Esmaspäev, 12. august

Eile õhtul, kui võistles Usain Bolt, oli Lužniki staadionil juba meeldivalt palju rahvast, kuigi tühje istekohti oli veel piisavalt. Arvestades, et Moskvas elab ligi 12 miljonit inimest, on tühjad kohad staadionil minu jaoks suur üllatus.On ju pool Lužniki istekohtadest jagatud pressile, VIP-idele jne ning suur osa sektoritest lihtsalt kinni kaetud. Järele on jäänud 35 000 kohta.

Eilsest jäi veel silma, et bussijuhid ei ole marsruuti Cosmose hotellist Lužnikini veel selgeks saanud. Teist hommikut järjest sain kaasa elada bussijuhi seiklustele staadioni ümbruses. Õige pööraku mahamagamine Lužniki eel tähendas, et sportlaste, treenerite ja teiste asjameeste sõit treeningväljakule kestis üle 15 minuti planeeritust kauem. Lisaks ei mahtunud kell 08:00 väljunud bussile kõik soovijad, mistõttu tuli mõned minutid uut bussi oodata.

Hea uudis oli pühapäevast see, et kui esimesel võistluspäeval läks Lužniki pressitribüünil tunniks ajaks internet ära, siis eile seda enam ei juhtunud.

Eile õhtul üllatas mind ka Cosmose hotell, sest esmakordselt oli õhtul internetiühendus olemas. Kahel eelmisel päeval olid hotellis peatuvad ligi 3000 inimest, kellest enamuse moodustavad sportlased ja treenerid, liinid nii üle koormanud, et iga korruse klaasustel ilutsev kiri WIFI mõjus tõelise irvitusena. 

Tõsi, täna hommikuks oli minu vaimustus hotelli WIFI-st vaibunud. Nii aeglase ühendusega polnud võimalik tänast päeviku postitust üles panna. Jätsin selle staadioni pressitribüünile jõudmise ajaks.

Pühapäev: 11. august

Putin ja Bolt tõid lõpuks rahva Lužniki staadionile

Kergejõustiku maailmameistrivõistlustel Moskvas oli esimesel võistluspäeval piinlikult vähe pealtvaatajaid. Küll täitusid Lužniki staadioni tribüünid õhtuseks avatseremooniaks, kui lavale astus ka Venemaa president Vladimir Putin.

Rahvast hakkas tegelikult staadionile voorima juba võistluspäeva viimaseks alaks, mil oma esimese etteaste tegi Moskvas sprindi maailmarekordimees Usain Bolt. Enne seda andsid näiteks naiste maratoni ja meeste 10 000 meetri finaali ajal tribüünidel tooni tühjad istekohad. 

Avatseremooniat jälginud Eesti Kergejõustikuliidu presidendile Erich Teigamäele jättis avamine hea mulje. "Võrreldes paljude teiste kergejõustiku maailmameistrivõistlustega oli seekordne avamine märksa enam läbi mõeldud ja sellele oli rõhku pandud. Suurt lippudega sissemarssi mõistagi ei olnud, kuid kõik riigid nimetati ära. Minule avatseremoonia meeldis," lausus Teigamägi.

Avamisel tutvustati Venemaa teadussaavutusi alates raketiteadusest Mendelejevi tabelini. Ürituse lõpetas staadioni esisel toimunud võimas ilutulestik, mis pakkus Moskva elanikele ilusa vaatemängu.
Eesti ajakirjanikel avatseremoonial osaleda ei õnnestunud, sest samal ajal andsid eile õhtul pressikonverentsi esmaspäeval võistlust alustavad Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Grit Šadeiko ja Mari Klaup.


Laupäev, 10. august


Segadused Moskva MMil: eestlaste buss hilines, bussijuht ei leidnud staadioni väravat


Täna hommikul Moskva MMil sportlasi, treenereid ja teisi asjamehi Cosmose hotellist Lužniki staadionile viinud buss hilines. Lisaks ei teadnud bussijuht õiget kohta, kust staadionile pääseb.

Kui graafiku järgi pidanuks buss kohaliku aja järgi kell 07:30 (Eesti aeg 06:30) teed staadionile alustama, siis tegelikult saabus masin selleks hetkeks alles hotelli juurde. Sõit 15 km kaugusel asuvale staadionile algas planeeritust kümme minutit hiljem. Bussi kell teatas aga uhkelt aega 07:02. Vahest oli see mõeldud treeningväljakule kiirustavate sportlaste rahustamiseks. 

Eesti Kergejõustikuliidu saavutusspordi juht Marko Aleksejev ja Maicel Uibot Moskvas juhendav Tõnu Kaukis vangutasid nõutult pead ning nimetasid olukorda korralageduseks.

Lisaks ei kontrollitud bussi sisenevate inimeste akrediteerimiskaarte, mistõttu pääsesid sinna ka kõrvalised isikud. Näiteks nagu mina, kellel ajakirjanikuna ei olnud õigust selle bussiga sõita.
Koomiline intsident juhtus ka staadioni juurde jõudes, kui buss peatus ühe tõkkepuu taga, seisis tükk aega ning alles siis mõistis bussijuht, et siit teda sisse ei lubata. Bussijuht pidi kitsal tänaval masina ümber keerama, tegi väikese ringi ja jõudis siis õige värava juurde. Kuna ummikuid Moskvas sellel kellaajal ei olnud, jõudsid sportlased treeningväljakule siiski peaaegu õigeks ajaks. Bussis olid enamuses kettaheitjad, teivashüppajad, sprinterid ja mitmevõistlejad, kelle võistlus algab täna varahommikul.

Kui Uibo sõitis võistluspaika selle bussiga, siis Pahapill oli saabunud varem ja tegi treeningväljakul juba sooja. Kell 8 hommikul oli Moskvas juba 23 soojakraadi, täna päevaks tõuseb temperatuur arvatavasti 28-29 kraadini.

Kell 08:35 Eesti aja järgi (09:35 Moskvas) alustavad Mikk Pahapill ja Maicel Uibo juba kümnevõistluse 100 meetri jooksu.