•• Remigija, asjatundjad pakuvad, et mullu Pekingi kümnevõistluses 8178 punktiga 11. koha saanud Pahapill võiks juba sel suvel koguda 8600. Tema isiklikke rekordeid liites saame kokku 8723. Mida peate Mikule jõukohaseks?

Puhkame paar nädalat, analüüsime tehtut ja siis läheme edasi. Rutata ei tohi. Jalavigastuste tõttu olid Miku kiirustreeningud kaks aastat unaruses, nüüd on ta ennast sprindis taas leidnud.

Heitealade pärast pole vaja muretseda, sest noortetreenerid tegid head tööd ja Pahapill õppis tehnika algtõed selgeks. Kettaheites ja odaviskes võiks tulemusi parandada. Kümnevõistluses tuleb joosta pikemat sprinti ja tõkkemaad, 400 m ja 1500 m distantsil, olla valmis trotsima vihma ja tugevat tuult.

•• Mida 60 m aeg 7,03 võiks tuua 100 m jooksus?

Raske on kiireks saada, keegi ei anna selget retsepti. Oleme palju otsinud, proovinud eri harjutusi. Enne EM-i suutis Mikk juba kiirust hoida, see oli hea märk. 100 m jooksus ootan stabiilselt aega alla 11 sekundi. Isikliku rekordi (10,95) parandamine paari kümnendiku võrra oleks väga hea.

Mulle meeldib ühtlane, mitte hüppeline areng. Sportlast peab hoidma nagu briljanti, koormuste valikul liigume piiril. Igaüks areneb oma tempos. Torinos võistles Mikk ilusasti ja efektselt. Tema õitseaeg on kindlasti ees.

•• Pahapill seadis enne sise-EM-ile Torinosse sõitmist eesmärgi ko­guda seitsmevõistluses 6000 punkti, mis pärast maailma hooaja tippmargi 6362 punktiga ülekaalukat võitu tundub tagasihoidlikuna. Te tõstsite esile hoolealuse suurepärast kehalist vormi, kuid osutasite napile tehnika- ja jooksutreeningule. Mida te siiski ootasite?

Spordis ei saa oodata seaduspärasusi, kuid teadsin, et Mikk on nii kehaliselt kui ka psühholoogiliselt tipptasemel võistlemiseks valmis. Väga motiveeritud, rahulik ja kindel. Kõik laabus.

Saime jaanuaris ja veebruaris üksikalasid tõesti vähe proovida, aga neid väheseid hüppeid ja harjutusi tegi Mikk täpselt ja korralikult. Sageli juhtub, et miski segab sportlast, mitmevõistluses on see tavapärane. Mikku ei häirinud kordagi põlvevalu ega detsembris vigastada saanud pöid.

•• Pahapill püstitas viiel alal isikliku rekordi, nii 60 m jooksus kui ka kõrgushüppes jäi napilt tippmargist puudu. Milles nägite varu?

Palju pole kahetseda. Kahju, et Mikk ei ületanud kõrgushüppes 2.15, kahel katsel oli ta selle alistamisele lähedal. Ütlesin talle pärast väga õnnestunud avapäeva: „Kõik läks hästi, nüüd tuleb rahuneda. Homme on uus päev, uued pingutused.” Mulle meeldis tema rahulikkus.

•• Isegi pärast valestarti 60 m tõkkejooksus tegi Pahapill väga kiire jooksu. Kust ta leidis psühholoogilise kindluse?

Mikul on hea tehnikatunnetus, ta on leidnud endale sobiva liigutuste rütmi. Kuid hoopis teine ooper on teravas konkurentsis iga ala tehniliselt õigesti sooritada. See nõuab mehisust, aga mitmevõistlus ongi tõsine meeste mäng! Mikk tegi kõike ülimalt keskendunult ja… Sobivaid sõnu on raske leida, ütlen vaid: super! Sellist õnnestumist juhtub spordis harva, just see teebki võistluse paeluvaks.

•• Andrei Nazarovi juhendamisel kogus Pahapill 2005. aastal küm­nevõistluses 8149 punkti ja sai Helsingi MM-il kaheteistkümnenda koha. Seejärel läksid teie mõlema teed Nazaroviga lahku. Kuidas on Mikk isiksusena kasvanud?

Mikk peab oma sõna, nagu mees peabki pidama! Kohusetunne on tema tugevus, nii on kerge töötada. Ta võtab kõike tõsiselt, arvatakse, et liigagi tõsiselt. Kuid see on kindlasti kasulikum kui kerge hoolimatus. Pahapillile meeldib oma tegemisi mõtestada, kui ta kõigest aru ei saa, küsib kohe. Intelligentne, hea koduse kasvatusega.

•• Sügisel jätkas Pahapill Tallinna tehnikaülikoolis õppimist. Kuidas sellesse suhtute?

Väga meeldiv! Hea, kui inimene saab mõelda muustki peale spordi. Kunagi ei tea, mis spordis ees ootab, seepärast peab olema ka teisi valikuvõimalusi.

•• Kus Pahapill suvel kümnevõistlust teeb?

20. ja 21. juunil Ratingenis ning 19. ja 20. augustil Berliini MM-il. Meid kutsutakse ka Götzisesse võistlema (30. ja 31. mail), kuid eelistaksin Ratingeni ja ka Mikk tahab seal startida. Kui ta oli mullu suvel eikeegi, andsid just Ratingeni võistluse korraldajad talle võimaluse. Nüüd tahaksime selle võimaluse eest tasuda.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.