Kui 1980. aasta Moskva olümpiavõitja Jaak Uudmäe on kümnekordne Eesti meister kolmikhüppes, siis tema abikaasa Maie on võitnud kulla tõkkejooksus ja saanud teisi värvi medaleid veel ka kaugushüppes (kolmikhüpet polnud sel ajal naistel kavaski). Jaak Joonase vanem vend Jaanus on aga võitnud kuldmedaleid nii kaugus- kui kolmikhüppes.

Hüppealadelt on meistrivõistluste medaleid võitnud veel Uudmäesid  - kui Jaak Joonase vend Meelis on saanud kolmikus kaks pronksi, siis praegu USA-s Alabamas õppiv ja kolmikut hüppav õde Merilyn on tulnud Eesti meistriks küll U20 ja U23 vanuseklassis, aga täiskasvanute seas on tema senine parim koht teine.

Tallinna Reaalkooli abiturient Jaak Joonas ei osanud võitu enne võistlust loota, kuna arvas, et võistlustulle asub ka Eesti viimaste aastate parim kolmikhüppaja Igor Sjunin. Kohtla-Järvelt pärit Sjunin aga loobus viimasel hetkel võistlemast ja nii tekkiski pikakasvulisel Jaak Joonasel võimalus järjekordne kuldmedal tugevasse kergejõustikuperre tuua.

Jaak Joonasel õnnestus teha päeva parim hüpe, mis tähistab ka noormehe uut siserekordit (väljas hüpanud 15.22), neljandas voorus, kui tema katse pikkuseks mõõdeti 15.06.

2012. aasta ei möödunud ema ja isa juhendamisel treenival Jaak Joonasel parimal võimalikul viisil. "Vigastused on väga palju seganud. Eelmise aasta jaanuaris pandi jalg neljaks nädalaks kipsi, mistõttu trenni sain tegema hakata alles kevadel. Suvel oli veel väikseid vigastusi, mis segasid korralikult treenimist, aga sügisel sain õnneks korralikult sisehooajaks valmistuda," tõdes Jaak Joonas, kelle kasvuperiood pole möödunud probleemideta. 

"Ka praegu olen saanud vaid nädal aega joosta ja hüppetrenni teha, sest jaanuaris segas sportimist vana pöiavigastus. Loodetavasti saan suveks valmistuda taas korralikult. Varu on sees küll," usub noormees.

Lähiaja eesmärkidest rääkimisel vaatab Jaak Joonas suve poole: "Juulis toimuvad Itaalias juunioride (U20 vanuseklassi - toim) Euroopa meistrivõistlused, mille normi - 15.20 - olen tegelikult juba eelmisel suvel täitnud, kuid pean seda nüüd võistlustele pääsemiseks uuesti tegema."

Sügisel plaanib Uudmäe asuda õppima USA-sse. "Praeguse seisuga lähen Californias asuvasse Stanfordi ülikooli," kinnitab Jaak Joonas. Tegu on nimelt ühe maailma tunnustatuma ülikooliga, mis peab lugu ka ütlusest "terves kehas terve vaim", sest näiteks kergejõustikus oli antud õppeasutus mullu USA kõrgeima divisjoni 16-s.