Armeenias, iidses Gjumri linnas toimunud spartakiaadil (siis Leninakan) said kulla kettaheites Ants Savest, kümnevõistluses Pavel Gussev (Rambak), 200 meetri jooksus Marion Piisang ja 1500 meetri takistusjooksus Urmas Müür.

Hõbemedali võitsid kaugushüppaja Ants Kass, odaviskaja Lembit Herkel ja 4x400 meetri teatemeeskond. Ellen Viimsalu viievõistluses, Heino Valgemäe 400 meetri jooksus ja Valter Espe odaviskes said pronksmedali.

See polnud kõik, saadi koguni seitse neljandat kohta, mõni medal kaotati ülinapilt. Näiteks Gerd Kanteri hilisem treener Uno Ojand kaotas kuulitõukes pronksmedali ainult ühe sentimeetriga, Kaheksavõistluse pronksist jäi üks punkt puudu Jüri Jänesel.

Võistkondlikult saadud viies koht nelja suure (Moskva, Ukraina, Valgevene ja Vene Föderatsioon) järel jäi ületamatuks ja rahvaarvu arvestades oligi arusaamatu edu. Oma parima koondise saavutuseks tegi noor ja entusiastlik treenerite kollektiiv, mida vanemtreenerina juhtis hilisem spordiajakirjanik Erik Lillo. Kergejōustiku kandepinda Eestis näitab fakt, et 65 sportlast olid 47 treeneri kasvandikud!

Eesti võistkond oli Armeenias pop, kõikide kadeduse allikas oli koondise uus sinivalge nailondress, mille eest mustal turul pakuti üle 200 rubla, ehk üle kahekordse tolleaegse kuupalga. Keegi ei müünud.

Sellest ajast on möödunud ligi 46 aastat, paljud tolleaegsed võistlejad on saavutanud oma hilisemas elus edu ka teiste valdkondades. Leninakanis 110 meetri tõkkejooksus startinud Vjatšeslav Leedo on laevandusärimees, kaugushüppaja Ants Kass Eesti hinnatumaid kirurge, samuti kaugust hüpanud Peeter Normak Tallinna ülikooli professor, pikamaajooksja Tõnis Jakob edukas jurist. Paljud on saavutanud suurt edu just ettevõtluses.

Spordis võib Leninakanis võistelnute jälgi võib leida üle kogu Eesti. Takistusjooksja Urmas Müürist sai hoopis Eesti edukamaid suusatajaid, samuti takistusjookaja Väino Treimann on Eesti kiiruisutamise taaselustajaid, odaviskaja Valter Espe edukamaid sprinditreenereid, kõrgust hüpanud Raul Rebane tõi Eesti sporti Gerd Kanteri. On kõrgkoolide õppejõude, treenereid, õpetajaid.

*******

Mis oli Leninakani edu allikas ja mida oleks sellest praegu õppida, vajab korralikku arutamist. See võimalus tekib 28. juunil, kui tolleaegne tiim saab kokku Viljandis. Kell 14.00 kohtutakse staadionil, seejärel minnakse seminarile. Kes koondisest pole registreerunud, saatke oma andmed Anu Ukkivi e-mailile: anuukkivi@hot.ee@hot.ee>