34-aastane Ateena olümpiavõitja Roman Šebrle (pildil) pole veel andnud heale sõbrale, Sydney olümpiavõitjale Erki Noolele lõplikku vastust, kas ta tuleb 7. ja 8. veebruaril Tallinna võistlema, kirjutab Eesti Päevaleht.

Korraldajatel pole võimalik talle osalusraha pakkuda. Kuid oletada võib, et Pekingi olümpial kuuenda kohaga leppinud maailmarekordimees Šebrle ei soovi kümnevõistlusekuninga trooni lõplikult noorematele meestele loovutada ja tahab oma treenitust enne Torino sise-EM-võistlusi tugevas konkurentsis kontrollida.

Nool ütles, et Reval Cupi peamised toetajad on alles, raha annab ka Tallinna võim, aga säästma peavad kõik.

„Igal aastal on dilemma, kas teha edasi või mitte,” ütles riigikogus leiba teeniv Nool. „Kõige lihtsam oleks keerulistele oludele viidates võistlus lõpetada. Aga kui korra ära jätad, on pärast palju raskem rahvusvahelist kõlapinda ja toetajaid tagasi saada. See kehtib ka teiste meie traditsiooniliste võistluste kohta. Kui ise oma ala eest ei seisa, ei seisa keegi.”

Siiski on Tallinna oodata mitme­võistluse koorekihti. Soosik on Pekingi olümpial hõbeda pälvinud Andrei Kravtšenko Valgevenest, mullu oli ta siin 6229 punktiga võidumees ja sai seejärel sise-MM-il 6234 punktiga ühendriiklase Bryan Clay kannul hõbemedali.

Stardis on ka sakslased, 2006. aastal sise-MM-i võitnud Andre Niklaus ja Knoebl, Aleksei Sõssojev ja Aleksei Drozdov Venemaalt. Värvikust toob tunamullu Osaka MM-il hõbeda­võiduga üllatanud Maurice Smith Jamaicalt.

Tulla tahavad kuubalased, Pekingi olümpia pronksimees Leonel Suarez ja Yordani Garcia, siiski pole veel selge, kas võistlevad mõlemad või üks neist.

Raja teeb arenguhüppe?

Parima eestlasena stardib Andres Raja, kes sai mullu sise-MM-il Valencias 5894 punktiga kuuenda koha. Nool ootab temalt 6000 punkti kogumist. Treener Remigija Nazaroviene sõnul on Raja sügisest saadik sujuvalt harjutanud ja peaks olema eneseületuseks valmis.

„Sprint, tõkkejooks ja kuulitõuge on Rajal head, kõrgus- ja kaugushüpe normaalsed,” ütles Nool. „Ainult teivas­hüpe ja 1000 m jooks on tal viletsad. Näiteks Indrek Kaseoru rekordi, 6055 punkti ületamiseks peaks Andres kindlasti 1000 meetrit kiiremini jooksma.”

Parema jala kannavigastust raviv Mikk Pahapill lükkab etteaste ilmselt märtsi keskpaigas Torinos peetavale sise-EM-ile.

Nool ootab ka haaravat naiste seitsmevõistlust, mille soosik on tšeh­hitar Denisa Šcerbova. Huvitavaks tõotab kujuneda kahe eestlanna, olümpialase Kaie Kanna ja juunioride MM-il pronksmedali pälvinud Grit Šadeiko konkureerimine.

„Olen saanud hästi harjutada, jalad pole üldse valu teinud,” ütles Kand. „Olen kiirem, jõudu on lisandunud. Kui tehnilised alad õnnestuvad, võiks isegi päris hea summa koguda.”

Kand peab jõukohaseks ka mullu Tallinnas püstitatud Eesti rekordi 4355 punkti ületamist. „Tahaks jõuda ka sise-EM-ile, Euroopa tase on küll läinud tugevamaks, kui oli kaks aastat tagasi, kui sain osaleda,” ütles 24-aastane Nazaroviene hoolealune.

Samuti Nazaroviene käe all harjutavad Ebe Reier ja Berit Jürgenson jäävad sellest võistlusest kõrvale, sest alustasid treeneri sõnul hooajaks valmistumist hiljem ja peavad veel üksikaladel kindlust koguma.