Veebruaris jõudis avalikkuse ette info, et rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) nõuab kahtlase verepildi alusel Eesti maratonijooksjale Ilja Nikolajevile nelja-aastast võistluskeeldu. Täna selgus, et positiivse dopinguproovi on andnud pikamaajooksja Nikolai Vedehin.

Lisaks väitis dopingutohter Vitali Bernatski, et temalt on saavutusvõimet tõstvaid keelatud aineid omal ajal saanud maratoonar Pavel Loskutov, odaviskajad Andrus Värnik, Donald-Aik Sild, Margus Kübar ja kettaheitja Aleksander Tammert. Tuleb mainida, et need sportlased karjääri jooksul siiski ühtegi positiivset dopinguproovi ei andnud ning Bernatski väited jäid tõestamata.

Kas tegemist on laiema probleemiga? „Ühelt poolt on kaks kaasust lühikese aja jooksul päris palju. Hetkel me ei tea, et see puudutaks ala laiemalt,“ kinnitas kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi, kes Nikolajevi juhtumi ajal eitas teise dopingukaasuse olemasolu, ehkki kuluaarides sellest räägiti. „Me peame käituma vastavalt korrale. Sel hetkel meil vastavasisulist dokumenti ei olnud. Kuulujutte on mul raske kommenteerida.“

Teigamägi sõnul on Vedehini lugu õppetunniks kõigile. Jooksja on tunnistanud trimetazidiini kasutamist, kuid enda sõnul ta ei teadnud, et aine on võistlusvälisel perioodil keelatud ja ta pani selle kirja ka proovi andes. „See on päris suur õppetund nii sportlastele kui ka abilistele: tuleb olla kursis, mis dopingu nimekirja kuulub. Kord võib mingi aine olla keelatud võistlustel, kord treeningutel,“ rääkis Teigamägi.

Varem vaid võistluste ajal keelatud olnud trimetazidiin on alates käesolevast aastast keelatud kogu aeg ehk seda ei tohi tarvitada ka treeningute ajal.