täna on jalgades 6.80 või isegi uus Eesti rekord?

5. voor: Andrei Nazarovi õpilasele ei ole protokolli üldse mingit märget tehtud, kui on alanud juba kuues voor. Eks varsti selgub, mis Balta viiendas voorus tegi. Igatahes juhib ta endiselt.

6. voor: Tulemused on natuke hangunud. Tundub, et võistlus on läbi, kuid puudu on Balta kaks viimast ja Ugeni viimane tulemus.

VEEL TAUSTA

2009. aasta Euroopa sisemeister Balta omab tänastest võistlejatest paremuselt kolmandat isiklikku rekordit (6.87) ja hooaja tippmarki (6.70). Nädalapäevad tagasi Tartus olümpianormi (6.70) alistanud Balta on võtnud järgmiseks sihiks Portlandi sise-MM-i normatiivi 6.75.

Naiste kaugushüpe on kavas võistluse viimase väljakualana ning algab Eesti aja järgi kell 19.40.

kaugushüpe