Teivashüppevõistlust alustas Haamer tänu laupäeval hüpatud Eesti U18 rekordile 5.15 teiselt positsioonilt – nimelt peetakse noorte OM-il kergejõustikuvõistlused kõigil aladel kahe etapina, kus osalevad kõik sportlased ning lõppkohad selguvad kahe võistluspäeva tulemuste summeerimisel.

17-aastane Haamer hüppas 5.12, uut rahvusrekordit eeldanud 5.17 jäi alistamatuks. Väga kõva võistluse tegid aga esimese päeva kolmandana ja neljandana lõpetanud konkurendid, kes püstitasid isiklikud rekordid - prantslane Baptise Thiery, kes esimesel etapil sai kirja 5.05, hüppas koguni 5.32 ja jaapanlane Kazuki Furusawa, kellel esimesest päevast 5.10, ületas 5.22. Avapäeval kõrgusega 5.20 juhtima läinud venelane Dmitri Katšanov leppis 5.12-ga. Kahe päeva tulemuste summeerimisel tuli noorte olümpiavõitjaks Thiery, teiseks Furusawa, kolmandaks Katšanov ning Haamerile jäi neljas koht.

Eerik Haameri treener Jarko Koort tunnistas, et see neljas koht on valus. „Teised hüppasid täna hästi, piir tuli ette ja enda valuläve tuli kombata olukorras, kus kaalul oli medal. Eeriku mõlema võistluse tulemused 5.15 ja 5.12 on paremad kui senine isiklik ja senine Eesti U18 rekord, nii et oma hüppas ära, aga koht jääb loomulikult kripeldama,“ ütles Koort.

*******

Odaviskaja Gedly Tugi sai keerulistes tuuleoludes – tugev tuul oli kord vastu, kord tagant – kolmandal katsel kirja 52.60, mis oli päeva seitsmes tulemus. Laupäevasest esimesest voorust oli tal kirjas 52.65 – tolle päeva kuues tulemus. Kokku andsid kahe võistlusvooru tulemused 17-aastasele Tugile noorte olümpiamängude kuuenda koha. Võitis mõlemal päeval ainsana 60 meetri joone ületanud kreeklane Elina Tzengko, kes esimeses voorus viskas 63.34 ja teises 61.74. Tugi jäi kohaga rahule, aga oleks soovinud tehniliselt paremini visata. “Visked olid halvad, aga tulemus ei olnud kõige halvem,” ütles Tugi.

Ken-Mark Minkovski jooksis 200m A-finaalis aja 21,70. Kuigi see jäi Minkovskile laupäeval esimeses võistlusvoorus kaheksanda positsiooni toonud ajale alla vaid ühe sajandikuga, olid tänased taganttuulega jooksud niivõrd kiiremad, et kahe päeva kokkuvõttes sai Eesti sportlasele kirja 14. koha. „Alguses “vajusin läbi” esimesel kolmel sammul ja ei olnud ladus jooks,“ nentis Minkovski pärast tänast jooksu ise. Võitjaks krooniti Katari jooksja Abdelaziz Mohamed, kes võitis mõlemad jooksud uute isiklike rekorditega 21,10 ja 20,68.

Ann Marii Kivikas püstitas tänases 200m jooksus isikliku rekordi 24,53 (senine: 24,70). Arvestades ka esimese jooksuvooru tulemust 25,43 teenis Kivikas noorteolümpia 15. koha. „Nii jooksu kui ajaga olen rahul, aga kogu aeg oleks võinud parem olla. Ilmselt läks esimene jooks sisseelamiseks ja alles teine õnnestus,“ arvas Kivikas. Noorteolümpia võit läks Islandi jooksjale Gudbjorg Jona Bjarnadottirile, kelle ajad kahes jooksus olid vastavalt 23,55 ja 23,47.

Kolmapäeval, noorte olümpiamängude viimasel võistluspäeval astub tatamile karateka Marta Ossipova, keda ootab ees kumite kaalukategoorias -59 kg.

Noorte olümpiamängudest toodab otseülekannet Olympic Channel, ülekannet vahendab EOK noorteolümpia erileht www.eok.ee/buenos-aires. Samalt aadressilt leiab ka Eesti koondislaste profiilid, ajakava ja palju muud. Samuti saab Eesti sportlastele noorteolümpial kaasa elada sotsiaalmeedias EOK lehtedel Facebookis “Olen Olümpiafänn” ja Instagramis “Olympiafann” ning teemaviidetega #EOKtiigrid #noorteolümpia #BuenosAires2018 ja #terveeestieest.

Eesti koondis on seni suurim – 23 sportlast kaheksal alal (kergejõustikus, ujumises, sõudmises, 3x3 noormeeste ja neidude korvpallis, iluvõimlemises, karates, naistemaadluses ja vibulaskmises). Neist pooltel aladel võistlevad Eesti sportlased noorteolümpial esmakordselt. Samuti on eriline see, et esmakordselt pole ükski meie sportlane noorteolümpial osalemas kutsega - kõik koondise liikmed on oma tulemustega kvalifitseerunud. Eesti delegatsioon kannab noorte olümpiamängudel Nike ja Montoni rõivaid ja varustust.