Rahvusvaheline kergejõustikuliit soovis saada osalejate arvu paremini kontrolli alla, nõnda tõsteti norme, kuid samas otsustati, et kui normitäitjaid on alla 32, täidetakse vakantsed kohad maailma edetabeli alusel.

Meeste kettaheites on normiks 65 meetrit – tulemus, mis võib MMil anda medali. Eesti atleetidest on normist jagu saanud Martin Kupper (66.67), Gerd Kanter (64.10) ja Märt Israel (62.19) alles jahivad seda. Vähemalt hetkeseisuga pääseks Kanter MMile ka normita, sest hoiab edetabelis 27. kohta ja vähetõenäoline, et tema tähtaja kukkumiseni (10. august) resultaati ei paranda ning lubab endast kuus rivaali mööda.

Seega laias laastus pole vaja Kanteri pärast väga südant valutada. Mees ise muidugi ei tahaks tagaukse kaudu Pekingisse minna. Täna Venemaale Novogorskisse üheksapäevasesse laagrisse reisinud olümpiavõitja loodab, et suudab treeningtsükli abil taset tõsta. „Loodan ikka juulis mõnel võistlusel midagi sellist teha, mis endale rahulolu pakub. Eelmise treeningtsükliga suutsin tulemuste nivood paari meetri võrra kergitada,“ rääkis Kanter, kes järgmise etteaste teeb järgmisel pühapäeval Viljandis Valter Kalami mälestusvõistlustel. Muide, Poolas Wroclawis jõudis Kanter normile juba päris lähedale (64.70), kuid IAAF pole siiani neid tulemusi ametlikult tunnistanud, kuna võistlus ei toimunud staadionil – omapärasel jõuproovil heideti üle Odra jõe lisakanali.

Praegusel hetkel hoiab 32. kohast kinni rootslane Daniel Stahl (63.38). Kuna ühest riigist ei pääse võistlema üle kolme sportlase nagunii, siis on latt tegelikult veelgi madalamal ja ka praegu 58. kohta hoidval Israelil võib tekkida MM-koondisse pääsemiseks šanss, kui ta suudab oma hooaja marki umbes meetri võrra parandada.

Normita võivad MMile pääseda teisedki Eesti sportlased, kuid eeldatavasti peavad seniseid tulemusi siiski parandama. Naiste kõrgushüppes jagab Eleriin Haas 1.88ga 49. kohta (32. tulemus praegu 1.91), kaugushüppes jagab Ksenija Balta 6.51ga 72. kohta (32. tulemus 6.70, kuid juba ameeriklannasid mahub sinna 11), vasaraheites jagab Kati Ojaloo 67.26ga 72. kohta (32. tulemus 70.39).

MM-norm on täidetud lisaks Kupperile odaviskajatel Risto Mätasel ja Tanel Laanmäel, mitmevõistlejatel Maicel Uibol, Mikk Pahapillil ja Grit Šadeikol, tõkkejooksja Rasmus Mägil ja maratoonaritel Roman Fostil ning Liina ja Lily Luigel.