Suurema osa põhikoolist käis Fosti kergejõustikutrennis Ando Palginõmme juures, aga teadlikult hakkas treenima alles keskkoolis, kui tuli Tallinnasse TSIK-i õppima. Selleks andis motivatsiooni kutse Eesti noortekoondise laagrisse ja osalemine Balti matšil.

„Mind köidab jooksmise juures see, et saan keskenduda ühele tegevusele ja olla omas mullis. Kontoritöötajana on sporti tehes hea tööst eemale pääseda ja oma mõtteid korrastada. Naudin jooksmisega tekkivat feeling’ut ja kergust,“ paneb Fosti sõnadesse selle, mis teda jooksmise juures praegu paelub.

Sportlasetee alguses olid tal aga teistsugused ajendid. „Vanasti innustas muidugi võiduga kaasnev präänik. Mäletan, et üheksandas klassis saeveskis töötades jooksin välja oma esimese Eesti meistritiitli ja ülemus andis preemiaks 500 krooni. Pärast seda on peamine motivatsioon olnud pääs tiitlivõistlustele,“ räägib ta.

Kui Balti matšil sai võisteldud ja juunioride EM-il Jamaical käidud, tekkis Fostil soov välja selgitada, kas ta suudab veel piire nihutada ja olümpiamängudele jõuda. „Kõik need eesmärgid on nüüdseks täidetud ja saan nautida jooksmist kui elustiili. Tahan veel vaid teada saada, kus on minu võimete piir maratonis – kas ma suudan seda nihutada alla 2.15.“

Eesmärk silme ees Piiride otsimine on noorena pigem 800 m jaoks treeninud mehel seotud ka sooviga ennast tõestada. „Ma olen kuulnud paljusid ütlevat, et sprinteri lihasega pole võimalik maratoni hästi joosta. Eks seetõttu üritangi alla 2.15 aega endast välja pigistada,“ ütleb jooksja.

Augustis peetud kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel jooksis ta käesoleva hooaja parima tulemuse 2:17.57 ja pälvis 17. koha. Eesmärki tahab ta rünnata aga veel tänavu ja selleks on tal kaks võimalust: Tallinna Maraton ja detsembris peetav Valencia maraton. „Tallinnas on kiire rada ja kui on hea ilm, siis miks mitte. Berliini maratoni järel tekkinud superkompensatsiooni efekti saaks kiire taastumise korral Tallinnas ära kasutada.“

Tallinna maraton on tähtis Seni on Fosti jooksnud Tallinnas pigem lühemaid radu ja on mitmel aastal osalenud nii 10 km kui ka poolmaratoni distantsil. 42,2 km läbis ta Tallinna Maratonil ainsal korral 2013. aastal, kuid tänavu võtab taas ette põhidistantsi.

Nagu paljude teiste jaoks on Tallinna maraton ka Fosti meelest eriline. „Minu jaoks on Tallinna Maraton nagu jooksjate laulupidu. Isegi need, kes võistlemist ei armasta, tulevad kord aastas kokku ja teevad selle ühe võistluse ära. See näitab, et eestlased ikkagi peavad tervislikest eluviisidest lugu,“ leiab ta.