Pühapäeval Valgas kaugushüppes hooaja tippmargiga 6.65 olümpia B-normi täitnud, kuid seejärel valu tõttu võistluse katkestanud Balta paremal jalal diagnoositi ülekoormus.

“Ksenijat vaevab põlvekedra aluse kõõluse kinnituskoha ülekoormus,” ütles doktor Mihkel Mardna. “Tegin talle süsti, jätkame laserravi. Haige jalg vajab ligi kaks nädalat puhkust. Ta saab treenida, kuid teravatest harjutustest ja hüpetest tuleks hoiduda.”

Treener Andrei Nazarov ei kiirustanud veel otsustama, kas Baltal tuleb võistlemisest loobuda.

“Koondisel on vaja, et Ksenija võistleks, ka talle endale on starte vaja,” lausus Nazarov. “Lükkasime ju niigi võistlushooaja algust edasi. Hiljemalt kolmapäeval peame otsustama, kas ta saab võistelda.”

Nazarovi sõnul võib kõne alla tulla Balta osalemine 100 m jooksus, sest joostes ei lange jalale nii tugev koormus kui hüpates. Koondise huvides oleks tema startimine sprindis, kaugushüppes ja 4 x 100 m teatejooksus.

Kergejõustikuliidu vanemtreener Aivo Normak tunnistas, et Balta eemalejäämine oleks kõva põnts. “Valgas kaotas Sirkka-Liisa Kivine Baltale vaid üheteistkümne sentimeetriga,” pakkus Normak kaugushüppaja kohale lahendust. Sprindiga on lugu keerulisem: edetabeli kiireim Ebe Reier valmistub juuni lõpus peetavaks Euroopa mitmevõistluse karikavõistluseks.

Osa liidreid jääbki eemale. Andrus Värnik jäi odameeste katsevõistlusel, Gustav Sule memoriaalil alla Risto Mätasele. Pühapäeval Varssavis kolmikhüppes kõigest 13.58 kirja saanud Kaire Leibak loovutas koondisekoha Valgas 13.92 saavutanud Veera Baranovale.

Kesiseid aegu näidanud tõkkesprinter Mirjam Liimask otsustas võistlushooaja lõpetada. “Talvised tulemused näitasid, et ta on tõusuteel. Seejärel tõsteti koormusi, kuid sportlase selg ei pidanud vastu,” lausus Normak.